G4Media.ro

OMS: Pandemia începe anul cu un record de aproape 14.000 de decese…

Sursa foto: G4Media.ro

OMS: Pandemia începe anul cu un record de aproape 14.000 de decese la nivel global / Marea Britanie grăbeşte campania de vaccinare

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a semnalat vineri că în lume în ultimele 24 de ore au fost raportate 13.997 de decese asociate COVID-19, dintre care circa 6.300 au survenit în America şi aproximativ 5.900 în Europa, relatează agenţiile internaţionale de presă.

În Marea Britanie, unde luna trecută a fost descoperită o nouă tulpină mai contagioasă a coronavirusului SARS-CoV-2, au fost raportate vineri 53.285 de noi cazuri de COVID-19 şi 613 noi decese. Creşterea alarmantă a cazurilor de îmbolnăvire, explicată de autorităţile britanice prin această nouă tulpină, riscă să provoace un colaps al sistemului sanitar, astfel că vor fi reactivate spitalele de campanie.

Pe de altă parte, Marea Britanie se distinge prin avansul în campania de vaccinare, fiind singura ţară unde, pe lângă vaccinul produs de Pfizer-BioNTech, a fost autorizat şi cel produs de compania AstraZeneca, acesta urmând să fie administrat populaţiei britanice începând de luni, 4 ianuarie.

Deşi, conform testelor clinice, vaccinul AstraZeneca are o eficacitate mai redusă decât vaccinul Pfizer-BioNTech, guvernul de la Londra speră că prin vaccinarea rapidă a unui număr cât mai mare de persoane va reuşi să pună epidemia sub control.

Potrivit BBC, până vineri 944.539 de persoane din Marea Britanie au fost vaccinate cu prima doză de vaccin Pfizer-BioNTech. Însă o asociaţie a medicilor a criticat decizia guvernului de schimbare a planului de vaccinare, conform căruia pentru imunizarea a cât mai multe persoane în cazul ambelor vaccinuri a doua doză va fi administrată la 12 săptămâni după prima, deşi producătorul vaccinului Pfizer-BioNTech recomandă administrarea celei de-a doua doze din acest vaccin la 21 de zile după prima.

Între timp, Spania a anunţat prelungirea cu 14 zile a suspendării transporturilor aeriene şi navale cu Marea Britanie, ”din cauza incertitudinii privind extinderea noii variante de coronavirus”.

Tot vineri, compania farmaceutică germană BioNTech a anunţat că împreună cu partenerul ei american Pfizer caută soluţii pentru sporirea producţiei vaccinului lor împotriva COVID-19, avertizând asupra lacunelor în aprovizionare în Uniunea Europeană până când vor fi autorizate şi alte vaccinuri.

Vaccinul Pfizer-BioNTech este deocamdată singurul vaccin împotriva COVID-19 autorizat în Uniunea Europeană, dar autorizarea sa relativ târzie de către agenţia specializată a UE şi cantitatea redusă de vaccin comandată de Comisia Europeană – care şi-a asumat încheierea contractelor cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre – au ca efect un ritm lent de aprovizionare

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Referitor la UK : politica de vaccinare este total haotica, asa cum sunt si masurile luate de Guvernul clovnului Johnson. NHS este in aer, datorita numeroaselor cazuri de Covid, iar cei care au luat prima doza de vaccin si trebuiau sa inceapa sa ia a doua doza de vaccin din 5 Ianuarie, au fost opriti. Medicii de familie si nu numai au primit instructiuni ca a l doilea vaccin Pfizer sa fie dat nu in 3 saptamani, ci in 3 luni ca si Oxford, ceea ce este total absurd.
    Motivul? Unul halucinant: nr celor vaccinati sa fie mai mare. Nimic despre eficacitate, protejarea celor vaccinati cu prima doza, drepturi, obligatii ( breach of trust ).
    Oamenii sunt furiosi si pe buna dreptate: se minte, se promite si se folosesc cuvinte pompoase, in loc sa se spuna adevarul : UK este pe butuci, nu sunt suficiente cadre medicale, bani, vaccinuri.
    Doar promisiuni si minciuni.

  2. E interesant sa vezi cum oameni sub acoperirea anonimatului au acces sa publice mesaje denigratoare la adresa unui guvern care pana una alta se afla in fruntea luptei împotriva acestui virus. Sunt unul dintre primii beneficiari ai acestui vaccin si dacă guvernul alege ca strategie vaccinarea cat mai multor persoane si întârzierea celei de a doua doze, atunci sunt printre primii care sprijină aceasta măsura. Trebuie sa ne gândim la toti cei in pericol nu doar la propria persoana. Aceasta arma împotriva virusului trebuie utilizată in beneficiul tuturor nu pentru a scapă pielea unora. Altfel lucrând pentru NHS stiu de presiunea care este in sistem, cu toții ne-am dori sa avem parte de un tratament de nababi, dar acesta e un sistem public si are limitele lui, pe care încercam individual si colectiv sa le îmbunătățim pe cat uman posibil.