G4Media.ro

Alexandru Rafila anunță distribuirea pastilelor de iodură de potasiu: ”Săptămâna asta facem…

Sursa foto: Unsplash / James Yarema

Alexandru Rafila anunță distribuirea pastilelor de iodură de potasiu: ”Săptămâna asta facem campania de informare şi, începând de săptămâna viitoare, distribuţia la toţi cei eligibili, în principiu până în 40 de ani”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat luni, la Ploieşti, că săptămâna viitoare va începe campania de distribuire a pastilelor de iodură de potasiu către populaţia eligibilă.

„Săptămâna aceasta facem campania de informare şi, începând de săptămâna viitoare, distribuţia la toţi cei care sunt eligibili, în principiu populaţia până la vârsta de 40 de ani”, a spus Rafila, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a explicat necesitatea distribuirii acestor pastile făcând referire la conflictul armat din Ucraina, dar şi la „memoria colectivă” privind incidentul nuclear de la Cernobîl.

„E o problemă legată de contextul actual. Dumneavoastră vedeţi că în vecinătatea imediată a graniţelor României se desfăşoară un conflict armat de mare amploare. În mod evident, există şi o memorie colectivă legată de un incident care s-a întâmplat în anul 1986 pe teritoriul Ucrainei şi este normal ca autorităţile de sănătate publică să reacţioneze rapid şi să găsescă o soluţie pentru orice incident ar apărea legat de zona aceasta nucleară. Fără să îngrijorăm în vreun fel lumea, nu avem de ce să facem acest lucru, trebuie însă să furnizăm populaţiei unul dintre elemente care reduc impactul unui posibil incident, nu probabil, repet, ci posibil. Unul dintre ele este această protecţie sau prevenţie care nu se administrează decât în orele care urmează unui astfel de incident, doar la recomandarea autorităţilor de sănătate publică şi lucrul ăsta, ca să poată să fie posibil, pastilele trebuie să fie în posesia populaţiei”, a precizat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii declara, sâmbătă, că distribuţia pastilelor cu iodură de potasiu către populaţie ar putea dura două-trei săptămâni, menţionând însă că acest lucru nu se va face decât după o informare foarte clară a cetăţenilor.

„Trebuie să evaluăm (perioada de timp în care vor fi distribuite pastilele – n.r.), pentru că nu discutăm de 100.000 sau un milion de persoane care trebuie să primească aceste pastile, discutăm de câteva milioane de familii şi timpul alocat acestei distribuţii trebuie să fie corespunzător posibilităţii de a le distribui. Noi avem în România circa 10.000 de medici de familie, pe listele acestor medici de familie se găsesc 16 milioane de persoane şi în mod evident este necesar un interval de două-trei săptămâni, probabil, încât ei să poată să îşi cheme pe rând toţi pacienţii şi să poată să le distribuie aceste pastile”, a afirmat Rafila sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.

El a spus că acest lucru se va face doar după o informare foarte clară a populaţiei. Ministrul Sănătăţii a mai menţionat că pastilele de iodură de potasiu vor fi furnizate în mod gratuit, pentru că este o problemă de sănătate publică.

Fabrica Antibiotice Iaşi a produs 30 de milioane de comprimate cu iodură de potasiu. Marea majoritate a acestora au fost distribuite deja către depozitele direcţiilor de sănătate publică din ţară.

sursa: Agerpres.ro, Sursa foto: Unsplash/ James Yarema

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Domnul MINISTRET RAFILA, ne spune pe sleau ca daca ai peste 40 ani poti sa mori ca poate mai ajungi si sa incasezi cateva pensii.

  2. Si de ce a fost nevoie sa produci 30 mil? Sub 40 de ani cred ca nu mai sunt 8 mil de cetățeni. Rafila ne-a fist bagat pe gat ca mare specialist desi e o petarda sinistra.

  3. Hai mai repede cu ele. Imi expira anuntul de pe Olx si inca nu le-am primit. Sau faceti livrarea direct unde le-am vandut?

    PS De ce nu se puteau da la farmacii? Si cu Cardul de sanatate le luai cand trebuia? Daca sunt la mare cand trebuie luate sau in alta parte? Acum sa le port legate la gat.

  4. Daca as crede ca-i duce capu, as zice ca si atitudinea antivaccin si chestia asta is planificate sa echilibreze bugetul de pensii 🙂

  5. De acuma o sa vedem tot mai dezorientati poastacii pe aicea. 🙂

  6. Astea sunt vesti bune pentru bufonii incrancenati ce se chinuie sa ne faca sa radem in hohote si reusesc cu brio. Pastila de ras cu iod, ca se activeaza trepadusii izmenari rupti-n kurr gen mario zis chizdario, motz de pe koiotz, je zis koa-ie, fake Melania zis chizdalia dancila, straight and proud zis g.ay and loud, gicu zis nimicu, progres zis regres, flav zis scarbav si inca vreo cativa beliti cu liceul facut la seral dar care pot sa iti vorbeasca ore in sirr despre vaccinuri sau tratamente. Niste tembeli buni doar de luat in ras sau lasati sa posteze din mila

  7. Pai daca eu si altii ca mine dam coltul la 50+, din ce vor mai plati pensiile speciale si asistatilor sub 40 ani? Nu primesc nici daca ma trimit pe (un eventual) front in locul copiilor beizadelelor (handicapatii cu diploma)?