G4Media.ro

Parchetul European își începe activitatea, fără procurorii din Slovenia și Finlanda/ Kovesi…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Parchetul European își începe activitatea, fără procurorii din Slovenia și Finlanda/ Kovesi a denunţat „lipsa de cooperare sinceră” a Sloveniei, ţară care preia preşedinţia Consiliului UE de la 1 iulie

O nouă instanţă menită să lupte împotriva fraudei cu fonduri UE, Parchetul European (EPPO), îşi începe anchetele marţi, cu câteva luni întârziere dar la timp pentru a supraveghea cheltuirea miliardelor de euro din planul de relansare care urmează să fie distribuite, relatează AFP.

Lansarea noului parchet nu se produce însă fără obstacole. Prevăzută iniţial să aibă loc la sfârşitul lui 2020, aceasta a trebuit să fie amânată în special pentru că cele 22 de state participante au întârziat în desemnarea procurorilor lor delegaţi. Două dintre ele nu au făcut acest lucru nici până în prezent: Slovenia şi Finlanda.

Parchetul European, condus de fosta şefă a parchetului anticorupţie român Laura Codruţa Kovesi, va fi „complet independent faţă de Comisie, celelalte instituţii şi organe ale UE, precum şi faţă de statele membre”.

Ce competenţe are Parchetul European?

Această instanţă supranaţională va avea drept sarcină anchetarea şi urmărirea în justiţie a autorilor de infracţiuni care aduc atingere bugetului UE. O putere inedită, de care nu dispunea Oficiul european de luptă antifraudă (OLAF).

Parchetul European va investiga şi urmări penal frauda în materie de TVA dacă implică cel puţin două state membre şi sume de cel puţin 10 milioane de euro, corupţia sau deturnarea de fonduri care afectează interesele financiare ale UE şi spălarea de bani.

Numai în ceea priveşte frauda transfrontalieră cu TVA, UE estimează prejudiciul la 30 până la 60 de miliarde de euro pe an. Pentru celelalte infracţiuni, estimările sunt de circa 500 de milioane de euro pe an.

Parchetul European ar urma să lucreze, potrivit estimărilor, circa 3.000 de dosare pe an.

Cine intră în componenţa EPPO?

EPPO are un nivel central, al cărui sediu se află la Luxemburg. În fruntea sa se află Laura Codruţa Kovesi, alături de un colegiu de 22 de procurori, câte unul din fiecare stat participant. Dintre cele 27 de state ale UE, singurele care nu participă la iniţiativă sunt Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca.

Ei au depus jurământ în septembrie şi sunt însărcinaţi să supervizeze anchetele şi urmărirea penală. Aceste activităţi sunt derulate în teren de procurorii delegaţi, în statele membre.

Cum lucrează procurorii delegaţi?

Până acum au fost numiţi 88 de procurori delegaţi în 20 de ţări, care sunt suficienţi pentru începerea activităţii, scrie AFP. În Franţa numărul lor este de patru, iar în Italia sunt 15. În Germania, numărul lor este 11 şi se află în cinci centre, la Berlin, Frankfurt, Koln, Hamburg şi Munchen.

Ei pot acţiona în toată ţara, pot organiza confiscări de bunuri, emite mandate de arestare şi declanşa urmărirea penală.

De ce este necesar EPPO?

Ţările au dificultăţi în anchetarea infracţiunilor transfrontaliere. Pentru a obţine informaţii de la alte state, ele trebuie să facă cereri de asistenţă judiciară reciprocă, care durează uneori săptămâni pentru a fi aprobate, atunci când sunt încununate de succes. Aceste demersuri nu mai sunt necesare odată cu înfiinţarea EPPO. „Putem pur şi simplu să-i telefonăm sau să-i trimitem un e-mail colegului nostru în Slovacia sau în Italia. Este o mare valoare adăugată”, explică procurorul delegat german Marcus Paintinger.

EPPO este cu atât mai necesar cu cât primele fonduri din giganticul plan de redresare de 750 de miliarde de euro urmează să fie virate statelor membre în această vară, ceea ce comportă importante riscuri de fraudă, notează AFP.

Parchetul „va supraveghea foarte îndeaproape aplicarea planului NextGenerationEU de o manieră în care să se asigure că totalitatea acestor fonduri va fi utilizată pentru a ne ajuta economiile să depăşească criza”, subliniază comisarul european pentru justiţie Didier Reynders.

Poate EPPO să-şi înceapă activitatea fără procurorii delegaţi sloven şi finlandez?

Da, chiar dacă acest lucru „va avea consecinţe negative asupra eficienţei muncii noastre”, şi-a exprimat regretul EPPO. Laura Codruţa Kovesi a denunţat „lipsa de cooperare sinceră” a Sloveniei, ţară care preia preşedinţia Consiliului UE de la 1 iulie. Situaţia a provocat demisia ministrului sloven al justiţiei Lilijana Kozlovic săptămâna trecută, pentru a protesta împotriva respingerii de către guvernul premierului conservator Janez Jansa a două candidaturi pentru posturile de procurori delegaţi.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Kovesi, mulțumită ție avem imaginea de cea mai coruptă țară. Mai mul, mai ales tinerii cred ca țara lor e doar de corupți și hoți
    Unii își reneagă cetatenia

    Îți mulțumim

    • vai de capul tau de distrus. deci kovesi a furat si de aia tinerii cred ca e plin de hoti? pai e plin de hoti iar tinerii chiar stiu datorita cui, cu siguranta nu datorita lui kovesi.
      datorita lui kovesi sunt multi infractori dupa gratii. dar ce sa pricepi tu….

    • Kovesi, ca magistrat ai facut politie politica.
      Stai jos, nota 1 cu minus!
      Esti capabila de orice, e singurul motiv pt care ai ajuns acolo unde esti.

    • ati aparut repede, trollilor. niste hoti si voi ca cine altcineva apara hotii.

    • Tremură cărnița pe voi, este? După mintea voastră interesul național inseamnă să băgați gunoiul sub preș, nu-i așa?
      PS. Abia aștept să aud din nou zăngănit de cătușe, că infecția generalizată se tratează cu antibiotic, nu cu busuioc…

    • Catre @unovici. Tu esti din gasca lui Dragnea !. Si dupa ce v-ati batut joc de Justitia din Romania acuma aruncati vina pe Laura Codruta Kovesi !.
      Slovenii sunt neamuri slave ca si neamurile rusesti a lui Dragnea. Cum a luptat impotriva borfasului Dragnea acum Laura Codruta Kovesi trebuie sa lupte si impotriva coruptiei din Slovenia !.

  2. Vazand comentariile de la articolul asta sunt din ce in ce mai convins ca trebuie anulata aceasta optiune pe site sau lasata doar pentru cei care ar plati un fel de abonament lunar.
    @G4Media. Poate va treziti si voi candva…

    • Inca un neobolșevic cu trotinetă… Ai vrea unanimitate de păreri, ca la comunisti , nu ?

    • Subscriu. Cand citesc articole ceva mai spalate decat in restul presei, nu ma astept sa dau de deseuri mentale pestilentiale imediat sub articol. Faceti ceva, pentru ca sectiunea de comentarii e o hazna.

    • nu e vorba de unanimitate, e vorba de raspandirea miniciunilor. dar din alea sfruntate. sa zici ca procurorii sunt de vina pt infractiuni….e de noaptea mintii. dar plata nu rezolva nimic. platesti si bati campii. deci zero.

  3. Vreun MCV, vreo amentintare precum cele la adresa Ungariei si Polonei?!
    Nimic, Slovenia are „spatele acoperit” e de neam germanic…
    Greata!!!
    Si-apoi, nu inteleg cum e benevola inscrierea in EPPO!!!

  4. Luluta va pleca repede , se crede procurorul lui Basescu , isi va lua numai injuraturi de la tarile membre.

  5. In numele anticoruptiei si in numele drepturilor omului fac marii gangsteri mondiali cele mai mari mismashuri.
    O sa treaca si perioada asta ca se vor lamuri oamenii de agenda adevarata.

  6. G4Media, cred că e cazul sa iei in serios propunerea de dezactivare a comentariilor la articolele publicate.

    Oricine, fără o minimă verificare poate așterne câteva rânduri vădit tentedioase, total lipsite de obiectivitate, cu intenția clară de a jigni sau denigra.

    Daca țineți la eticheta jurnalistică, schimbați complet politica comentariilor.

  7. V-am rugat de atatea ori sa renuntati la publicarea de fotografii cu mutante sau alte anomalii ale naturii.Ati inceput cu baschetbalista cu poola si ati culminat cu bivolul impotent.Rusine!