
Emisiile de metan, recorduri istorice în 2024 / Industriile energiei din China, SUA și Rusia sunt cei mai mari emițători
Emisiile de metan din sectorul combustibililor fosili au rămas aproape de recordurile istorice în 2024, potrivit unui raport recent al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), care avertizează cu privire la o creștere a emisiilor masive ale acestui puternic gaz cu efect de seră de la instalațiile de petrol și gaze, scrie France Presse.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
În 2024, producția record a industriei combustibililor fosili (gaz, petrol, cărbune) a fost responsabilă de eliberarea în atmosferă a peste 120 de milioane de tone de metan, aproape de recordul stabilit în 2019, potrivit noii ediții a Global Methane Tracker.
Invizibil în aer și inodor, metanul, al doilea cel mai important gaz cu efect de seră după CO2, este molecula din gazele naturale care se scurge din conductele de gaz și din minele de cărbune, dar și de la fermele de vaci și deșeuri.
În fiecare an se eliberează aproximativ 580 de milioane de tone de metan, dintre care 60% sunt atribuite activității umane – în primul rând agriculturii, urmate de energie – și aproape o treime zonelor umede naturale.
Sectorul energetic este responsabil pentru aproximativ o treime din emisiile de metan provocate de om, din cauza scurgerilor din timpul extracției și producției (arderea, emisiile de metan) și transportului (conducte de gaz, nave).
Metanul are un potențial de încălzire mult mai mare decât CO2 și a fost responsabil pentru aproximativ 30% din încălzirea globală de la revoluția industrială, dar are o durată de viață mai scurtă. Prin urmare, este o pârghie prioritară pentru o reducere rapidă a emisiilor.
Cu toate acestea, măsurile de combatere a metanului rămân „sub ambițiile noastre”, a declarat Fatih Birol, directorul executiv al AIE. Și aceasta în ciuda faptului că aproximativ 70% din aceste emisii ar putea fi ușor evitate la costuri mai mici – gazul capturat ar putea fi vândut, potrivit agenției OCDE.
China este cel mai mare emițător mondial de metan legat de energie, în principal din sectorul cărbunelui. Aceasta este urmată de Statele Unite și Rusia.
Cifrele AIE se bazează pe date măsurate, acolo unde observațiile sunt posibile, spre deosebire de emisiile declarate, care pot fi depășite sau estimate pe baza informațiilor din sectorul energetic. AIE subliniază că estimarea sa este cu aproximativ 80% mai mare decât totalul declarat de țări la Organizația Națiunilor Unite.
Dar „transparența se îmbunătățește” datorită celor peste 25 de sateliți care urmăresc din spațiu „penele” de metan care se scurg din instalațiile petroliere și gaziere, dar și din gropile de gunoi, creșterea intensivă a animalelor, orezării etc.
Unul dintre aceștia, Sentinel 5P european, care detectează doar cele mai mari scurgeri, a observat că „super-emisiile de metan” din instalațiile petroliere și gaziere au atins un nivel record în 2024, în ciuda acoperirii reduse. Scurgeri masive au fost detectate în întreaga lume, dar în special în Statele Unite, Turkmenistan și Rusia.
Puțurile de petrol și gaze abandonate și minele de cărbune sunt, de asemenea, surse majore de scurgeri de metan, conform unei noi analize a AIE pentru raport. Împreună, acestea ar constitui „al patrulea cel mai mare emițător mondial de metan din combustibili fosili”, contribuind cu aproximativ 8 milioane de tone în 2024.
Potrivit AIE, angajamentele actuale ale companiilor și țărilor de a reduce emisiile de metan acoperă 80% din producția mondială de petrol și gaze. În prezent, însă, doar aproximativ 5% din această producție „respectă în mod verificabil un standard de emisii de metan aproape zero”.
Cu toate acestea, abordarea acestor emisii de metan legate de energie ar încetini considerabil încălzirea globală, împiedicând o creștere a temperaturii globale de aproximativ 0,1°C până în 2050. „Acest lucru ar avea un impact considerabil, comparabil cu eliminarea dintr-o singură lovitură a tuturor emisiilor de CO2 din industria grea mondială”, se arată în raport.
Grupul de reflecție Ember a estimat că industria combustibililor fosili trebuie să își reducă emisiile de metan cu 75% până în 2030, pentru ca lumea să fie pe drumul către neutralitatea carbonului până în 2050.
Cu toate acestea, metanul din cărbune „este încă ignorat”, a deplâns Sabina Assan, analist la Ember. „Există în prezent tehnologii rentabile și ușor de implementat pentru combaterea metanului”, a spus ea. „Nu mai putem lăsa minele de cărbune să scape cu asta”.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.