G4Media.ro

O nouă specie de dinozaur a fost descoperită în Argentina: Chakisaurus nekul,…

sursa foto: captură de ecran

O nouă specie de dinozaur a fost descoperită în Argentina: Chakisaurus nekul, un erbivor „vitezoman” care a trăit cu peste 90 de milioane de ani în urmă

Paleontologii argentinieni au anunțat descoperirea unui nou dinozaur erbivor de talie medie, care alerga repede și care a trăit în urmă cu aproximativ 90 de milioane de ani, în perioada Cretacicului târziu, în actuala Patagonie, scrie Reuters.

Animalul, denumit Chakisaurus nekul, a fost găsit în Rezervația Naturală Pueblo Blanco, în provincia sudică Río Negro, o zonă bogată în fosile, unde au fost descoperite numeroase mamifere, broaște țestoase și pești, alături de alte specii de dinozauri.




Se estimează că cel mai mare Chakisaurus avea o lungime între 2,5 sau 3 metri și o înălțime de 70 de centimetri.

Studiile asupra Chakisaurus au adus noi descoperiri care indică faptul că era un alergător rapid și că avea coada curbată neobișnuit de mult în jos.

„Această nouă specie, Chakisaurus nekul, era un erbivor biped care, printre cele mai importante caracteristici ale sale, avea o coadă care, spre deosebire de a altordinozauri, avea o curbură în jos”, a declarat Rodrigo Álvarez, autorul studiului.

„Este ceva super nou pentru aceste animale. În plus, se știe că era un bun alergător, lucru de care avea nevoie pentru că trăia cu un număr mare de prădători și singura sa apărare era să fie mai rapid decât ei.”

Numele dinozaurului provine de la Chaki, care este un cuvânt din limba Aonikenk, a populației indigene Tehuelche, care înseamnă „guanaco bătrân”, o referire la un mamifer erbivor de mărime medie întâlnit în regiune. Nekul înseamnă „rapid” sau „agil” în limba Mapudungún, a populației locale Mapuche.

„Avea membrele posterioare foarte puternice și o coadă cu o anatomie care îi permitea să o manevreze în lateral și astfel să se poată echilibra în timpul curselor”, a explicat pentru Reuters Sebastián Rozadilla, coautor al publicației.

O echipă de paleontologi argentinieni, cu sprijinul National Geographic Society, a făcut descoperirea inițial în 2018, dar informațiile au fost recent dezvăluite în revista științifică Cretaceous Research.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...