G4Media.ro

Oamenii de știință din SUA se așteaptă ca 2024 să fie un…

Sursa Foto: Inquam Photos/ George Călin

Oamenii de știință din SUA se așteaptă ca 2024 să fie un alt an cu temperaturi record

Anul acesta are o șansă de unu la trei să fie și mai cald decât 2023, care a fost deja cel mai cald record de căldură înregistrat în lume, au declarat oamenii de știință de la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA (NOAA), scrie Reuters.

În analiza anuală a climei globale, agenția a confirmat concluziile oamenilor de știință din UE, potrivit cărora anul 2023 a fost cel mai cald de la începutul înregistrărilor, în 1850, situându-se cu 1,35 grade Celsius (2,43 grade Fahrenheit) peste media preindustrială. Cantitatea de căldură stocată în straturile superioare ale oceanului a atins, de asemenea, un nivel record anul trecut, a precizat NOAA.

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a confirmat, de asemenea, vineri, că 2023 a fost un an record și a declarat că lumea s-a încălzit cu 1,2C (2,16F) peste media preindustrială, pe baza temperaturii medii globale pe zece ani din 2014 până în 2023.

Recordul a fost posibil datorită schimbărilor climatice, determinate de arderea combustibililor fosili, alături de un model climatic El Nino care a apărut la jumătatea anului. El Nino este un eveniment natural care duce la încălzirea apelor de suprafață în estul Oceanului Pacific și la creșterea temperaturilor globale.

Se preconizează că va persista cel puțin până în aprilie, crescând probabilitatea ca 2024 să fie un alt an record.

„Întrebarea interesantă și deprimantă este ce se va întâmpla în 2024? Va fi mai cald decât 2023? Nu știm încă”, a declarat Christopher Hewitt, șeful serviciilor climatice internaționale ale OMM.

NOAA a precizat că există o șansă din trei ca anul 2024 să fie mai cald decât 2023 și o șansă de 99% ca acesta să se situeze printre cele mai calde cinci înregistrate vreodată.

„Este foarte probabil ca (El Nino) să persiste până în aprilie, posibil mai, iar apoi, dincolo de asta, nu suntem siguri – devine mai puțin sigur”, a spus Hewitt.

În mod normal, impactul El Nino atinge un vârf în timpul iernii din emisfera nordică și apoi se diminuează, trecând fie la condiții neutre, fie la o fază La Nina care, în general, produce temperaturi globale mai scăzute. Dar există și riscul ca El Nino să revină.

„Dacă am face o tranziție către o fază La Nina… poate că anul 2024 ar putea să nu fie cel mai cald înregistrat vreodată”, a declarat Carlo Buontempo, directorul Serviciului european Copernicus pentru schimbări climatice.

Întrucât emisfera sudică se află acum în perioada de vară, când El Nino atinge vârful, autoritățile sunt în alertă pentru valuri de căldură, secetă și incendii.

Săptămâna aceasta, Biroul de Meteorologie din Australia a emis alerte de căldură extremă pentru Australia de Vest.

Iar în sudul Africii, „suntem foarte îngrijorați de potențialul unor perioade secetoase în ianuarie și februarie, cu o probabilitate ridicată de precipitații sub medie”, a declarat Lark Walters, consilier de sprijinire a deciziilor pentru Rețeaua Sistemului de avertizare timpurie a foametei.

„Estimăm că peste 20 de milioane de persoane vor avea nevoie de asistență alimentară de urgență”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...