G4Media.ro

Liceeni din Buzău, aduși de senatoarea Nicoleta Pauliuc la un eveniment în…

Sursa: Facebook / Nicoleta Pauliuc

Liceeni din Buzău, aduși de senatoarea Nicoleta Pauliuc la un eveniment în Parlament în care industria tutunului și două cercetătoare de la SNSPA au promovat politici publice mai blânde pentru produsele din tutun încălzit / Autoritățile avertizează că un număr mare de minori fumează

Senatoarea Nicoleta Pauliuc (PNL), cunoscută pentru susținerea politicilor de combatere a cancerului, a organizat în luna aprilie un eveniment la Palatul Parlamentului, bazat pe un studiu care recomandă, printre altele, un tratament fiscal mai blând pentru produsele alternative cu nicotină (tutunul încălzit și țigările electronice). Argumentația pleacă de la ipoteza promovată de industria de tutun, conform căreia aceste produse ar fi mai puțin nocive pentru sănătate.

Problema este că autoritățile guvernamentale din România, mai precis Institutul de Sănătate Publică, atrag atenția asupra numărului mare de minori care consumă produse din tutun încălzit. Iar studii internaționale arată că produsele din tutun încălzit nu pot fi considerate și catalogate în acest moment ca fiind mai sănătoase sau mai puțin nocive decât țigările clasice.

La dezbaterea cu tema „Alege conştient pentru viaţa ta! Cât de multe ştim despre produsele pe care le consumăm şi care sunt schimbările de care România are nevoie”, dedicată reducerii riscurilor pentru sănătate legate de obiceiurile de consum, cu accent special pe consumul de alcool, tutun, băuturi energizante şi alimente nesănătoase, au fost invitați reprezentanții mai multor instituții publice, dar și un grup de liceeni din Buzău și reprezentanții industriei alcoolului și tutunului.

Studiul prezentat în cadrul evenimentului a fost elaborat de Teodora Bițoiu și Cristina Nicolescu, două profesoare din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative din București.

Întrebată de G4Media dacă studiul a fost finanțat de industria tutunului, Teodora Bițoiu a declarat că studiul a fost finanțat de un ONG elvețian al cărui nume nu și-l amintește. Întrebată de G4Media cine a finanțat evenimentul de la Parlament, Nicoleta Pauliuc a declarat pentru G4Media că evenimentul organizat de ea nu a beneficiat de nicio finanțare.

Cristina Nicolescu a declarat pentru G4Media că studiul relevă că politicile publice ar trebui adaptate la cultura națională a fiecărei țări. Cum românii au o percepție bună despre sănătatea lor, deși au una dintre cele mai reduse rate ale speranței de viață din Uniunea Europeană, regulile stricte și interdicțiile în forță ar genera o reactivitate mare din partea publicului. Astfel, sunt de preferat măsurile progresive și persuasiunea pentru schimbarea obiceiurilor.

Autoarele fac chiar o recomandare în cadrul studiului și anume ca politica fiscală aplicată produselor cu nicotină să favorizeze tot mai mult produsele din tutun încălzit și țigările electronice.

”Politica fiscală din România față de consumul de nicotină prezintă o diferențiere clară între produse. Țigările sunt recunoscute ca fiind cea mai nocivă formă de nicotină de consum și, prin urmare, sunt impozitate la cel mai înalt nivel, în timp ce produsele din tutun încălzit și țigările electronice sunt impozitate la un nivel semnificativ mai mic. Având în vedere că România prezintă o mare număr mare de fumători și că incidența fumatului în țară continuă să crească, este opinia autorilor acestui studiu că factorii de decizie politică ar trebui să crească în continuare diferența existentă, stimulând consumatorii către produse mai bune”, se arată în studiul intitulat ”Ajustarea pentagonului 5C pentru o mai bună elaborare a politicilor de sănătate: observarea principalilor factori de risc comportamental (alimentaţia, fumatul şi consumul de alcool)”.

Produsele din tutun încălzit și țigările electronice sunt promovate de către industriile producătoare ca fiind alternative mai puțin nocive față de țigările tradiționale.

”Doamna senator, lângă cei trei piloni majori ai politicii naționale de control a fumatului și anume prevenția, renunțarea la fumat și protecția nefumătorilor trebuie să avem al patrulea pilon, de reducere a riscurilor. Philip Morris a investit în ultimii 10 ani nu mai puțin de 10,5 miliarde de euro în dezvoltarea de produse mai puțin nocive – nu mai sănătoase, destinate adulților care altfel ar continua să fumeze (…). Avem peste 1300 de studii clinice publicate în peste 450 de publicații de referință (…). Ideea ar fi să introducem această noțiune de harm reduction în politica de sănătate”, a declarat în cadrul conferinței Mihai Bundoi, directorul Departamentului Științific și Medical al companiei Philip Morris România. ”Am înțeles abordarea, sunt de acord cu ce spuneți dumneavoastră. Eu, totodată, merg și pe mesajul clasic mai bine nu mai fumați”, a răspuns Nicoleta Pauliuc.

Totuși, organizația Campaign for Tobacco-Free Kids demontează mai multe idei promovate de industria de tutun. Ei spun că, în SUA de exemplu, autorizația de punere pe piață specifică faptul că produsele din tutun încălzit IQOS (de la Philip Morris) nu pot fi promovate cu afirmații privind riscul redus. Organizația de advocacy mai susține că nu există suficiente dovezi pentru a face o diferență în privința efectelor adverse, între fumătorii care au trecut la consumul de tutun încălzit, față de cei care continuă să fumeze țigări clasice.

Și Teodora Boțiu, una dintre autoarele studiului din România, a admis pentru G4Media că nu există un consens oficial în privința riscului mai redus al produselor din tutun încălzit: ”În dezbatere, doamna senator a invitat reprezentanți din toate taberele, și medici care susțineau că există cercetări privind riscul mai redus al acestor produse. Noi ne uităm la ambele tabere, și la cei care spun că riscul este mai mic, și la cei care spun că este prea devreme pentru a trage astfel de concluzii. Încă așteptăm, nu putem concluziona în privința asta”.

Institutul de Sănătate Publică atrage atenția asupra numărului mare de minori care consumă produse din tutun încălzit

Un studiu INSP indică faptul că noile produse din tutun sunt foarte populare în rândul minorilor: ”peste 50% dintre elevii de liceu au fumat tutun încălzit sau țigări electronice în ultimele 30 de zile”, arată datele preliminare colectate în perioada octombrie-decembrie 2022. INSP a lansat o campanie de informare a adolescenților și părinților despre impactul nociv pe care utilizarea dispozitivelor de tutun încălzit și a țigărilor electronice îl pot avea asupra sănătății. ”Expansiunea produselor noi care conțin tutun, creșterea utilizării dispozitivelor de vaping și tutun încălzit sunt îngrijorătoare”, subliniază instituția.

Marketingul agresiv joacă un rol esențial în decizia tinerilor de a se apuca de fumat, subliniază atât analiza INSP, cât și studii independente. Un recent articol publicat în revista Nature, arată că România era, la nivelul anului 2018, una dintre țările cu cel mai mare consum de tutun încălzit. ”Integrarea marketingului produselor cu tutun încălzit în peisajul general și transformarea acestuia în ceva omniprezent (locuri și oameni – influențatori) este o metodă de normalizare a utilizării acestor produse și de modelare a atitudinilor legate de fumat”, scrie în articol.

Încercări eșuate de a reglementa produsele noi din tutun

G4Media a scris recent că Bucureștiul este împânzit de reclame la tutun încălzit, în cadrul unei campanii outdoor. Promovarea este posibilă pe fondul unui vid legislativ care privește noile produse din tutun, deși în mod tradițional reclamele la țigări sunt interzise prin lege.

inițiativă legislativă pentru reglementarea noilor produse din tutun, depusă de parlamentarii USR Adrian Wiener, Tudor Rareș Pop și Emanuel Ungureanu, a eșuat în anul 2019.

Proiectul își propunea să actualizeze legislația antifumat, incluzând și noile produse din tutun în categoria celor cu restricții la promovare prin publicitate. Proiectul își mai propunea legitimarea cumpărătorilor, ascunderea produselor din vitrine și interzicerea fumatului noilor produse din tutun în spații publice.

În Parlament, proiectul a fost respins de Comisiile pentru buget, cultură și sănătate. Lobby-ul agresiv susținut de companiile de tutun a jucat un rol important în respingerea proiectului, spune Adrian Wiener. ”Legea interzice orice interferență a industriei tutunului cu zona de decizie deoarece interesul economic nu este simetric cu cel de sănătate. Chiar și așa, veneau cu câte 6-7 avocați în toate comisiile. Degeaba le spuneam că nu au dreptul la opinie în Parlament României”, a povestit deputatul.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Trebuie doar sa le creasca accizele atat de tare, implicit pretul, incat sa ajunga la niste preturi foarte mari. Cu toata dependenta, vor renunta. Mai baga si ei cate un 50 de bani pe pachet o data la 6 luni crezand ca rezolva ceva.

  2. Intr’o tara civilizata ar fi fost pusa sub acuzare penala di si’ar fi dat demisia. De ce la noi nu e la fel? Pentru ca ati votat psdnludmraur

  3. Să-i fie rusine! Dar,la cata degradare morală se inregistreaza pe scara parlamentară,nu cred ca acest sentiment mai „functionează”.Doar masina de vot functionează ca unsă,cu interese absconse😆.