G4Media.ro

Organizații antitutun denunță participarea unui grup de elevi la evenimentul organizat de…

Sursa Foto: Pexels.com

Organizații antitutun denunță participarea unui grup de elevi la evenimentul organizat de senatoarea Nicoleta Pauliuc, în care au fost promovate politici publice mai blânde pentru produsele din tutun încălzit

Organizațiile membre ale Inițiativei 2035-Prima Generație Fără Tutun a României au sesizat mai multe instituții din România și străinătate în legătură cu derapajele din cadrul unui eveniment organizat de senatoarea Nicoleta Pauliuc la Palatul Parlamentului, despre care G4Media a scris pe larg. În cadrul evenimentului „Alege conştient pentru viaţa ta!”, desfățurat pe 24 aprilie, au participat aproape 50 de elevi de liceu din Buzău, alături de reprezentanți ai companiilor producătoare de tutun, țigări electronice și alcool.

Sesizările au fost trimise către Parlamentul României, Guvernul României, Comisia Europeană, Biroul Regional al Organizației Mondiale a Sănătății, Avocatul Copilului.

”Organizațiile membre ale Inițiativei 2035-Prima Generație Fără Tutun a României denunță folosirea fără precedent a minorilor într-un eveniment organizat în Parlamentul României, cu scopul vădit de susținere a intereselor comerciale ale industriei producătoare de tutun și produse nemedicamentoase pe bază de nicotină, la care au participat factori decizionali cheie din România”, se arată în sesizare.

Printre vorbitorii de la dezbatere s-au aflat reprezentanţi ai industriei alimentare, ai industriei băuturilor alcoolice şi non-alcoolice şi ai industriei tutunului din România, precum Julia Leferman, director general al Asociaţiei Berarii României, Mihai Vişan, directorul executiv al Federaţiei Romalimenta, Ciprian Boboi, preşedintele Asociaţiei Industriei de Vaping, Mihai Bundoi, directorul Departamentului Ştiinţific şi Medical al companiei Philip Morris România şi Cătălin Cindea, directorul Departamentului pentru Relaţii Externe pentru Europa de Sud-Est al companiei British American Tobacco.

”Evenimentul nu doar că a promovat obsesiv utilizarea noilor produse cu nicotină care creează dependență în fața unei audiențe formate din copii minori invitați în mod special, dar a și exploatat prezența unor factori decizionali pentru a influența în mod direct dezvoltarea de politici publice care să favorizeze și să acorde tratament preferențial legislative unor astfel de produse. Factori decizionali cheie din Parlamentul României au declarat în cadrul evenimentului, în fața audienței formate din minori, că „Obiectivul autorilor de politici publice ar trebui să fie diferențierea în funcție de profilul de risc al produselor prezente pe piață”, au precizat semnatarii.

La dezbatere au mai luat cuvântul reprezentanţi ai unor instituţii publice importante, precum prof. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidenţial la Departamentul de Sănătate Publică al Administraţiei Prezidenţiale, Alexandra Bogdan, consilier la Cancelaria Prim-ministrului României, Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii în România, senatorul Laszlo Attila, secretarul Comisiei pentru sănătate, dr. Eugenia Bratu şi dr. Marta Petre din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, alături de medici precum Constantin Cornea, psihoterapeut, Anca Hâncu, nutriţionist, Yolanda Creţescu, psiholog, Alin Popescu, secretarul general al Societăţii Române de Medicină Sportivă şi Mihai Popescu, secretarul general al Societăţii Academice de Medicină a Familiei.

”Informațiile din spațiul public legate de eveniment arată participarea unei asociații medicale cu istoric cunoscut de finanțare din partea industriei tutunului, Asociația Societatea Academică de Medicină a Familiei, care a organizat o serie de conferințe cu finanțare directă de la o companie din industria tutunului. Implicarea profesioniștilor în sănătate publică în susținerea directă sau indirectă a industriei tutunului este contrară Codului de Bună Practică și recomandărilor Organizaței Mondiale a Sănătății și încalcă flagrant obligațiile asumate de România prin Convenția Cadru privind Controlul Tutunului – acelea de a proteja dezvoltarea de politici publice de sănătate în domenul controlului tutunului de orice interferență comercială a industriei tutunului. De asemenea, asemenea practici sunt contrare Deciziei Colegiului Medicilor din România nr. nr. 4/19.04. 2019 privind adoptarea unei moțiuni privind industria tutunului”, mai scrie în sesizare.

Liceeni invitați un eveniment în care se vorbește despre taxe mai mici pentru produsele din tutun încălzit

Evenimentul organizat de senatoarea Nicoleta Pauliuc (PNL) a avut la bază un studiu care recomandă, printre altele, un tratament fiscal mai blând pentru produsele alternative cu nicotină (tutunul încălzit și țigările electronice). Argumentația pleacă de la ipoteza promovată de industria de tutun, conform căreia aceste produse ar fi mai puțin nocive pentru sănătate.

La dezbaterea cu tema „Alege conştient pentru viaţa ta! Cât de multe ştim despre produsele pe care le consumăm şi care sunt schimbările de care România are nevoie”, dedicată reducerii riscurilor pentru sănătate legate de obiceiurile de consum, cu accent special pe consumul de alcool, tutun, băuturi energizante şi alimente nesănătoase, au fost invitați reprezentanții mai multor instituții publice, dar și un grup de liceeni din Buzău și reprezentanții industriei alcoolului și tutunului.

Problema este că autoritățile guvernamentale din România, mai precis Institutul de Sănătate Publică, atrag atenția asupra numărului mare de minori care consumă produse din tutun încălzit. Iar studii internaționale arată că produsele din tutun încălzit nu pot fi considerate și catalogate în acest moment ca fiind mai sănătoase sau mai puțin nocive decât țigările clasice.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. P’astia i’ati votat?!! :)))