G4Media.ro

Nivelul apelor Rinului continuă să scadă, navele circulă doar parţial încărcate

Sursa foto: Pixabay

Nivelul apelor Rinului continuă să scadă, navele circulă doar parţial încărcate

Nivelul apelor Rinului în Germania a continuat să scadă în weekend din cauza secetei astfel că barjele pot naviga doar încărcate parţial, au declarat luni mai mulţi brokeri de nave şi traderi de mărfuri pentru Reuters, preluată de Agerpres.

Scăderea nivelului apelor creează probleme pentru traficul fluvial pe cursul Rinului în Germania. Rinul este o arteră crucială de transport fluvial care leagă centrul industrial al Germaniei de porturile de la Marea Nordului, de unde produsele „Made in Germany” sunt exportate pe pieţele mondiale.

Transportul fluvial de marfă pe râul Rin se derulează în continuare, dar uneori barjele sunt obligate să circule umplute doar la 25% din capacitate. Meteorologii prognozează că vremea secetoasă va continua pe întreg parcursul săptămânii.

Nivelul redus al Rinului va afecta producţia de electricitate, în săptămânile următoare, la două mari termocentrale pe cărbune din Germania. La rândul său, grupul de produse chimice BASF a anunţat vineri că nu poate exclude posibilitatea unor întreruperi ale producţiei dacă nivelul redus al Rinului va perturba logistica.

În aceste condiţii, costurile cu transportul fluvial de marfă au rămas luni la valorile ridicate înregistrate în ultima perioadă. Potrivit brokerilor de nave, preţurile spot pentru o barjă de tip cisternă care să transporte mărfuri lichide din portul Rotterdam până în oraşul Karlsruhe din sudul Germaniei erau nemodificate luni la aproximativ 94 de euro pe tonă, cu aproximativ 20 de euro peste preţul înregistrat în luna iunie, înainte ca nivelul apelor să scadă.

Autorităţile responsabile de navigaţia fluvială în Germania nu închid Rinul atunci când cotele apelor sunt scăzute, lăsând la latitudinea operatorilor de nave să decidă când trebuie să se oprească. Rinul este o rută importantă de transport de mărfuri precum cereale, produse chimice, minerale, cărbune şi produse petroliere.

În 2018, când seceta şi valul de căldură au provocat o scădere semnificativă a nivelului apelor Rinului, companiile germane s-au confruntat cu blocaje în aprovizionare şi probleme de producţie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...