
Organizația Human Rights Watch acuză armata din Mali şi grupul paramilitar rus Wagner de „zeci de execuţii sumare” ale unor civili în ultimele luni
ONG-ul Human Rights Watch (HRW) a acuzat marţi armata maliană şi grupul paramilitar rus Wagner că se fac vinovate de „zeci de execuţii şi de dispariţii forţate ale unor bărbaţi de etnie Peul” din ianuarie 2025, relatează agenția de știri AFP, citată de Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
În cadrul operaţiunilor antijihadiste, cei de etnie Peul sunt vizaţi cu regularitate de armatele din Sahel, fiind acuzaţi că reprezintă o sursă de recrutare pentru grupările islamiste din regiune.
„Soldaţii malieni şi combatanţii grupului Wagner au acuzat comunitatea Peul de colaborare cu grupuri armate islamiste”, informează HRW într-un comunicat de marţi.
„Forţele maliene şi aliatul lor, grupul Wagner susţinut de Rusia, au comis zeci de execuţii sumare şi dispariţii forţate ale unor bărbaţi de etnie Peul din ianuarie 2025”, denunţă HRW.
Organizaţia de apărare a drepturilor omului susţine că a documentat crime şi incendieri de case, răpiri şi execuţii, arestări, dispariţii forţate şi cazuri de tortură în patru regiuni din Mali: Douentza, Kayes, Ségou şi Timbuktu.
HRW subliniază că a purtat discuţii telefonice cu 29 de persoane care aveau cunoştinţă despre incidente, între care 16 martori, şapte şefi de comunităţi, activişti, jurnalişti şi reprezentanţi de organizaţii internaţionale.
„Armata maliană şi grupul Wagner, care desfăşoară operaţiuni comune împotriva grupurilor armate islamiste de trei ani”, ar fi executat „cel puţin 12 bărbaţi Peul” şi ar fi provocat „dispariţia forţată a cel puţin alţi 81 din ianuarie”, a dezvăluit HRW.
În regiunea Kayes, HRW a raportat execuţia a „65 de crescători şi comercianţi de vite de etnie Peul din satul Sebabougou” de către armata maliană şi combatanţi ai Wagner în aprilie.
Grupul Wagner, care sprijinea statul malian în lupta sa antijihadistă din 2021, a anunţat sfârşitul misiunii în ţară la începutul lui iunie. Contingentele sale sunt reintegrate în aşa-numitul Africa Corps, o organizaţie sub controlul direct al Ministerului Apărării rus.
„Înalţii responsabili malieni şi ruşi trebuie să fie conştienţi că pot fi traşi la răspundere pentru crime comise de soldaţii şi combatanţii lor”, a avertizat Ilaria Allegrozzi, cercetătoare senioare privind Sahelul la HRW, citată în comunicat.
Organizaţia face apel de asemenea la Uniunea Africană (UA) „să facă presiune asupra juntei maliene pentru ca aceasta să ancheteze aceste acuzaţii grave, să-i judece în mod echitabil pe responsabili şi să acorde reparaţii familiilor victimelor”.
Statul Mali este condus de o juntă venită la putere în urma a două lovituri de stat succesive în 2020 şi 2021.
HRW susţine că a trimis ministerelor Justiţiei şi Apărării din Mali scrisori care prezentau concluziile sale şi o serie de întrebări, dar nu a primit niciun răspuns până în prezent.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.