G4Media.ro

ANALIZĂ Parcursul pastilelor de iod, aproape de final, după 3 luni de…

Sursa foto: antibiotice.ro

ANALIZĂ Parcursul pastilelor de iod, aproape de final, după 3 luni de bâlbe/ Cum ne putem proteja de un posibil atac sau accident nuclear

Autoritățile au decis calea pe care o vor urma în problema distribuirii pastilelor de iodură de potasiu, în situația unui atac sau accident nuclear.

După 3 luni în care s-au făcut mai multe planuri, iar autoritățile au fost foarte nehotărâte în legătură cu modul în care trebuie abordat acest subiect sensibil, s-a ajuns la o schemă după care se vor împărți către populație pastilele cu iodură de sodiu, în cazul unui accident sau a unei lovituri nucleare.

În 25 martie, ministrul Alexandru Rafila declara că este „cea mai bună soluție, să fie distribuite deja. Apoi, după încă o lună, în 27 aprilie, spunea că „săptămâna aceasta va avea loc campania de informare, apoi distribuirea” .

Până la urmă, după încă o lună, pe 24 mai, Ministerul Sănătății a pus în consultare publică un proiect de ordin prin care direcțiile de sănătate publică vor preda comprimatele către anumite farmacii dinainte stabilite, de unde oamenii le vor lua gratuit, cu prescripție de la medicul de familie.

În acela moment, cetățenii vor semna și un acord privind administrarea tratamentului, astfel că nu se va mai face o consultare publică cu privire la acest aspect, așa cum preconiza ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Lista farmaciilor în care se vor găsi comprimatele va fi publicată pe site-ul Ministerului Sănătății.

În termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a ordinului.

Care sunt pașii:

Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București predau, pe bază proces verbal de predare-primire, medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate către farmaciile din listă.

Medicii de familie vor elibera, „ca măsură strict preventivă”, prescripția medicală pentru ridicarea din farmacie a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate pentru pacient, dacă acesta este eligibil. Pentru pacientul minor, medicul de familie eliberează prescripția reprezentantului legal al acestuia.

Farmaciile eliberează pastilele „în mod gratuit, exclusiv în baza prescripției medicale emisă de medicul de familie în formatul original”.

„Odată cu medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate, farmaciile pun la dispoziția pacientului sau a aparținătorului și informațiile privind modul de administrare, conform Fișei informative pentru pacienți cu privire la medicamentul iodura de potasiu 65 mg comprimate, prevăzută în anexa nr. 2 la prezentul ordin. La ridicarea din farmacie, persoanele semnează Acordul pacientului privind administrarea tratamentului cu medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate, prevăzut în anexa nr. 3 la prezentul ordin. Acordul semnat se păstrează în farmacie împreună cu formularul original al prescripției medicale emisă de medicul de familie”, se arată în proiect.

Medicii de familie prescriu o singură dată comprimatele de iodură de potasiu.

Persoanele care nu au medic de familie, respectiv reprezentanții legali ai minorilor care nu au medic de familie se pot prezenta la orice cabinet de medic de familie și completează, în vederea obținerii prescripției, declarația pe propria răspundere.

Cum se administrează iodura de potasiu:

Iodura de potasiu 65 mg se va administra numai la indicațiile autorităților și doar în caz de eveniment sau incident nuclear. Metodele de informare ale autorităților în caz de accident nuclear se vor face prin intermediul radio, TV, mass media sau/și chiar prin intermediul sirenelor de protecție civilă.

Doze recomandate și mod de administrare:

Comprimatul cu iodură de potasiu 65 mg se administrează pe cale orală și poate fi mestecat sau înghiţit. Pentru administrare la copii cu vârsta sub 6 ani, doza poate fi zdrobită şi amestecată cu lapte, suc de fructe, miere sau iaurt. În cazul administrării la sugari (cu vârsta sub 1 an), doza poate fi dizolvată în lapte, apă, suc de fructe, sau zdrobită şi amestecată cu lapte sau suc de fructe.

Medicamentul se administrează în doză unică după cum urmează:

Adulţi şi copii cu vârsta peste 12 ani: 2 comprimate (echivalent cu 100 mg iod)

Copii cu vârsta între 3-12 ani: 1 comprimat (echivalent cu 50 mg iod)

Copii cu vârsta între 1 lună – 3 ani: ½ de comprimat (echivalent cu 25 mg iod)

Nou-născuţi (cu vârsta până la 1 lună): ¼ de comprimat (echivalent cu 12,5 mg iod)

În scopul de a realiza blocarea eficace a absorbţiei radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii. În cazul în care administrarea are loc la 4-6 ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporție de aproximativ 50%. În cazul în care administrarea de iodură de potasiu are loc mai târziu de 12 ore după expunere, absorbția acesteia nu mai este semnificativă, deoarece iodul radioactiv a fost absorbit deja de către glanda tiroidă.

Durata tratamentului este limitată la o doză unică care va fi administrată sub controlul autorităţilor competente. Această doză va oferi protecţie pentru o expunere de până la 24 ore. În cazul continuării expunerii la radiaţii radioactive, poate fi necesară administrarea unei noi doze în decursul a două zile.

Pentru copii sub 3 ani farmaciile vor distribui un comprimat de iodură de potasiu de 65 mg, urmând ca aparținătorul minorului să dividă comprimatul în conformitate cu modul de administrare din prezentul ghid.

Beneficiul potenţial al profilaxiei cu iod este cu atât mai mare cu cât vârsta este mai mică.

Riscul de cancer tiroidian per unitate de doză de iod radioactiv este mai mare la făt, nou-născut şi sugar decât la adult.

Populaţia ţintă pentru administrarea iodului este reprezentată de populația cu vârsta sub 40 ani.

Rafila: Iodul nu se ia preventiv

Ministrul Alexandru Raflica a explicat în mai multe rânduri că e important pentru populație să știe că aceste tablete nu se pot lua preventiv, ci doar atunci când autoritățile vor anunța asta.

”Pastilele de iod nu se iau preventiv. Nu se iau decât în primele ore de la un posibil incident, nu accident nuclear. Dacă într-o ţară vecină României apare o astfel de situaţie, în funcţie de observaţiile pe care autorităţile le fac în ceea ce priveşte un eventual nor radioactiv, trebuie administrate într-un interval cât mai scurt de timp. Se iau în cantităţi de la un sfert sau jumătate de pastilă la copii, până la o pastilă sau două la adulţi. E un produs care blochează practic încorporarea potenţialului iod radioactiv din atmosferă, în sensul că este mai rapid. Îl administrezi mai rapid ca să blochezi tiroida, care nu mai încorporează iod radioactiv. Se indică persoanelor de până în 40 de ani, care au o activitate metabolică mai intensă. Peste această vârstă, doar în cazul unei expuneri foarte mari la o cantitate de iod radioactiv, ceea ce nu este cazul pentru ţara noastră”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, la Prima TV, în luna aprilie.

Întrebat care e cel mai mare pericol la care se supune o persoană ce consumă preventiv pastile de iod, ministrul Sănătăţii a răspuns: ”Poate să producă tulburări în funcţionarea glandei tiroide, în primul rând. Administrarea intempestivă de iod poate duce hipo sau hipertiroidie, după caz. Tocmai din această cauză noi am prefera ca distribuţia pastilelor să fie făcută împreună cu medicii de familie, pentru că ei îşi cunosc pacienţii de pe listă”.

Cum ne ajută de fapt iodura de potasiu?

Dacă în aer există iod radioactiv, el este introdus în plămâni prin inhalare și de acolo, o parte va pătrunde în sistemul circulator, de unde va fi absorbit de glanda tiroidă. O măsură eficace de a preveni absorbirea iodului radioactiv de către tiroidă este administrarea pastilelor de KI (iodura de potasiu), informează Nuclearelectrica și Autoritatea pentru Siguranță Nucleară (ANS), citată de Agerpres.

Iodul stabil (neradioactiv) din aceste pastile va fi repede absorbit de tiroidă, ducând la oprirea acumulării de iod radioactiv de către această. Iodul radioactiv va fi apoi eliminat mai repede din organism prin funcțiile naturale ale corpului.

Iodul stabil protejează împotriva tuturor pericolelor?

„Iodul protejează un singur organ, tiroida”, susține Autoritatea pentru Siguranţa Nucleară (ANS), amintind că prima protecţie în caz de accident nuclear este adăpostirea într-o clădire solidă.

Medicamentul nu protejează împotriva altor elemente radioactive, cum ar fi cesiu 134 sau cesiu 137. De asemenea, trebuie acordată atenţie respectării termenelor limită de ingerare.

Comprimatele de iodură de potasiu nu reprezintă nici un vaccin radioprotector, nici un tratament permanent. Comprimatele de iod stabil ar trebui să fie administrate, în mod ideal, cu o oră înainte de expunerea la radioactivitate şi nu mai târziu de 6 până la 12 ore după aceea.

Eficacitatea este ridicată dacă administrarea se face cu două ore înainte de debutul eliberărilor de iod radioactiv; aceasta este de 50% în cazul în care administrarea se efectuează la şase ore de la debutul eliberărilor de iod radioactiv.

Mai târziu, dincolo de 24 de ore, efectele secundare ale consumului de iod stabil sunt mai grave decât beneficiile scontate. Comprimatele de iod pot fi înghiţite cu un pahar cu apă sau dizolvate într-o băutură.

Sunt recomandate în special persoanelor a căror tiroidă este cea mai sensibilă la riscul de contaminare – gravide, bebeluşi, copii şi tineri.

Însă, „nu are rost să se administreze comprimate de iod preventiv: nu numai că este inutil, dar poate provoca reacţii nedorite, sau alergii”, a subliniat ASN.

Sursa foto: antibiotice.ro

Citește și:

Rolul pastilelor de iodură de potasiu, în cazul unei explozii nucleare / De ce nu se pot lua preventiv și de ce persoanele de peste 40 de ani nu au nevoie de ele

Alexandru Rafila: Pastilele de iod sunt valabile trei ani. Nu se iau preventiv. Pot produce tulburări în funcţionarea glandei tiroide

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. MESERIASI…!!!!

  2. Deci pastilele trebuie administrate intre 4-6, hai 12, ore de la producerea accidentului / incidentului!

    Ce face Rafila & Co (al caror creier lipeste)?
    1. Te duci la medicul de familie sa-ti dea reteta!!!! Cine are, cine-l gaseste (ca sambata – duminica te duci la popa).
    2. Mergi la farmacie sa-ti iei pastilele….. (caree-s deschise).
    3. Astepti popa c-o festanie!!!!

    Distributie marca pzd!!!!!

    • cu atat mai absurd cu cat in cazul unei contaminari radioactive ar trebui stat in casa cu ferestrele inchise.

  3. Imaginea incompetentei unui stat esuat!

  4. In cazul unui atac nuclear sunt la fel de utile ca frectia cu apa la piciorul scaunului! In cazul unui accident nuclear, depinde de amploarea lui, de conditiile meteorologice si de distanta pana la locul accidentului ca sa poti aprecia in cat timp trebuie administrate! La asta se adauga faptul ca este imposibil sa distribui la nivel national, in acelasi timp, pastilele cu pricina ci poti, eventual, sa actionezi imediat (prin intermediul autoritatilor publice, eventual) in zonele cele mai apropiate de locul accidentului pentru a le distribui.
    Sa le lasi la liber, trebuie sa tii cont ca dr Google iti poate face mai mult rau decat bine si asta s-a dovedit cand s-a pus problema pericolului recent de la Cernobal, cand multi pelicani s-au repezit sa goleasca farmaciile de pastile cu iod, pentru uz personal si pentru specula ulterioara!