
Parlamentul din Ucraina votează pentru suprimarea independenţei instituţiilor anticorupţie / Comisia Europeană reacţionează
Deputaţii ucraineni au adoptat marţi o lege care lichidează independenţa a două instituţii însărcinate cu lupta anticorupţie în ţara în război, a doua zi după arestarea foarte criticată a unor responsabili care lucrau într-una din aceste structuri, relatează agențiile de știri AFP, Reuters şi EFE, citate de Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
În pofida criticilor militanţilor şi ONG-urilor, Parlamentul a votat marţi – cu 263 de voturi pentru, 13 împotrivă şi 13 abţineri – în favoarea subordonării activităţilor Biroului naţional anticorupţie (NABU) şi Parchetului anticorupţie (SAP) procurorului general, subordonat la rândul său preşedintelui.
Combaterea corupţiei endemice este o condiţie esenţială pentru aderarea Ucrainei la UE, iar în ultimele luni anchetatorii independenţi i-au pus în situaţii jenante pe oficiali de rang înalt cu acuzaţiile lor de corupţie, notează Reuters.
Votul de marţi deschide calea pentru ca procurorul general numit de preşedinte să obţină mai mult control asupra Biroul naţional anticorupţie şi a Parchetului anticorupţie.
Luni, serviciul ucrainean de securitate internă a arestat doi oficiali de la NABU sub suspiciunea de legături cu Rusia şi a efectuat zeci de percheziţii la angajaţi ai biroului.
În declaraţii către presă la Kiev, şeful NABU Semen Krivonos, i-a cerut preşedintelui Volodimir Zelenski să nu promulge legea, pe care a descris-o drept o tentativă de a „distruge” infrastructura anticorupţie.
Niciun oficial ucrainean nu a comentat public până în prezent în privinţa legii adoptate marţi, care îi va permite procurorului general să redistribuie dosare şi să transfere procurori de la cele două agenţii.
Înainte de vot, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Guillaume Mercier a exprimat preocupări în privinţa consecinţelor sale.
„Aceste instituţii sunt cruciale pentru agenda de reformă a Ucrainei şi trebuie să opereze independent pentru a lupta împotriva corupţiei şi a menţine încrederea publică”, a spus Mercier.
„Aderarea Ucrainei la UE va necesita o puternică capacitate de a combate corupţia pentru a asigura rezilienţă instituţională”, a adăugat el.
Purtătorul de cuvânt a reamintit, de asemenea, că UE „oferă asistenţă financiară semnificativă Ucrainei, condiţionată de progresele înregistrate în domeniul transparenţei, reformei judiciare şi guvernării democratice”.
„UE va continua să monitorizeze situaţia şi să sprijine Ucraina” în implementarea statului de drept, a declarat acelaşi purtător de cuvânt.
Două probleme au dominat agenda publică din ultimele zile din Ucraina: remanierea guvernamentală ordonată de preşedintele Volodimir Zelenski şi o serie de acţiuni ale Parchetului şi ale serviciilor de informaţii împotriva unor actori percepuţi ca fiind incomozi pentru guvern, care au umbrit rotaţia miniştrilor şi i-au adus liderului ucrainean acuzaţii fără precedent de autoritarism, comentează EFE.
Raidurile la zeci de angajaţi ai NABU au fost percepute negativ de către cele mai influente voci din societatea civilă şi de partenerii internaţionali ai Ucrainei, care, într-un semnal de alarmă foarte neobişnuit de la începutul războiului în 2022, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la acţiunile Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), mai scrie agenţia spaniolă de ştiri.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.