G4Media.ro

Covid-19 nu mai reprezintă o urgență sanitară globală (Organizația Mondială a Sănătății)

Sursa foto: Pixabay

Covid-19 nu mai reprezintă o urgență sanitară globală (Organizația Mondială a Sănătății)

Covid-19 nu mai reprezintă o urgență sanitară globală, a declarat vineri Organizația Mondială a Sănătății, transmite CNN. Comitetul pentru situații de urgență al OMS a discutat joi despre pandemie în cadrul celei de-a 15-a reuniuni privind Covid-19, iar directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a fost de acord cu faptul că declarația de urgență de sănătate publică de interes internațional, sau PHEIC, ar trebui să ia sfârșit.

„De mai bine de un an, pandemia se află pe o tendință de scădere”, a declarat Tedros la o conferință de presă vineri.

„Această tendință a permis majorității țărilor să revină la viața pe care o cunoșteam înainte de Covid-19”, a declarat Tedros. „Ieri, comitetul de urgență s-a reunit pentru a 15-a oară și mi-a recomandat să declar încetarea urgenței de sănătate publică de interes internațional. Am acceptat acest sfat”.

Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru Covid-19, a avertizat însă că „faza de criză, faza de urgență s-a încheiat, dar nu și Covid”.

„Nu putem lăsa garda jos”, a subliniat ea.

Organizația a declarat epidemia de coronavirus ca fiind o urgență de sănătate publică de interes internațional în ianuarie 2020, cu aproximativ șase săptămâni înainte de a o caracteriza drept pandemie.

PHEIC creează un acord între țări pentru a respecta recomandările OMS pentru gestionarea situației de urgență. Fiecare țară, la rândul său, își declară propria urgență de sănătate publică – declarații care au greutate juridică. Țările le folosesc pentru a mobiliza resurse și a renunța la reguli pentru a atenua o criză.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...