G4Media.ro

O analiză a următoarelor luni din mandatul lui Zelenski/ Noul președinte al…

O analiză a următoarelor luni din mandatul lui Zelenski/ Noul președinte al Ucrainei este mai slab decât pare – think tank ungar

Riscurile pe care noul președinte al Ucrainei le va înfrunta în perioada următoare sunt multiple. Liantul care a unit alegătorii lui Zelenski este revolta împotriva lui Poroșenko, astfel că sprijinul său popular se poate prăbuși oricând. Mai mult, interesele divergente din rândul echipei sale de campanie reprezintă un risc pentru unitatea administrației sale, iar absența sprijinului parlamentar poate obstrucționa deciziile sale politice, se arată într-un material realizat de Sastre, o companie londoneză de consultanță politică.

În runda a doua a alegerilor prezidențiale, care a avut loc pe 21 aprilie, 73% din voturi au fost pentru Zelenski, în timp de 25% dintre alegători l-au preferat pe președintele țării în exercițiu la acea dată, Petro Poroșenko. Zelenski, un actor și regizor de comedie, și-a dobândit faima în urma serialului Servitorul Poporului, în care a interpretat rolul unui profesor care ajunge președintele Ucrainei.

  • Popularitatea lui Zelenski este fragilă

Cei mai mulți dintre alegătorii care l-au votat pe Zelenski au făcut-o în semn de protest față de președintele Poroșenko. Același sentiment anti­-establishment a fost unul dintre motoarele importante care au declanșat protestele EuroMaidan, ce au condus la înlăturarea predecesorului lui Poroșenko, Viktor Ianukovici, în 2014. În timpul lui Poroșenko, oamenii și-au văzut trădate așteptările din cauza eșecului președintelui de a livra rezultate tangibile în lupta împotriva corupției din sistemul administrativ și în reducerea influenței pe care marii oameni de afaceri o exercită asupra deciziilor politice.

O scădere a popularității lui Zelenski ar putea apărea odată ce își va începe mandatul, dacă deciziile pe care le va lua vor fragmenta coaliția votanților săi. Baza susținerii lor este revolta comună împotriva fostului președinte Poroșenko și încrederea într-un outsider. Pe de altă parte, dacă nu va lua nicio decizie în următoarele luni, popularitatea lui ar putea, de asemenea, să scadă. Credința votanților săi într-o schimbare ușoară și rapidă s-ar nărui.

  • Deciziile sale pot fi blocate în Parlament

Dincolo de riscurile pe care le presupune, inacțiunea sa pare inevitabilă. Politicile pe care le va adopta noul președinte se vor lovi de o opoziție puternică în Verkhovna Rada, parlamentul ucrainean, unde partidul lui Zelenski nu deține niciun scaun. Blocul lui Petro Poroșenko, care rămâne cea mai puternică forță din Rada, va încerca să slăbească șansele noului președinte în alegerile parlamentare din octombrie obstrucționându-i deciziile politice.

Deși riscant politic, un început lent al mandatului său prezidențial îi va permite lui Zelenski să se concentreze pe crearea unui structuri naționale de partid, folosindu-se de staff-ul său de campanie din mediul online. Mobilizarea teritorială va fi decisivă pentru rezultatul final al alegerilor parlamentare, iar actualul președinte va încerca să-și asigure o majoritate parlamentară formată din partidul său și alte formațiuni politice apropiate (cum ar fi partidul fostei prim-ministru Yulia Timoșenko).

Sondajele disponibile acum sugerează că fragmentarea scenei politice ucrainiene se va accentua după alegerile din octombrie. Un parlament fragmentat va genera o coaliție instabilă care poate da naștere unei crize guvernamentale.

  • Grupurile luptă pentru influență

Interesele divergente din echipa lui Zelenski creează alte riscuri pe termen mediu pentru stabilitatea mandatului său. O listă incompletă a membrilor echipei sale sugerează că aceștia alcătuiesc o coaliție formată din cel puțin două grupuri distincte:

  1. politicieni reformiști, precum fostul ministru al economiei Aivaras Abromavicius și fostul ministru de finanțe Oleksandr Danyluk, împreună cu grupuri influente din societatea civilă
  2. persoane care au legătură cu magnatul Ihor Kolomoisky – afaceri în mass media și domeniul bancar – și cu avocatul acestuia, Andriy Bohdan, care se așteaptă să preia o poziție de vârf în administrația lui Zelenski.

Date fiind interesele divergente ale celor două grupuri, este aproape sigur că vor izbucni conflicte. Acestea ar putea afecta consistența administrației prezidențiale și imaginea președintelui.

  • Reformele structurale rămân un cuib de vipere

Când vine vorba de intențiile lui Zelenski de a produce reforme structurale în Ucraina, incertitudinea pare să domnească. Printre alte lucruri, țara trebuie să continue privatizarea marilor companii de stat dacă vrea ca acestea să devină competitive, să ofere un moratoriu pentru vânzarea terenurilor agricole și să modernizeze sistemul apărare, precum și sistemul de asigurări de sănătate și pe cel de pensii. Și, mult mai presant, trebuie să lupte cu corupția răspândită la toate nivelurile administrației.

Cele mai multe dintre măsurile pe care Zelenski le-a propus sunt în acord cu cererile Fondului Monetar Internațional și Uniunii Europene, precum și cu cele ale societății civile ucrainiene. Ele includ accesul experților internaționale la Agenția Națională pentru Combaterea Corupției și interzicerea pusă serviciilor de securitate de a investiga fraudele economice, o atribuție folosită pentru a pune presiune pe companiile din sectorul privat.

Măsura în care Zelenski va putea să pună capăt influențelor oligarhice și să reformeze actualul sistem distributiv rămâne neclar. Spațiul său de decizie este limitat de opoziția parlamentară și chiar de oligarhi, care sunt direct implicați în acest proces, grație pretinselor legături ale lui Zelenski cu Kolomoisky. Ambii bărbați au negat că ar avea relații apropiate, deși niște rapoarte recente par să în contrazică. Zelenski a călătorit frecvent la destinații unde Kolomoiski deține proprietăți, iar unii dintre asociații lui Kolomoiski sunt asociați cu echipa lui Zelenski.

  • Relațiile noului președinte cu Rusia

Este puțin probabil ca angajamentul pro-occidental al Ucrainei să aibă de suferit în timpul președenției lui Zelenski. Deși a avut unele afirmații controversate în timpul campaniei, platforma sa este fără dubii pro-occidentală, cerând organizarea unui referendum pentru aderarea la UE și NATO și accentuând suveranitatea Ucrainei atât asupra Crimeei, cât și asupra Donbasului.

Votanții săi de bază, tinerii din mediul urban, cu un puternic sentiment anti-establishment, împărtășesc o viziune puternică pro-occidentală, precum și figurile reformiste din echipa sa. Tensiunile cu Rusia, fără îndoială, vor continua. Este foarte probabil ca Rusia prin intermediul agenților săi din Crimeea și Donbas reacția noii administrații. Capacitatea de negociere a Ucrainei va depinde și de răspunsul pe care administrația lui Zelenski îl va da la provocările Rusiei care vor urma.

Citește și:

Provocările pe care Zelenski, actorul de comedie devenit președintele Ucrainei, va trebui să le înfrunte

Cum l-a ajutat președintele imaginar Holoborodko pe actorul de comedie Zelenski să câștige primul tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. La fel a fost si Macron iar acum domina planeta.