
Noul guvern federal al Germaniei va include prima femeie ministru evreică din istorie
Cancelarul desemnat al Germaniei, Friedrich Merz, a numit-o pe Karin Prien în funcția de ministră a educației, aceasta fiind prima femeie evreică numită ministru în această țară și doar al doilea ministru evreu în total, de la Holocaust, scrie The Times of Israel.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Prien, o avocată care ocupă în prezent funcția de ministră a educației în landul nordic Schleswig-Holstein, este membră a partidului de centru-dreapta Uniunea Creștin-Democrată (CDU), condus de Merz, al cărui Consiliu Național este co-președintă. Prien este purtătoare de cuvânt a Forumului evreiesc al CDU.
Cabinetul numit luni ar trebui să intre în funcție pe 6 mai.
Născută la Amsterdam, unde bunicii săi materni s-au mutat din Germania înainte de venirea lui Hitler la putere, Prien s-a mutat în Germania când era tânără și a obținut cetățenia germană la 26 de ani.
Deși nu a avut o educație religioasă, a crescut conștientă de faptul că membri ai familiei tatălui său au fost uciși în Holocaust. Când Prien a devenit cetățeană germană, a povestit ea, a fost pentru mama ei „o chestiune gravă și care nu prea i-a plăcut”.

În 2016, după o vizită la Memorialul Holocaustului Yad Vashem de la Ierusalim, la vârsta de 50 de ani, Prien a început să vorbească deschis despre moștenirea sa evreiască.
Trei ani mai târziu, când un partid satiric german a prezentat candidați care purtau numele de familie ale unor figuri-cheie ale regimului nazist, Prien a criticat gluma, spunând: „Să pretinzi că vrei să lupți împotriva populiștilor de dreapta în acest fel este fie naiv, fie o minciună sau cel puțin nu foarte inteligent”.
În 2021, ea a postat un mesaj în sprijinul cântărețului germano-israelian Gil Ofarim, după ce artistul a afirmat că personalul unui hotel de lux din Leipzig i-a cerut să „pună deoparte” un colier cu Steaua lui David. Ofarim a recunoscut ulterior că a inventat incidentul, iar Prien și-a cerut scuze pentru că l-a sprijinit.
Viitoarea ministră a educației a revenit în mai multe rânduri la tema antisemitismului după atacul grupării teroriste Hamas din 7 octombrie 2023 asupra Israelului, care a declanșat războiul în curs.
În noiembrie 2023, la câteva săptămâni după atac, Prien a postat pe X o fotografie a unui colier cu Steaua lui David pe care îl purta peste rochie, scriind: „Mamă, astăzi port mica ta stea a lui David peste rochie. Timp de decenii, ai purtat-o doar ascunsă sub haine. Ți-a fost frică să recunoști că ești evreică în Germania. Am crezut că era o exagerare și m-am înșelat. Ai avut dreptate”.
În luna mai a anului trecut, Prien a semnat o petiție care se opune mișcării pentru boicotarea academică a Israelului. De asemenea, ea a declarat că etichetarea Israelului drept „stat de apartheid” este antisemită, potrivit site-ului de știri Ynet.
Prien a fost criticată în trecut pentru apelurile sale de a limita imigrația în Germania, afirmând în 2023 că Germania ar trebui să primească solicitanți de azil și refugiați, dar trebuie să găsească un „echilibru delicat” pentru a reduce numărul de imigranți economici.
Anul trecut, ea a declarat că germanii ar trebui să păstreze un „dispreț civilizat” pentru partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), a cărui popularitate a crescut în ultimii ani.
Din 1969 până în 1974, Gerhard Jahn, a cărui mamă evreică a fost ucisă la Auschwitz, a fost ministru al justiției. În 1922, înainte de Holocaust, evreul Walther Rathenau a fost numit ministru de externe. Acesta a fost în funcție doar șase luni înainte de a fi asasinat de o miliție de extremă dreaptă.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank