G4Media.ro

O asociație de procurori îi cere demisia lui Predoiu după ce a…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

O asociație de procurori îi cere demisia lui Predoiu după ce a vorbit despre achitarea lui Hosu, fără să existe o sentință: ”O vulnerabilitate serioasă pentru Justiție/ Graba cu care a corectat jurnalistul arată că are un interes aparte în legătură cu respectiva cauza penală”

Asociația de procurori Inițiativa pentru Justiție (AIJ) îi cere demisia ministrului Justiției, Cătălin Predoiu (PNL), după ce acesta a vorbit despre achitarea definitivă a lui Dan Hosu, soțul fostei șefe DIICOT Giorgiana Hosu, fără să existe o sentință în acest sens. Declarația lui Predoiu a avut loc la Europa FM în 18 ianuarie, iar termenul pentru o eventuală sentință definitivă este stabilit în 7 februarie.

  • ”Graba cu care a corectat jurnalistul arată că ministrul are un interes aparte în legătură cu respectiva cauza penală”, au transmis procurorii.

AIJ, condusă de procurorul militar Bogdan Pîrlog, susține că rămânerea în funcția de ministru al Justiției a lui Cătălin Predoiu reprezintă ”o vulnerabilitate serioasă în ceea ce privește tocmai justiția”.

Aceștia mai spun că ministrul Justiției a declanșat procedura de numire a procurorilor de rang înalt, pentru mandate de 3 ani, iar faptul că un rol determinant i-ar reveni lui Predoiu, ”care discută soluții în dosare penale în curs de judecată”, este de natură să producă efecte negative pe termen lung, mai arată procurorii.

Comunicatul integral al Asociației Inițiativa pentru Justiție:

”Atragem atenția că recentele manifestări publice ale ministrului Justiției, domnul Cătălin Predoiu, în legătură cu soluția unui dosar penal aflat încă în faza de judecată constituie un semnal că, la cele mai înalte niveluri de putere în stat, persistă vechile obiceiuri de amestec al clasei politice în justiție.

Menționăm că, în interviul acordat la Europa FM, în data de 18.01.2023, în cadrul emisiunii „Piața Victoriei”, ministrul Justiției a întrerupt jurnalistul intervievator cu precizarea că inculpatul la care se făcea referire în întrebare a fost achitat, urmată de alte considerații pe aceeași temă, care nu făceau obiectul întrebării („am putea spune că doamna Hosu și-a dat demisia de onoare, cu adevărat de onoare, pentru o ipoteză care nu s-a realizat, în final”), după care, în data de 19.01.2023, a emis un comunicat de presă prin care a clarificat că informația privind achitarea inculpatului respectiv o avea din surse neoficiale.

Faptul că însuși ministrul Justiției iese public, din proprie inițiativă, cu informație privind achitarea unui inculpat aflat în faza de judecată nu constituie, așa cum acesta încearcă să inducă prin comunicatul de presă, o prezentare a unei informații neverificate, raportat la care simpla recunoaștere și prezentare de scuze către public ar putea fi suficiente.

Domnul Cătălin Predoiu, în calitatea sa de ministru al Justiției, nu are atribuții legate de informarea publicului în legătură cu soluțiile instanțelor, ci atribuții legate de buna funcționare a justiției, în condiții de independență, sens în care ar trebui să se abțină de la a purta discuții pe tema soluțiilor ce urmează a se da în dosare aflate în stare de judecată.

Prezentarea cu atâta siguranță, de către un ministru al Justiției cu multă experiență, a informației că un inculpat a fost achitat, cu o grabă surprinzătoare de a „corecta” un jurnalist, întrerupându-l, denotă, pe de o parte, faptul că sursele neoficiale care l-au informat sunt nu doar credibile, ci chiar unele pe al căror cuvânt se poate baza, iar pe de altă parte, faptul că ministrul are un interes aparte în legătură cu respectiva cauza penală.

În aceste condiții, „eroarea” la care face referire comunicatul de presă din 19.01.2023 pare a fi neverificarea dacă ceea ce s-a discutat s-a și întâmplat până la data interviului.

Față de această situație și de consecințele asupra imaginii justiției, apreciem că rămânerea în continuare a domnului Cătălin Predoiu la conducerea Ministerului Justiției constituie o vulnerabilitate serioasă în ceea ce privește tocmai justiția.

Subliniem că, în contextul în care, de curând, ministrul Justiției a declanșat procedura de numire a procurorilor de rang înalt, pentru mandate de 3 ani, faptul că un rol determinant i-ar reveni domniei sale, care discută soluții în dosare penale în curs de judecată, este de natură să producă efecte negative pe termen lung.

Prin urmare, având în vedere prejudiciul adus de domnul Cătălin Predoiu imaginii justiției, îi solicităm acestuia ca, într-un gest de onoare, să își prezinte demisia din funcția de ministru al Justiției.

De asemenea, solicităm respectarea independenței justiției de către toți membrii clasei politice și, ca o minimă dovadă în sensul că la nivelul puterii politice se dorește descurajarea practicilor de amestec în justiție, luarea de măsuri pentru îndepărtarea din funcțiile politice de decizie în domeniul justiției a oricăror persoane care, prin acțiunile lor, contribuie la decredibilizarea justiției și subminarea independenței sale”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Alt hot si parvenit. Si sluga

  2. Ar fi o mare greșeală sa fie schimbat acest Predoiu sau Bode. Sunt oameni după chipul și asemănarea prostimii care le votează partidul, cum sa ii schimbi?

  3. Se pare ca ministrul-jucator are misiunea de a oferi servicii si de a gasi solutii legale la problemele actuale ale baietilor. Chiar daca uneori pare sinistru prin declaratiile facute in spatiul public, ministrul-jucator isi face doar datoria istorica fata de gasca castigatoare. El are puterea de a transfera orice pion doreste sau sa reduca la tacere glasurile oamenilor corecti 🙂

  4. Predoiu l gun oi!

  5. Procurorii rezist în acțiune! Procurorul Bogdan Pîrlog este o rușine pentru justiția români iar toate acțiunile lui arată implicarea în politică alaturi de partidul anti-justiție USR.

    • Pârlog e o latura…Sa nu uitam antecedentele lui și misiunea ONU din Afghanistan, când șeful misiunii a cerut retragerea acestui impostor din cadrul misiunii. Pârlog, o latura de la care a plecat dosarul 10 august: ” se uită la televizor și deodată, a plecat la plimbare cu bicicleta in P-ta Victoriei…și ce să vezi: a făcut un proces verbal de sesizare din oficiu cu privire la violenta intervenție a jandarmilor…ha, ha, ha…”. Pârlog, un obscur procuror la Sectorul 6, care s-au gândit să devină procuror militar, atras de beneficiile statutului de magistrat militar…o balega umană, reprezentant de frunte al ideologiei de tip „Usr ist”. Îți vine să vomit văzând cine vorbește …

    • Donmu’ Mihai, faceți pe prostul, sau…?

  6. Păi dacă se vrea reforma in Justitie nu ar fi bine sa se treaca la organizarea Justiției ca o putere in stat si nu ca un Stabor pentru Gangsteria din Politikie. Curtea Constituțională sa nu mai corecteze ipocrizia patrioților bolșevici din Parlament. Avocatul Poporului sa fie ales de popor. CSM sa fie format in Justitie pe criterii profesionale si nu politice.Altfel Justiția este la dispoziția priculicilor Rușilor si mai avem pretentii de Schengen.

  7. Predoiu nu decredibilizează justiția. Justiția se decredibilizează singură. Predoiu doar ne-a demonstrat prin reacția promptă că justiția are oameni/porțiuni cu servilism politic. Judecătoarea Ionela Tudor ne-o demonstrase deja cu Ciucă. ăăăă

  8. O clasă politică sau un partid politic „serios, respectabil” ar fi retras imediat un asemenea specimen unan din functia de ministru sl justitiei. Chiar atât de orbi vor fi românii la următoarele alegeri încât sa voteze asemenea „scursuri umane pe post de reprezentanți ai lor” ?. Mai degraba repetă alegerile decât sa mai apară asemenea creaturi slugatnicie in funcții politice publice. Altfel, halal țară, asa politicieni, așa alegători, „sacul cu peticul” dar ambele de proastă calitate.