G4Media.ro

Parlamentul European, critici la adresa Comisiei Europene că nu activează mecanismul care…

Foto: Facebook/ Parlamentul European

Parlamentul European, critici la adresa Comisiei Europene că nu activează mecanismul care condiționează alocarea banilor de respectarea statului de drept

Parlamentul European va folosi „toate mijloacele” pe care le are la dispoziție în cazul în care Comisia Europeană nu își îndeplinește obligațiile în ceea ce privește aplicarea noului mecanism de protecție bugetară, anunță Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), în urma dezbaterii de joi, din plenul PE, cu comisarul pentru Buget și administrație, Johannes Hahn.
.
Europarlamentarii l-au întrebat pe comisarul Hahn care este motivul pentru care Comisia nu a folosit încă mecanismul care condiționează alocarea fondurilor europene de respectarea statului de drept, pentru a proteja bugetul UE, deși noile reglementări au intrat în vigoare la 1 ianuarie.

Aproape toți vorbitorii au susținut că dispozițiile privind mecanismul sunt obligatorii din punct de vedere juridic.

Potrivit LIBE, mulți europarlamentari au criticat declarația comisarului Hahn conform căreia noile orientări pentru mecanism trebuie finalizate înainte de activarea acestuia și că acestea trebuie să țină seama de o hotărâre a Curții europene de Justiție care este așteptată în luna mai.

„Evidențiind (…) deteriorarea continuă a situației în unele țări, inclusiv Ungaria și Polonia, au solicitat acțiuni imediate pentru a preveni daune suplimentare bugetului și valorilor UE. Unii au subliniat, de asemenea, obligația Comisiei de a acționa ca un organism independent din punct de vedere politic și rolul său de gardian al tratatelor”, precizează comunicatul LIBE.

Potrivit sursei citate, au existat și opinii care au denunțat dezbaterea și mecanismul în sine ca fiind motivate politic.

Parlamentul European urmează să voteze un proiect de rezoluție pe această temă în timpul sesiunii sale plenare programate în perioada 24-25 martie.

Context

Prin noul regulament, plățile din bugetul UE pot fi blocate pentru țările în care încălcările constatate ale statului de drept compromit gestionarea fondurilor europene.

După ce va stabili existența unei încălcări a statului de drept, Comisia va propune ca mecanismul de condiționalitate să fie declanșat împotriva guvernului din stault membru respectiv. Ulterior, Comisia va propune fie să fie reduse, fie să fie înghețate plățile din bugetul UE către țara respectivă.

Consiliul va avea apoi la dispoziție o lună pentru a vota măsurile propuse (sau trei luni în cazuri excepționale), cu o majoritate calificată.

Sursa foto: Parlamentul European/ Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. ungaria si polonia nu vor prmi nici un euro daca nu respecta statul de drept si vor sa stopeze temporar in justitie punerea in aplicare , nu vor reusi

  2. Parlamentul European zice: la Brussels ca la Bucuresti!
    Una spunem pe hartii, alta FACE Comisia Europeana cand e vorba depsre BANII europeni!!!
    „Dupa ce….”
    Adica, dupa ce Ungaria si Polonia vor primi Miliardele prin PNRRul lor, Comisia europeana le va cere banii inapoi!

  3. Nu vă grăbiți cu aplauzele, Romania are incă un MCV adânc infipt in dos, Ungaria si Polonia n-ai nici pe dreaq.