G4Media.ro

Noile rachete lansate de Coreea de Nord par să vizeze avioanele F-35…

Noile rachete lansate de Coreea de Nord par să vizeze avioanele F-35 achiziționate de Seul – analiști

Analiștii militari cred că noile proiectile și rachete cu rază scurtă de acțiune testate recent de către regimul din Coreea de Nord au fost dezvoltate cu intenția de a provoca pagube instalațiilor militare cheie sud-coreene și americane din Peninsula coreeană, inclusiv unei baze ce găzduieste aparatele F-35 destinate forțelor aeriene sud-coreene.

Coreea de Sud a cumpărat 40 de avioane F-35A produse de Lockheed Martin în cadrul unei înțelegeri încheiate în 2014, iar Ministerul Apărării Naționale de la Seul intenționează să cumpere încă 20 de „avioane invizibile” de la producătorul american.

Coreea de Nord a lansat miercuri două rachete balistice, la mai puţin de o săptămână după testarea altor două rachete balistice cu rază scurtă de acţiune.

La 31 iulie, regimul comunist a lansat două rachete balistice din peninsula Hodo, aflată pe coasta de est a RPD Coreene. Rachetele au parcurs o distanţă de aproximativ 250 de km, la o altitudine de 30 de km, înainte de a cădea în Marea Japoniei.

Testul a avut loc la mai puțin de o săptămână după ce armata din Nord a lansat două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, identificate ca rachete KN-23, construite după modelul rachetelor balistice SS-26 Iskander dezvoltate de Rusia. Rachetele balistice lansate pe 25 iulie, tot în largul apelor estice ale peninsulei, au zburat aproximativ 600 de kilometri la o altitudine de 50 de kilometri.

Lansările de rachete nord-coreene au venit în contextul impasului negocierilor privind denuclearizarea Nordului. Ele au reprezentat primele teste după cea mai recentă întrevedere dintre dictatorul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump, care a avut loc pe 30 iunie în Zona demilitarizată dintre cele două Corei şi în care s-a convenit revitalizarea negocierilor privind denuclearizarea.

Presa de stat din Coreea de Nord a precizat că rachetele sunt o nouă variantă care ar putea extinde capacitatea țării de a ataca facilități majore din sud, inclusiv baze militare americane.

Agenția oficială de știri din Coreea de Nord (KCNA) a precizat ca liderul de la Phenian a supravegheat personal lansarea rachetelor ghidate. „Ar fi o nenorocire inevitabilă pentru forțele care urmează să devină o țintă directă a noilor arme,” a spus Kim, citat de KCNA.

Statul Major General al Coreei de Sud a identificat inițial racheta drept KN-23. O sursă din cadrul Statului Major a afirmat pentru Defense News că „în faza de reintrare, proiectilul s-a ridicat pentru a zbura orizontal și apoi s-a coborât spre o țintă cu un unghi de cădere aproape de 90 de grade, o mișcare menita pentru a ajuta aparent la evitarea interceptării.”

KN-23 a fost testata de două ori în mai, când una dintre rachete a zburat aproximativ 420 de kilometri. Față de rachetele Scud cu combustibil lichid, noua rachetă folosește combustibil solid, ceea ce facilitează transportul și lansarea mai rapidă.

Noua rachetă este lansată de pe lansatoare mobile și ar putea transporta un focos nuclear cu o greutate de până la 500 de kilograme.

Amenințare pentru F-35

Unii analiști cred că noile rachete au fost dezvoltate pentru a viza o bază ce găzduiește avioanele F-35As livrate forțelor aeriene sud-coreene. Nordul a numit avioanele de vânatoare din a cincea generație „extrem de periculoase.”

„Fotografiile neclare publicate de către de Nord arată că sistemul de rachete cu lansare multiplă are un calibru mai mare decât cel actual de de 300 mm și seamănă cu sistemul WS-2 de 400 mm, realizat de China,” a spus Kim Dong-yub, un analist de la Institutul pentru Studii din Orientul Îndepărtat al Universității Kyungnam din Seul, care a afirmat că „raza, precizia și puterea rachetei ar fi îmbunătățite într-o măsură mai mare.” Expertul a precizat că „racheta ghidată ar putea evita radarele de la bazele aeriene cheie, inclusiv baza F-35 aflată în partea de mijloc a Coreei de Sud.”

Coreea de Sud a cumpărat 40 de avioane F-35A produse de Lockheed Martin în urma unei înțelegeri încheiate în 2014. Patru aparate au fost deja livrate forțelor aeriene din Sud, iar restul urmează să ajungă până în 2021.

De asemenea, Ministerul Apărării Naționale de la Seul a anunțat că intenționează să cumpere încă 20 de aeronave similare de la producătorul american.

Avioanele F-35A se află staționate într-o bază a forțelor aeriene de la Cheongju, la aproximativ 130 de kilometri sud de capitala Seul.

Înainte de testele cu rachete KN-23, Coreea de Nord criticase deja desfășurarea avioanelor F-35A de către Seul, avertizând că va răspunde acestui lucru prin dezvoltarea și testarea unor „arme speciale” nespecificate, menite să distrugă aeronava fabricată în America.

„Achiziționarea de către Seul a avioanelor americane a fost menită să satisfacă Statele Unite, stăpânul lor,” a declarat pentru KCNA un director de cercetare neidentificat afiliat Ministerului de Externe al Nordului. „Coreea de Nord nu are altă opțiune decât să dezvolte și să testeze armamentele speciale pentru a distruge complet armele letale întarite din Coreea de Sud.”

F-35 este cel mai scump sistem de armament produs vreodată în lume, programul fiind evaluat la 406 miliarde de dolari. Valoarea uriașă a aparatului pentru armata americană și pentru puterea aeriană a Statelor Unite este dată nu doar de performanțele, materialele compozite folosite la producerea motoarelor sale și tehnologia să „invizibilă,” dar și de milioanele de linii de coduri software, fuziunea senzorilor și comunicațiile securizate de care dispune.

Intrarea în serviciu a aparatelor F-35 a avut loc în 2015, iar fabricantul Lockheed Martin (împreună cu subcontractori precum Northrop Grumman, Pratt & Whitney, BAE Systems) a anunțat că, până în luna august a anului 2018, mai mult de 310 de aparate F-35 au fost livrate forțelor aeriene din diferite țări de pe glob, inclusiv în Coreea de Sud.

O situatie delicată pentru Seul
Shin Jong-woo, analist principal la Forumul de Apărare și Securitate din Coreea, a declarat că „dacă rachetele balistice sau rachetele ghidate zboară la o altitudine mică, rata de interceptare ar scădea, astfel încât armata sud-coreeană trebuie să-și consolideze scutul de apărare aerian și împotriva rachetelor.”

Defense News precizează că Seulul este pe cale să pună la punct sistemul de apărare Korea Air and Missile Defense. Scutul include interceptoare Patriot Advanced Capability de tipul 2 și 3, rachete SM-2 bazate pe nave și rachete sol-aer cu rază medie.

În plus, Coreea de Sud a desfășurat opt baterii de rachete PAC-2 actualizate, cumpărate din Germania, și până în 2020 intenționează să achiziționeze rachete PAC-3 mai noi.

De asemenea, pentru a detecta mai bine semnele lansării de rachete de pe transportoare mobile (TEL), armata sud-coreeană intenționează să cumpere patru aeronave Joint Surveillance and Target Attack Radar System. Companiile Raytheon, Boeing și Israel Aerospace Industries concurează pentru acest proiect, evaluat la aproximativ 1.7 miliarde de dolari.

Analiștii estimează că regimul de la Phenian deține aproximativ 800 de rachete balistice și operează aproximativ 100 de lansatoare mobile.

Situația a devenit cu atât mai delicată cu cât, în urmă cu câteva saptamâni, presa oficială din Coreea de Nord a prezentat imagini cu liderul comunist inspectând un nou submarin, despre care specialiștii afirmă că este capabil să transporte trei rachete balistice. Submarinul pare să fie construit pe baza unui submersibil importat din Uniunea Sovietică în anii 70.

Surse: Defense News

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...