G4Media.ro

O afacere de spionaj cibernetic: De ce îl consideră americanii pe rusul…

O afacere de spionaj cibernetic: De ce îl consideră americanii pe rusul Vladislav Kliușin ”o mină de aur” pentru serviciile secrete iar capturarea lui trece drept ”o mare lovitură”

Omul de afaceri rus Vladislav Kliușin a apărut în fața unui tribunal american, luni, pentru a răspunde unor acuzații de fraudă și delicte de inițiat. Dar acest cvadragenar ar putea deține informații foarte sensibile despre operațiunile ruseștii în străinătate, crede media americană.

Bărbatul care s-a prezentat în fața unui judecător american luni, 3 ianuarie, ar fi o „adevărată mină de aur” pentru serviciile de informații americane. Christopher Krebs, fost director al Agenției americane de securitate cibernetică, intervievat de CNN, s-a bucurat de capturarea lui Vladislav Kliușin, a

dăugând că ea reprezintă o „mare lovitură”. Acest rus ar fi „apropiatul puterii de la cel mai înalt nivel pe care Statele Unite au reușit să-l aresteze de foarte mult timp”, adaugă canalul economic Bloomberg.

Totuși, actul de acuzare întocmit de FBI contra cvadragenarului nu lasă să se vadă importanța pe care o are în ochii Washingtonului. El este descris ca un criminal cu guler alb, de mare anvergură desigur, dar nu mai mult.

Delicte de inițiat în serie

Vladislav Kliușin, PDG al societății rusești de securitate informatică MT-13, este acuzat de fraudă, de delicte de inițiat și de intruziune ilegală în sisteme informatice. Autoritățile americane îl bănuiesc că a piratat serverele a două societăți care ajută grupuri mari cotate la Bursă să transmită anumite formulare financiare autorităților.

Omul de afaceri rus și patru din asociații săi ar fi reușit să pună mâna pe rezultatele financiare ale mai multor nume de pe Wall Street, precum Tesla sau Snap (creatorul rețelei sociale Snapchat) înainte ca ele să fie făcute publice. De unde a ajuns să facă, între 2018 și 2020, o serie de delicate de inițiat care le-ar fi permis să câștige aproape 83 de milioane de dolari la Bursă, potrivit FBI.

Sume care fac din procesul lui o afacere judiciară de prim plan. Această arestare „demonstrează că FBI lucrează fără încetare la urmărirea criminalilor ca Vladislav Kliușin oriunde s-ar afla în lume”, a afirmat agenția federală.

Dar de aici până la a-l determina pe fostul șef al Agenției americane de securitate cibernetică să-l califice pe Vladislav Kliușin drept potențială „mină de aur”? De aici până să însărcinezi un star al FBI, B. J. Kang, cu ancheta? Acest agent a condus investigațiile care au dus la arestarea, în 2008, a lui Bernie Madoff, finanțistul aflat la originea uneia din cele mai mari înșelătorii din istoria americană, și un an mai târziu, la cea a omului de afaceri american Raj Rajaratnam, supranumit „regale delictului de inițiat”.

În realitate, Vladislav Kliușin reprezintă un pește mult mai mare pentru Statele Unite și i-ar putea permite Washingtonului „să obțină detaliile cele mai complete astăzi despre operațiunile rusești de spionaj cibernetic, inclusiv piratarea serverelor Partidului Democrat înaintea alegerilor prezidențiale americane din 2016”, afirmă Bloomberg.

Apropiat de maestrul în propaganda rusească

Acest om de afaceri este, într-adevăr, foarte bine introdus în primele cercuri ale puterii ruse. El este cunoscut drept apropiat al lui Alexei Gromov, un consilier al lui Vladimir Putin descris drept artizanul mașinii de propagandă rusești.

MT-13, societatea lui Vladislav Kliușin, a încheiat contracte lucrative cu Kremlinul, cu biroul procurorului general, cu FSB (una din principalele agenții rusești de informații), cu orașul Moscova sau cu Garda națională.

Acest grup de securitate informatică furnizează servicii foarte specifice ca teste de penetrare a serverelor informatice – care sunt exerciții ce permit să se verifice dacă un sistem informatic prezintă vulnerabilități – și simulări de atacuri informatice de mare amploare.

Societatea MT-13 a dezvoltat și softul Katiușa, utilizat din 2016 de puterea rusă pentru a supraveghea media, subliniază Meduza, unul din principalele site-uri de informații independent în limba rusă.

Vladislav Kliușin este suspectat de asemenea, cu titlu personal, că este administratorul Nesygar, unul din canalele rusofone de informații cele mai populare pe mesageria Telegram (peste 330.000 de abonați). O legătură pe care omul de afaceri a negat-o tot timpul puternic. Mergând până la a condamna site-ul de investigații Proekt care, în 2018, a fost primul care a sugerat că Vladislav Kliușin folosea Nesygar pentru a difuza propaganda pro-Putin pe Telegram.

Tot atâtea surse și porți de intrare care permit fondatorului MT-13 „să aibă acces la informații despre campaniile secrete ale GRU”, afirmă canalul Bloomberg, care asigură că a vorbit cu mai multe surse apropiate de serviciile de informații rusești.

GRU – principalul serviciu de informații militar – este suspectat că este în spatele operațiunilor rusești în străinătate celor mai răsunătoare, ca tentativele de otrăvire ale fostului agent dublu rus Serghei Skripal în Regatul Unit în 2018 sau eforturile depuse în favoarea lui Donald Trump în timpul campaniei prezidențiale americane din 2016.

Bătălia în jurul extrădării lui Vladislav Kliușin

Miza ar fi clară pentru americani: dacă reușesc „să fie predat Vladislav Kliușin, el ar putea confirma concluziile serviciilor americane de informații privind interfața rusească în timpul campaniei prezidențiale din 2016”, afirmă Christopher Krebs la CNN. Ceea ce ar împrospăta puțin mai mult relațiile deja foarte tensionate între Moscova și Washington.

Nu este de mirare în acest context că Rusia a făcut totul pentru a evita ca omul de afaceri să cadă în mâinile Statelor Unite. Bătălia în jurul extrădării lui Vladislav Kliușin demonstrează importanța pe care o are pentru cele două tabere.

Șeful MT-13 a fost, într-adevăr, arestat în Elveția în martie 2021, la cererea americanilor, la doar două ore după sosirea sa pe teritoriul elvețian unde intenționa să petreacă două săptămâni la schi împreună cu soția sa și cei cinci copii.

Câteva zile mai târziu, Moscova trimitea autorităților elvețiene o cerere de extrădare care dădea asigurări că Vladislav Kliușin este acuzat de „fraude” în Rusia. „O metodă utilizată din ce în ce mai des de ruși în ultimii ani când cetățeni importanți sunt cercetați în străinătate”, asigură Bloomberg.
Problemă: Statele Unite prezentaseră propria lor cerere de extrădare cu o zi mai devreme, subliniază „Moscow Times”.

Începe atunci o bătălie diplomatică între Rusia, Statele Unite și Elveția în jurul sorții lui Vladislav Kliușin. Problema extrădării sale a fost se pare chiar pe agenda negocierilor la summitul de la Geneva din iunie 2021 dintre Vladimir Putin și omologul lui american, Joe Biden. Rușii ar fi cerut ca omul de afaceri să le fie predat, ceea ce ar fi tăiat scurt negocierile privind un schimb de prizonieri „deoarece Washingtonul nu voia să audă vorbindu-se despre asta”, asigură Bloomberg.
Până la urmă, autoritățile elvețiene l-au predat pe prețiosul prizonier americanilor pe 18 decembrie 2021.

Chiar dacă Vladislav Kliușin a refuzat să coopereze cu autoritățile americane, este o lovitură dură pentru Moscova. Când „cineva ca el este arestat, toate operațiunile de care avea cunoștință trebuie considerate compromise”, a asigurat la CNN Holden Triplett, un fost agent al FBI la post în Rusia.

Sursa: France24/ Rador/ Traducere: Gabriela Sîrbu

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Profesionistii operează cu rezerva la rezerva.

  2. Gabriela Sârbu, mai trebuie reglat pe la traducere si ajustat pe la topica. Lipsesc si predicate pe ici-colo … 🙁

    • Trebuie mal multe… explicat ce inseamna «PDG» (probabil presedinte director general), inlocuita tampenia «lucrativ» cu «profitabil», etc.
      Ce sa faci, daca Goagal e folosit fara sa ai si un cap propriu…

  3. Aoleo…! Piticot e terminat !

  4. „Tradus cu picioarele” ar fi un super-compliment!
    „delicate de inițiat”?…