G4Media.ro

Numărul unioniștilor, în creștere accelerată în Moldova: cel mai recent sondaj arată…

Numărul unioniștilor, în creștere accelerată în Moldova: cel mai recent sondaj arată că 44% dintre ei vor unirea cu România

Cel mai nou sondaj realizat în Republica Moldova de compania iData arată o creștere semnificativăpână la 44%, a numărului cetățenilor Republicii Moldova care își doresc unirea cu România. 

Aproape unul din doi moldoveni își doresc acum unirea cu România, în special pe fondul ajutorului umanitar semnificativ pe care România l-a adus la Chișinău în două tranșe mari în valoare de circa 6 milioane de euro (mai 2020, februarie 2021), dar și celor 72.000 de doze de vaccin anti-coronavrius primise peste Prut.

În lunile ianuarie şi februarie indicatorul era la 37,5%, ca în martie să avem o creştere semnificativă de 43,9%. Presupunem că acest lucru a avut o creştere și din cauza că în ultima perioadă România a susţinut umanitar Republica Moldova”, a declarat reprezentanta Companiei iData, Veronica Ateș.

În ultimii ani, pe fondul crizei economice cronice din Republica Moldova, cu guverne care au eșuat în implementarea de reforme și de a oferi o viața mai bună cetățenilor, această tendință a creșterii numărului unioniștilor s-a păstrat într-un ritm constant.

Sprijinul permanent și necondiționat al României pe timp de pandemie în Republica Moldova, stat foarte afectat de pandemie, a schimbat semnificativ percepția despre România la Chișinău.

Moscova pierde teren la Chișinău

Pe de altă parte, pe fondul inacțiunii Rusiei în a ajuta Republica Moldova în pandemie, încrederea în Uniunea Economică Eurasiatică, condusă de facto de Moscova, a scăzut de la 48% la numai 40%.

Aici vedem că în luna ianuarie indicatorul era de 48,1%, în februarie 44,9% şi în martie vedem că indicatorul este în scădere şi indică 40,9%”, a declarat Ateș despre dorința moldovenilor de aderare la Uiunea Economică Eurasiatică.

Cu toate acestea, cei mai mulți moldoveni ar dori să se vaccineze cu Sputnik V, vaccinul rusesc 35,4%, în timp cei Pzifer ocupă locul doi cu 18,9%.

Pe de altă parte, tot mai mulți cetățeni din Republica Moldova se raportează pozitiv la posibila aderare la NATO. Nu mai puțin de 27,4% dintre moldoveni ar fi de acord pentru o aderare la Alianța Nord-Atlantică.

În topul încrederii în politicieni, președintele proeuropean Maia Sandu conduce detașat cu 31,2%, în timp ce fostul președinte prorus Igor Dodon este creditat cu 23,5, Ilan Șor cu 4%, Renato Usatîi cu 3%, iar fostul președintel comunist Vladimir Voronin cu 2,2%.

Sondajul a fost realizat în perioada 20-31 martie pe un eşantion de 1.314 persoane, cu o marjă de eroare de 2,5%.

Foto: Imagine simbol de pe principalul bulevard din Chișinău, Ștefan cel Mare. Sursa/Mădălin Necșuțu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Doamne fereste! Dar pe noi nu ne intreaba nimeni daca vrem sa ne unim cu astia?

    • Acum e de aşteptat re-stimularea unui curent de opinie că România nu e Germania şi că să ne gândim bine la ce-ar însemna pentru bugetul ei şi pentru pensionari catastrofa acceptării Unirii, plus că s-ar opune şi cel puţin o ţară din UE.

    • De ce ar intreba un rusofil?

    • @mazarica nu trebuie sa fie rusofil. trebuie sa gandeasca un pic. oricum nu o sa se intample si mai bine asa. numai oleg si natashe nu au fost prin parlament in rest am avut de toate

  2. Miscarea aceasta s-ar putea face si cu sprijin financiar de la UE si SUA.

    • Nu va fi niciun sprijin financiar de nicaieri. Nu mai fuma marijuana. Va fi FALIMENTUL Romaniei.

    • Charlie, sprijinul de la UE va veni AUTOMAT. Alocarile de la bugetul UE pentru tari se fac si in functie de marimea populatiei, necesarul de reforme, suprafata agricola, etc. O tara mai mare, cu mai multi locuitori ar beneficia de mai multi bani.

  3. Ar fi un vis împlinit pentru mulți români.

    Doamne ajută!

  4. Sa judecam calm, fara patimi. Acum cand Romania se indreapta cu pasi repezi catre plafonul de indatorare de 55% din PIB care va determina inghetarea automata a cheltuielilor sociale (a pensiilor)… acesta fiind planul guvernului liberal… se imprumuta cat poate de mult pentru a impinge datoria la acest prag…
    Nu este complicat ce poate insemna unirea Basarabiei cu Romania. Pe scurt… FALIMENTUL ROMANIEI. De ce? Este suficient sa ne uitam la costurile pentru RFG a unirii cu RDG. Este simplu de estimat cat va fi costul pentru bugetul Romaniei. Daca luam numarul de pensionari din Basarabia si le armonizam pensiile la punctul de pensie din Romania, daca luam toate celelalte ajutoare sociale si le distribuim si basarabenilor, etc, etc…. Vor fi zeci si zeci de mld de euro pe care Romania nu le are. Adica FALIMENT economic.

    • Am studiat problema, am facut acele calcule. Si am uitat sa mentionez un alt exemplu, unirea Crimeei la Federatia Rusa. Acolo s-a intamplat exact ce spun eu, pensiile au fost armonizate, pod, utilitati, sosele, etc. Cheltuielile pentru Rusia au fost si inca sunt enorme.

    • Unirea o fi avand un cost material, unirea e idealul, eu care sunt basarabean și locuiesc de 20+ ani în România știu ca e imposibil

    • si ti frica tie ca nu o sati mai mareasca pensiia tie nimeni , nu?
      de asta sa nu ne unim?
      lasa tu ca nu pensia ta conteaza aici

  5. Sarantocii aia sa se uneasca cu rusii! Sa stea la ei acolo!

  6. Unirea tarii DV cu Moldova, trebuie făcută, nici nu se pune problema sa nu se facă. Trebuie doar ca presedintele tari Dv, sa discute acest lucru, cu Franța, pentru a avea sprijinul necesar.
    Nu ma pot pronunta pentru Germania, deoarece (din pacate) Germania nu mai este motorul UE, ci iei vede propriile interese. Insa Franța, ramane aliatul tari Dv și sprijinul necesar, pentru deblocarea situației.

    Unirea se va face. In 2 sau 20 de ani, insa se va face. Aderarea tari Dv la UE, iar Moldova ramanand in sfera Russiei, are rezultatele clare, după 15 ani.
    In nuai 15 ani, progresele generale ale tarii Dv sunt uluitoare, fata de Moldova. Amandoua tarile, plecand de la același nivel de sărăcie, post-comunista.

    Pentru unire, aveți nevoie de alianțe. Asa functioneaza UE. Aveți in Franța, aliatul Dv principal. Începeți prin a cauta alți aliați. Puneți la treaba, Diplomații tari Dv. Succes!

  7. Unirea trebuie făcută, altfel basarabenii de orice etnie ar fi vor dispărea de pe fața pământului de sărăcie, subdezvoltare, lipsă de perspectivă economică și prăbușire demografică. Nu au importanță costurile, va obține viitoarea Românie Mare banii de la UE, exact cum a luat zeci de miliarde de euro nerambursabili până azi. Ne trebuie creier, să lăsăm orgoliile la o parte și să întindem o mână frățească și către Moscova, pentru a ne împăca și cu rușii. Iar papagalii care spun că România va intra in faliment cu această mișcare sunt proști de-a binelea, asta va însemna dimpotrivă, relansare economică, dezvoltare, absorbție de bani de la UE, inceputul unei relații economice dinamice cu Rusia și investiții mari în Basarabia, adică în țara românească. Doamne ajută!

  8. GOGU ,ESTI TARE!