G4Media.ro

Oficial ucrainean: Aproape am rămas fără muniție și ne bazăm pe arme…

Sursa foto: Wikipedia - DoD / Cpl. Branden P. O'Brien, U.S. Marine Corps.

Oficial ucrainean: Aproape am rămas fără muniție și ne bazăm pe arme occidentale / Rusia poate continua războiul în ritmul actual timp de încă un an

Adjunctul șefului adjunct al serviciilor de informații militare ucrainene a declarat că Ucraina pierde războiul de artilerie împotriva Rusiei și că acum se bazează aproape exclusiv pe armele din vest pentru a ține Rusia la distanță, potrivit The Guardian.

„Acesta este un război de artilerie acum”, a declarat Vadim Skibitski, adjunctul șefului serviciului de informații militare al Ucrainei. Liniile frontului sunt acum locul unde se va decide viitorul, a declarat el, „iar noi pierdem în ceea ce privește artileria”.

„Totul depinde acum de ceea ce ne oferă [Occidentul]”, a spus Skibitski. „Ucraina are o piesă de artilerie față de 10 până la 15 piese de artilerie rusești. Partenerii noștri occidentali ne-au dat aproximativ 10% din ceea ce au ei”.

Ucraina folosește între 5.000 și 6.000 de obuze pe zi, potrivit lui Skibitski. „Aproape că am epuizat toată muniția [de artilerie] și acum folosim obuze standard NATO de calibru 155”, a spus el.

„Europa livrează, de asemenea, obuze de calibru mai mic, dar, pe măsură ce stocurile se reduc, cantitatea devine tot mai mică.”

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat săptămâna trecută că între 60 și 100 de soldați ucraineni mor în fiecare zi, iar alți 500 sunt răniți.

Soldații care au vorbit cu The Guardian de pe linia frontului ucrainean în această săptămână au descris o imagine similară.

Skibitski a subliniat necesitatea ca Occidentul să aprovizioneze Ucraina cu sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune pentru a distruge piesele de artilerie rusești de la distanță. Săptămâna aceasta, consilierul prezidențial ucrainean Oleksii Arestovici a declarat pentru The Guardian că Ucraina are nevoie de 60 de lansatoare de rachete multiple – mult mai multe decât cele câteva promise până acum de Marea Britanie și SUA – pentru a avea o șansă de a învinge Rusia.

Ucraina urmează să ceară Vestului o listă de arme și echipamente defensive la reuniunea grupului de contact cu NATO de la Bruxelles din 15 iunie.

Skibitski crede că în viitorul apropiat conflictul va rămâne preponderent un război de artilerie, iar numărul de atacuri cu rachete – care pot fi lansate din Rusia și care au lovit civili – va rămâne la nivelul actual.

În prima lună, Rusia a lovit constant Ucraina cu rachete, dar în ultimele două luni ritmul a încetinit. Cifre recente publicate de șeful forțelor armate ucrainene afirmă că Rusia lansează între 10 și 14 rachete pe zi.

Fabricarea rachetelor este costisitoare. Fiecare rachetă poate costa între câteva sute de mii de dolari și câteva milioane de dolari.

„Am observat că Rusia efectuează mult mai puține atacuri cu rachete și că a folosit rachete H-22; sunt rachete sovietice vechi din anii 1970”, a declarat Skibitski. „Acest lucru arată că Rusia nu mai are rachete”.

Skibitski a precizat că Rusia nu a putut produce rapid rachete din cauza sancțiunilor și că a folosit aproximativ 60% din rezervele sale.

În ceea ce privește cele trei linii de front, Skibitsky a declarat că majoritatea forțelor Rusiei sunt acum concentrate în regiunea Donbas și încearcă să ocupe granițele administrative ale republicilor Donețk și Lugansk. Aceasta a fost zona, a spus el, în care luptele de artilerie au fost cele mai grele.

În nord-estul Ucrainei, în jurul orașului Harkov, el a spus că forțele rusești se concentrează pe apărare după ce contraofensiva ucraineană le-a împins din mai multe orașe și sate din regiune în luna mai.

„Amenințarea asupra Harkovului s-a diminuat”, a declarat Skibitski, despre al doilea oraș ca mărime din Ucraina, care a fost bombardat în mod regulat de la începutul războiului.

În Zaporijia și Herson, două regiuni din sudul Ucrainei pe care Rusia le ocupă aproape în totalitate, forțele rusești construiesc linii duble, uneori triple, de apărare.

„Acum va fi mai greu să recuperezi acel teritoriu”, a spus Skibitski. „Și de aceea avem nevoie de arme”.

„Dacă reușesc în Donbas, ar putea folosi aceste teritorii pentru a lansa un alt atac asupra Odesa, [orașului] Zaporizjia [și] Nipru”, a spus Skibitskidespre marile orașe aflate sub control ucrainean, în imediata apropiere a sudului ocupat de ruși. „Obiectivul lor este întreaga Ucraină și chiar mai mult”.

Serviciile de informații militare ucrainene consideră că Rusia poate continua în ritmul actual fără a fabrica mai multe arme sau a mobiliza populația timp de încă un an.

Skibitski nu exclude posibilitatea ca Rusia să înghețe războiul pentru o perioadă de timp, pentru a convinge Occidentul să ridice sancțiunile. „Dar apoi îl vor începe din nou – uitați-vă la ultimii opt ani”, a adăugat el.

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Sa lupte la baioneta atunci.
    Logistica ucraineana este la pământ si distrusa periodic de ruși.

    • asa ti-a zis lavrov ?

    • @Perus; nu – mai iq zero -, scrie in articolul de mai sus.

    • @rsumy
      Dorința ta este îndeplinită. Mergi si mai su//ge niște slava la kil.

    • Am citit pe ziare. com următorul articol:
      Vladimir Putin ar avea mereu lângă el un om care îi colectează materiale fecale la baie. Imagini cu bodyguardul special.
      Cine credeți ca era în poza? Exact, crni tulpan, adoratorul de ka k@t putinist. Tulipane, cum ii faci analiza, la gust???

  2. Nu ziceau analistii inca de acum 2 luni ca ramane Rusia fara rachete, munitie, generali, ofiteri, benzina, avioane, tancuri si ceceni? Ce s-a intamplat? I-a lovit, brusc, realitatea?

  3. daca respectau Minsk II nu era nici un măcel. Si româneau si cu tara întreaga.

    Dar pro//stul pana nu-i fudul nu e pro\\st destul.

  4. Pentru zecile de mii de soldați si civili morți ar fi contat sa sa găsească o soluție pașnica.

  5. Statele europene si SUA ar trebui sa dea drumul la productia de artilerie si munitie. Sa fie aprovizionati ucrainienii pana nu e prea tarziu. Si n-ar strica sa faca suplimentar niste transe si pentru tarile din flancul estic.
    Doar ca idee, sunt convins ca puterea economica a statelor NATO le-ar permite sa depaseasca cu un ordin de marime capacitatea de productie de piese de artilerie si munitie a Rusiei. Daca asa vrea Rusia sa joace, pai putem intra in joc.

    • Este prea târziu.
      Ucraina nu poate lupta la nesfârșit pe banii altora. Nu de alta, dar nu mai are nici resursa umana.
      Sa speram ca rușii nu se vor duce spre Odesa si se vor mulțumi cu Dombasul.

  6. S a întrat în weekend la Balaceanca ca prea ați tăbărât pe articolul asta?

  7. voi ce putinisme fumati?
    „ies din ce s-au bagat” a declarat Ucraina razboi rusiei si nu a ajuns la stiri?
    „daca respectau Minsk II” serios? ce nu au respectat?

    Serios voi chiar fumati ceva bun.
    Chiar daca erau laboratoare in Ucraina, chiar daca era un batalion de nazisti, sa fi avut si biserica lu’ Satana, asta ii motiv sa invadezi o tara?
    Daca 1000 sau 10.000 sunt nazisti, tu invadezi si omori sute de mii si ii faci pe alti 5+ milioane refugiati?

    PS:
    Romania probabil are mai mult de 100.000 de patrioti crestinopati care nu sunt prea departe de extremism.

  8. Un război clasic. Cei mai puțin afectați sunt conducătorii, dipă care pe locul doi armatele și pe ultimul loc , omul simplu. Care moare, își pierde rude, case, agoniseala. De ce? Pentru că niște idioți nu au știut, sau fiind cinici nu au vrut să-l evite. Ucraina a fost atacată în 2014 și toți au tăcut ca și kkatul în iarbă. Acum încearcă să dreagă busuiocul mimând atitudini ferme, idealuri, dar puțin le pasă de poolimea care suferă. Indiferent de care parte a baricadei sunt.

    • In 2014 vestul a cârâit puțin, de forma, la Rusia, a mimat niște sancțiuni si cam atâta.

    • Tulipane,după logica ta, sau mai bine zis după lipsa ei,si Antonescu trebuia să meargă la pescuit in ziua când a ordonat armatei române să treacă Prutul.Avea pactul Ribbentrop-Molotov drept licență de pescuit .Nu era mai simplu ca țările ce au semnat Memorandumul de la Budapesta in 1996 să innegrească frontiera Ucrainei in 2014 si să apere ceea ce au semnat ??

  9. @somebody47: Din Minsk II ucrainenii nu au respectat nimic.
    L-au semnat ca valutiștii, in bătaie de joc.

  10. Războiul îl declanseaza unii care sunt bătrâni, care se cunosc, se urăsc, dar își salvează viața și îl duc unii tineri, care nu se cunosc, nu se urăsc, dar mor!

  11. Pai sa arunce cu borcane de murături și cărămizi, idioților!

  12. Ce au crezut ucrainenii? Că este ușor să lupți împotriva Rusiei?
    Rusia se luptă indirect cu NATO!