G4Media.ro

Om de afaceri român, planuri de extindere în Bulgaria/ Vladimir Cohn cumpără…

Sursa: Telegraph. md

Om de afaceri român, planuri de extindere în Bulgaria/ Vladimir Cohn cumpără fabrica de celuloză din Sviștov

La jumătate de secol de la construcția sa și după 20 de ani de la privatizarea sa, fabrica de celuloză de la Sviștov va avea în curând un nou proprietar. Compania Svilocel, în care în urmă cu ceva vreme a fost transferată producția Svilosa a lui Krasimir Dachev, va fi cumpărată de Paper Invest. Societatea a fost înregistrată de curând, însă proprietarul său final, românul Vladimir Cohn, are o istorie îndelungată cu privire la investițiile în industria hârtiei și poate fi calificat mai degrabă ca investitor în acest sector, scrie Capital.bg, citată de Rador.

Deocamdată, informațiile legate de detaliile tranzacției pot fi puține, însă obiectivul final este unul clar – fabrica va fi extinsă și, în afară de celuloză, va începe să producă și hârtie. În vederea îndeplinirii acestui obiectiv e nevoie de o investiție de peste 400 de milioane de leva, iar pentru aceasta se va conta pe noul proprietar.

De ce se vinde

Tranzacția devine vizibilă din comunicatul Comisiei pentru Protecția Concurenței, care trebuie să aprobe schimbarea controlului asupra întreprinderii. Krasimir Dachev a confirmat pentru “Kapital” că intrarea unui nou investitor se are în vedere de ani de zile, însă a refuzat să comenteze parametrii financiari, în această etapă. El a menționat că va păstra o anumită participație în companie și că va mai rămâne câțiva ani în administrarea acesteia.

Intenția de vânzare a întreprinderii are o motivație logică. “Ideea este să se integreze producția de celuloză cu producția de hârtie, pentru a putea crește eficiența fabricii”, a spus Dachev. “Eu deja nu mai am mult timp tehnologic, pentru a o face singur. Am nevoie de cineva care să accelereze procesul”, a adăugat el.

În opinia sa, Vladimir Cohn este investitorul corespunzător, pentru că este un “om din domeniu”, cu toate că au existat și alți candidați.

Investiția propriu-zisă într-un asemenea proiect nu este una mică. “Doar mașina pentru producția de hârtie costă peste 100 de milioane de euro (circa 200 de milioane de leva), iar întreaga investiție va fi de peste 400 de milioane de leva”, a spus Dachev.

El a precizat că aici intră și proiecte precum construirea unei centrale pentru producție combinată de energie termică și electrică, pentru care, în urmă cu doi ani, Svilosa a semnat un contract cu compania chineză Jinan Boiler Group, o extindere a sistemului de apă desalinizată, instalații de colectare a hârtiei reciclabile etc.

Planurile, după schimbarea proprietății, sunt legate de dezvoltarea producției de hârtie din care se produc ambalaje de lux. Dachev a explicat că, în cazul acestora, stratul superior se face din celuloză albită, ceea ce le face potrivite pentru alimente, iar în proces este utilizat caolin, ceea ce face ca suprafața să fie netedă și să se poate imprima pe ea. “În Bulgaria avem toate materiile prime pentru o asemenea producție, iar aceasta are o valoare adăugată mai mare”, a spus el.

Cine cumpără

Cumpărătorul, Paper Invest, este înregistrat la Sofia, la sfârșitul anului 2018, având ca obiect de activitate producția de celuloză, hârtie, produse similare și un capital de 50.000 de leva. Acționarii inițiali, cu câte 50%, sunt înregistrați în Cipru – Stintelo Limited și Kameran Financial Limited.

Prima companie este proprietatea familiei românești Bilteanu, iar fiul Dragoș Bilteanu devine și primul director executiv al Paper Invest. Bilteanu este cunoscut în principal ca jucător la bursă și investitor în proprietăți imobiliare, precum și ca acționar la Vrancart, producător român de hârtie și carton.

Un detaliu curios este faptul că, în noiembrie 2019, el este condamnat cu suspendare pentru manipularea pieței. Înainte de asta, însă, la jumătatea anului 2019, el iese din societatea bulgară, iar Kameran Financial cumpără acțiunile de la Stintelo și devine proprietar unic al Paper Invest.

Tocmai prin Kameran Financial, la Sviștov va intra Vladimir Cohn, 76 de ani, care de asemenea este un om al businessului hârtiei. Până de curând, el a deținut Ecopaper și Ecopack, legate între ele, care formează unul din marile grupuri pentru hârtie și ambalaj din România.

În urmă cu doi ani, însă, Cohn vinde cele două companii unuia dintre marii jucători din industria hârtiei – compania britanică DS Smith. Grupul lucrează în 37 de state din lume (inclusiv în Bulgaria, unde este proprietar al uzinei pentru hârtie de la Pazardjik), iar rulajul acesteia în anul financiar 2018-2019 este de peste 6 miliarde de lire.

Compania britanică a plătit pentru cele două întreprinderi românești 208 milioane de euro, inclusiv datoriile, iar Cohn a primit 35 de milioane de euro din preț sub formă de acțiuni la DS Smith. Potrivit datelor din anul 2018, cele două companii au în total un rulaj de peste 104 milioane de euro și 420 de angajați.

Retragerea lui Cohn din industria hârtiei nu durează însă mult timp. În februarie 2020, prin firmele sale cipriote, el înregistează o altă societate românească – Kraftcorr, prin care de fapt își anunță întoarcerea în domeniul pe care-l cunoaște. În afară de asta, vreme de zece ani, până în anul 2007, Cohn a avut procente și la Dinamo București, dar din cauza crizei financare în care se află în prezent echipa de fotbal, există speculații că el poate intra din nou in businessul sportiv.

Fabrica de la Sviștov

Construită în perioada socialistă și privatizată în câteva etape la sfârșitul anilor 90 ai secolului trecut, Svilosa este unul dintre cei mai mari producători de celuloză albită cu sulfat din Balcani. După câțiva ani de la privatizare, producția este separată într-o societate fiică de sine stătătoare – Svilocel.

Svilosa însăși a fost până de curând o companie publică, iar proprietarul său majoritar este ARUS Holding a lui Krasimir Dachev. Întreprinderea exportă peste 90% din producție, principalele piețe fiind Turcia, România, Grecia, Serbia, Italia, Germania etc. Compania are circa 500 de angajați.

Potrivit ultimului bilanț publicat, veniturile companiei cresc cu 27% în anul 2018, iar o parte din această creștere se datorează majorării prețului la celuloză cu aproape o cincime.
Situația din prezent nu este însă atât de optimistă, criza cauzată de coronavirus a dus la o scădere și mai mare a pieței.

Potrivit spuselor lui Dachev, Svilocel lucrează în pierdere din octombrie 2019, când au apărut primele semne de recesiune.”În prezent, prețul celulozei este aproape de nivelurile din 2008-2009. Cererea este practic absentă, deoarece există stocuri foarte mari atât în China, cât și în Europa”, a spus Dachev. Uzina de la Sviștov continuă să funcționeze, dar cu un rulaj foarte mic. Potrivit lui Dachev, relansarea pieței poate fi așteptată abia anul viitor.

Alte planuri

Cu toate acestea, potrivit lui Dachev, nu sunt abandaonate nici celelalte planuri ale companiei, în afară de extinderea producției de hârtie cu ajutorul noului investitor. În urmă cu câțiva ani, Svilosa pregătea un parteneriat cu compania indiană Sigachi Industries, cele două firme trebuind să construiască o fabrică pentru producția unui produs nou, celuloză microcristalină, la Sviștov, cu o investiție estimată la 25 de miliarde de euro.

Proeictul, însă, nu a fost pus în practică, iar Dachev a explicat că motivul a fost legat de restricțiile la exportul de capital din India. Cu toate acestea, el nu a abandonat ideea. “Căutăm o soluție și pentru o asemenea producție, pentru a o dezvolta ca o afacere separată”, a spus el.

Respectiva celuloză microcristalină este conservantul E-460, care se folosește în industria farmaceutică, în cea alimentară, precum și în cea cosmetică. Aceasta se obține din celuloza pe care Svilocel o face din material lemnos. Potrivit lui Dachev, producția produsului nu necesită multă materie primă – circa o zecime din capacitatea uzinei de la Sviștov, astfel încât proiectul poate fi implementat indiferent de alte planuri. Deocamdată, totuși, acest lucru nu este pe ordinea de zi. Iar dacă investiția se va realiza depinde de viitorul proprietar.

Sursa: Capital.bg/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...