G4Media.ro

O primărie din Iași se judecă cu prefectura pentru a fi transparentă.…

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

O primărie din Iași se judecă cu prefectura pentru a fi transparentă. O hotărâre de consiliu prin care urma să se publice toate cheltuielile administrației locale a fost considerată ilegală

Comuna Valea Seacă din județul Iași își dispută transparența cheltuirii banilor publici cu Prefectura Iași, instituție ce consideră că autoritatea locală exagerează în intenția de a publica pe site-ul propriu toate cheltuielile, informează Ziarul de Iași.

Proiectul propus în iunie 2021 de doi consilieri prevedea crearea unei secţiuni pe site-ul primăriei, în care să fie încărcate documentele referitoare la cheltuielile făcute de instituţie, de la contracte la acte adiţionale, facturi sau ordine de plată. Actele urmau să fie încărcate pe site în decurs de 10 zile de la emitere, după eliminarea din conţinutul acestora a datelor cu caracter personal.

”Niciun contract încheiat de Primăria comunei Valea Seacă nu va mai avea clauză de confidenţialitate, cu excepţia situaţiilor în care legea o prevede sau în cazul în care documentele intră sub incidenţa prevederilor legale privind domeniul apărării ţării, ordinea publică şi securitatea naţională”, se menţiona în proiectul de hotărâre. Indiferent de culoarea politică, toţi cei 14 consilieri prezenţi la şedinţă au votat în favoarea proiectului.

Prefectura a decis însă că hotărârea trebuie revocată, ca ilegală. Consilierii au respins solicitarea Prefecturii, ca urmare Tribunalul fiind chemat să decidă cine are dreptate.

Juriștii Prefecturii au invocat că regulamentul nu a fost notat ca ”anexă” și că președintele de ședință nu a semnat documentul, însă susțin și că hotărârea ar fi făcut activitatea primăriei prea transparentă.

Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public enumeră în articolul 5 actele pe care o autoritate publică este obligată să le comunice din oficiu. Alte informaţii trebuie comunicate obligatoriu la cererea oricărei persoane interesate, nu tuturor.

„Contractele, actele adiţionale, facturile şi ordinele de plată nu fac parte din categoria informaţiilor de interes public prevăzute de art.5 din lege”, au spus reprezentanţii Prefecturii, fără a menţiona însă vreo lege care să interzică publicarea contractelor semnate de primar în numele comunităţii pe care o conduce.

Magistraţii Tribunalului au respins acum opinia prefecturii și a atacat decizia la Curtea de Apel.

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Sa recapitulam: prefectura inseamna reprezentantul GUVERNULUI in teritoriu.

    La momentul contestarii in instanta, prefect era unu’ de la PNL, de-al lu’ dna @GabrielaConstantinescu. In opinia PNL-istului despre statul de drept, ceea ce nu interzice legea este permis … dar numai cu acordul lui (de la partid, carevasazica)!

    Prefectura a pierdut rusionos pe fond (cititi articolul original, din link-ul din articol), iar acum, e prefect unu’ de la PSD, care, evident, nefiind nici el de acord, a facut recurs. Parteneri de coalitie, deci au aceeasi viziune, nu-i asa dl. Catu/Ciuca/Iohannis sau care s-o crede seful sefilor pe acolo?

    Adica Guvernului ii este frica sa nu strice piata aiuritii astia din comuna Valea Seaca si sa se ia dupa ei si altii si … unde ajungem asa!?! Descentralizare si autonomie locala si mai ales transparenta vrea si Guvernul, ba chiar o si declara sfoaritor … da’ sa fie mai a la Putin, asa … 💡

    PS: Daca toti consilierii prezenti la sedinta respectiva au fost de acord, cum scrie in articol, as vrea sa ii felicit in primul rand pe cei de la PSD si apoi pe cei de la PNL (pentru ca lor le-a fost cel mai greu sa faca asta).

    Felicitari, inca o data, tuturor consilierilor prezenti la sedinta!

  2. Daca nici normele de aplicare ale legii 544 nu sunt clare… ce știu de fapt, ca sigur asa se face, functionarii publici?
    Acum unternetul e peste tot.
    Daca am avea digitalizare… asa cum facturile vor fi emise electronic asa si OP-urile.
    Semneaza unu’ un transfer ilegal… se genereaza o alarma in 5 minute. Curtea de Conturi abia asteapta sa-i dea computerul de treaba si sa nu mai primeasca decat ordine de ma sef.

  3. Nici o administratie publica din tara asta nu este transparenta .
    Functionarii publici si demnitarii din primarii fac ce vor ei cu banii cetatenilor . Nu exsta consultare , bugetele nu sint prezentate public , statele de salarii , sedintele consiliilor locale nu sint prezentate public , deciziile primarilor nu sint prezentate public in ziua emiterii , hotaririle consiliilor locale nu sint prezentate public cel tirziu a doua zi , ….

    Iar procurorii nu se sesizeaza din oficiu pe astfel de teme . Pentru ca sint niste capuse ordinare pe corpul social sanatos al poporului roman . Pentru ca pactizeaza cu tilharii si mincinosii din primarii si prefecturi . Totul pe banii cetatenilor . Beneficii imense .