G4Media.ro

O mică înșelătorie cu acordul NATO / Cum e posibil ca o…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

O mică înșelătorie cu acordul NATO / Cum e posibil ca o alianță militară să închidă ochii la așa ceva?

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, se folosește fără scrupule de poziția sa oficială în cadrul Alianței Nord Atlantice pentru a-și face o campanie electorală deșănțată în România. În mai toate sondajele, Geoană iese invariabil pe primul loc. Măsurat alături de lideri slabi, oficialul NATO pare cel mai tare. Și este normal să fie așa. Românii vor alege oricând uniforma NATO, personajul care ocupă o funcție importantă în ierarhia Alianței Nord Atlantice în locul tristelor figuri din politica românească. Clasamentele arată însă cu totul altfel dacă Geoană intră în competiție cu nume grele, oricâte zorzoane militare ar mai pune pe el.

Din poziția de oficial NATO, Mircea Geoana și-a intensificat campania electorală din România, a dat toate semnalele posibile că vrea la Cotroceni, dar n-a făcut deocamdată un anunț oficial. Ar însemna să demisioneze în secunda doi din poziția care-i aduce atâtea beneficii de imagine în plan intern. Odată dezbrăcat de haina NATO, din Geoană nu mai rămân decât ceasurile lui Vanghelie și un dulap întreg cu schelete, depozitate acolo cu trudă de-a lungul carierei sale politice în România, la vârful PSD sau în alte aventuri împreună cu primarul sectorului cinci, condamnat pentru corupție.

Despre strategia de candidat a lui Mircea Geoană a scris pe larg Cristian Pantazi, nu mai reiau aici informațiile. Altul este subiectul azi: înșelarea publicului și, mai ales, girul acordat de NATO pentru această mică înșelătorie. Geoană le spune tuturor că va fi viitorul președinte al României deoarece beneficiază de girul americanilor cu NATO în frunte. Cum este posibil ca o alianță militară de prestigiu să accepte ca un oficial de rang înalt să utilizeze resursele, simbolurile și credibilitatea pentru a-și face campanie electorală în țara de baștină?

G4Media.ro a demonstrat negru pe alb că Geoană utilizează resursele Alianței din moment ce a vizitat România, în calitate de oficial NATO, de 18 ori numai în ultimul an. Și-a angajat o echipă de comunicare doar în România, care îi mediatizează în scop politic acțiunile sale de oficial NATO. În același interval de timp, G4Media a identificat doar două vizite efectuate în celelalte țări ale flancului estic al Alianței (o vizită în Lituania, una în Bulgaria și nicio vizită în Polonia, Estonia, Letonia sau Ungaria). În mod nepermis pentru o alianță militară, NATO a refuzat în două rânduri să răspundă unor întrebari precise adresate de G4Media.ro referitoare la numărul total al deplasărilor pe țări, costurile suportate de NATO și alte lămuriri.

Un oficial NATO a transmis, sub anonimat, de fiecare dată o frază standard, care nu lămurește nimic: „Secretarul general adjunct călătorește în mod regulat pentru a reprezenta NATO, inclusiv în ultimele luni în Bulgaria, Danemarca, Franța, Germania, Israel, Lituania, Luxemburg, Moldova, Norvegia, România, Marea Britanie și Statele Unite. Costurile de călătorie pentru vizitele oficiale sunt suportate de NATO, în timp ce călătoriile sale private sunt autofinanțate”.

Domnul Geoană are toată libertatea de a face ce dorește, însă cred că a venit momentul să aleagă: ori este secretar general adjunct, ori candidat în România. Nu poate fi ambele. Codul de conduită al organizației sale prevede că ”nu ne folosim poziția noastră în cadrul NATO sau informațiile care ne aparțin pentru a ne asigura în mod incorect un viitor loc de muncă”. Or, domnul Geoană exact asta face: încearcă să-și asigure, în mod incorect, un viitor loc de muncă, eventual la Cotroceni. Unii spun că nu va ajunge nici măcar candidat și că negociază în forță cu PSD viitorul său job. Acest scenariu nu poate fi exclus, deși acum pare foarte decis să atace la baionetă alegerile prezidențiale de anul viitor.

Contrar opiniei lui Ion Iliescu, Mircea Geoană nu este, totuși, prostănac, ci extrem de abil. Prost nu este cel care cere, ci cel care oferă. Prin urmare, problema este în primul rând la NATO, care îi permite să se joace de-a candidatura în țara lui sub steagul Alianței, și abia apoi la domnul Geoană. Poate fi înțeleasă până la un punct o anumită complicitate între șeful NATO, fost politician de stânga și fost premier al Norvegiei, și adjunctul său, și el fost politician de stânga și fost președinte al României pentru câteva ore. Însă Jens Stoltenberg, secretar general al NATO și șeful domnului Geoană, ar trebui să se decidă ce fel de organizație conduce: o alianță militară neimplicată în jocuri politice interne sau o agenție de plasare a forței de muncă, respectiv o agenție de voiaj pentru candidații fără partid și resurse.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Dane, sunt nasoli genunchii Mihaelei sau acum sufli si in iaurt? :))

  2. Foarte bine scris articolul, felicitări!

  3. Geoana are un salariu consistent la NATO. Banuiesc ca mai mult de 20000€ lunar fara alte sporuri. Asa ca nu lasa o pozitie asa bine renumerata unde nu face aproape nimic. Oricum, cine are putin creier si il asculta isi da seama ce “nuca gaunoasa” este. Discursul lui este plin de zerouri. Vorba goala cat cuprinde fara nici o baza reala sau un mod real de a pune in practica ce bolboroseste el acolo. Un fel de Dan Puric. Daca el este candidatul numarul unu al romanilor, atunci suntem vai de capul nostru. Totusi nu-i de mirare la cata prostie, demonstrata efectiv, zace in romani. Asa popor, asa lideri.

    • ai perfecta dreptate. Eu cu putin creier, cu cine trebuie sa votez ? Ciolacu,Ciuca,Sosoaca sau Simion ? Sunt extrem de curios de raspunsul tau. Nu stiu totusi cine candideaza de la usr. Dintre cei 4 si Geoana, cel din urma e singurul care are experienta in politica din romania si politica internationala.

    • Nu am lipsit niciodata de la vot si ii criticam aspru pe cei care spuneau ca nu voteaza pt ca nu au pe cine. Nu intelegeam…
      Am ajuns in situatia lor, situatie in care cei care mai au un pic de speranta si asteptari de la tara asta ma vor critica pentru ca nu am mers la vot. Poate totusi, ca sa aiba extremistii mai putine voturi, cu durere in suflet voi merge sa votez ceva, apoi ma spal pe maini o ora cu dezinfectant.
      Sunt in general un om optimist, dar nu mai pot fi in legatura cu politicienii romani, dupa 30 de ani de speranta in care efectiv mi-am pierdut increderea ca poate aparea unul care sa schimbe ceva

    • @Cosmin, nu am un raspuns definitiv la intrebarea ta si sper sa nu ajungem sa votam din nou “raul cel mai mic”. Sa asteptam sa vedem ce candidat va propune, sper ca se va realiza, coalitia de dreapta. Pentru mine Geaona este definitia pura a psidismului in Romania si ce a insemnat acest pseudopartid pentru aceasta tara. 30 de ani de inapoiere si jaf sistematic si sistemic. Cred ca mai mult nu are rost sa detaliez…

    • Am uitat sa spun ca l-au scos pe Geoana din PSD dar nu vor reusi niciodata sa scoata psidismul din Geoana.

  4. Inafara faptului ca ar fi doar ceva mai zglobiu decat actualul presedinte, nu vad un progres. De ce este dorit, si de cine?
    Ar fi interesant sa aflam cum s-a intamplat minunea ca Geoana sa ajunga in conducerea NATO? Nu ii neg unele calitati, dar niciuna nu il recomanda unei organizatii militare.

    • Ce ghinion pe nato că nu au aflat de existența ta. Sigur te făceau consultant șef in politici de personal. Nimic nu mișcă fără să te întrebe pe tine

    • @ Bilic: Sa stii ca ai dreptate.

  5. @Dan Tăpălagă Vă rog, mai precis care clasamente „arată însă cu totul altfel dacă Geoană intră în competiție cu nume grele”?

  6. ar trebui luat în calcul că, poate, chiar NATO să îl dorească președinte….

    • E clar că NATO îl vrea, mai ales americanii. Vor să evite să iasă un președinte rebel și să rezulte un lanț Turcia România Ungaria Austria de țări cu simpatii rusești.

  7. Puteți spune orice despre Geoana eu îl voi vota . Are o cariera de diplomat, vorbeste franceza si engleza perfect , serios, nu te face de râs ,când vorbește etc. Pe cine ati vrea voi sa votez ,măi carcalețilir ? Pe ciolacu, un ilustru necunoscut ? Nu stie nici o limba straina ,habar nu are sa vorbeasca româneste ,citeste si cand spune ” bună ziua” ,ca altfel nu stie ce sa spuna . Un fost cofrigar ansolvent de scoala profesionala ,tinichigiu ” , etc.etc. Vai de capul vostru cei ce ati vota asemenea exemplar ! Ca sa numai vorbim de barbugiu simion sau descreierata aia umflată . Cum poti vota un exemplar gen simion ?! Mă , da ce popor de neispraviți avem !

  8. Nu cred și nu am crezut niciodată în puritatea oricărei organizații, chiar dacă se proclamă ca fiind o garantă a pacii mondiale. In urma observației autorului că NATO ar trebui să se seziseze pentru această anomalie, mă gandesc la faptul că poate SUA ar avea tot interesul să aibă in mână un personaj devotat ajutat să devină președinte al unei țări minuscule dar importante strategic. Importantă și strategică până la un punct. Iar despre Dl. Geoană ce să spun?!? Are calități, poate avea priză în diplomația occidentală, are o oarecare abilitate de a folosi vorbele, poate e putin visător dar ca președinte al Romaniei nu îl pot vedea răzbind, având colaborări interne de vreun fel. Mi se pare vulnerabil poate și coruptibil în fața caracatiței.

    • Ma gandesc asa: nato vrea sa aiba un individ fidel lor ca presedinte in Romania. Sunt convins ca si Putin isi doreste ca omul lui sa abia aceasta functie. Ce e de facut? Nu suntem suficient de destepti sa fim uniti si sa devenim puternici, pentru ca fiecare isi vede doar interesul personal. Deci, ce facem? Coruptia de la cel mai mic pana la cel mai mare nivel nu poate fi invinsa, pentru ca nu putem lupta noi cu noi.

  9. Mă gândesc că țuțărul de Geoană o fi în concediu maternal de la NATO, de se screme atâta să se nască președinte. Tot SOV l-o consilia?

  10. Doar nu vreti sa avem o simigereasa pe post de Prima Doamna?! Ce, ati innebunit de-a binelea?