G4Media.ro

Opiniile de extremă dreapta sunt din ce în ce mai răspândite în…

Opiniile de extremă dreapta sunt din ce în ce mai răspândite în Germania, potrivit unui studiu

Atitudinile extremiste de dreapta și antidemocratice sunt din ce în ce mai răspândite în Germania, potrivit unui studiu care examinează opiniile politice ale populației, scrie The Guardian.

Comandat de Fundația Friedrich Ebert, care este strâns legată de Partidul Social Democrat, studiul a arătat că 8% din populație are o viziune clar extremistă de dreapta asupra lumii, ceea ce reprezintă o creștere între 5% și 6% față de studiile anterioare.

Mai multe persoane decât în studiile anterioare – 15,5% – s-au considerat „de centru-dreapta”, în timp ce 55% s-au considerat „exact în centru”, față de 60% sau mai mult în deceniul anterior.

Cei care doresc un stat condus de un singur partid și autoritar (cuvântul folosit în studiu a fost führer), a crescut de la 2% – 4% în perioada 2014 – 2021, la 6% în prezent.

Studiul de 400 de pagini, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Bielefeld, a chestionat 2.000 de persoane la începutul anului 2023, care reprezintă o secțiune transversală a populației.

Un număr tot mai mare de persoane au declarat că văd necesitatea ca Germania să se pună pe primul loc în chestiunile naționale, 16% dintre acestea afirmând că ar dori ca țara să aibă un „sentiment mai puternic de identitate națională”, condus de politicieni a căror prioritate ar trebui să fie să se asigure că Germania are partea sa echitabilă de „putere și prestigiu”.

Mai puțin de 60% au declarat că au încredere în democrație și în instituții, 20% – o creștere de 4% – au crezut în afirmația „țara noastră seamănă din ce în ce mai mult cu o dictatură decât cu o democrație”, în timp ce aproape o treime au spus că afirmația „partidele de la guvernare înșală poporul” este adevărată, iar un număr similar a declarat că politicienii și mass-media merg mână în mână.

Mai mult de o treime cred că refugiații au venit în Germania doar pentru a exploata sistemul de asistență socială, în timp ce 16,5% au acuzat evreii că vor să „profite” de trecutul nazist – în ciuda faptului că 6 milioane de evrei au fost uciși de naziști. Alte părți ale studiului au arătat și alte poziții antisemite sau cel puțin ambivalență față de această problemă.

Au existat și alte indicii ale unei creșteri a intoleranței, denigrării și prejudecăților, au declarat autorii.

Șaptesprezece la sută au declarat că au considerat „identitatea persoanelor trans” ca fiind „demnă de disprețuit”, în timp ce 11% au spus că femeile ar trebui „să reflecteze încă o dată asupra rolurilor lor de soții și mame”.

Studiul a fost publicat pentru prima dată în 2006 și este realizat o dată la doi ani.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...