G4Media.ro

Zona metropolitană a Barcelonei, plasată în stare de urgenţă din cauza secetei…

Foto: Pexels

Zona metropolitană a Barcelonei, plasată în stare de urgenţă din cauza secetei / Restricții majore pentru agricultură și industrie, care trebuie să își reducă substanțial consumul de apă

Zona metropolitană a Barcelonei, al doilea oraş ca mărime din Spania, a fost plasată joi în stare de urgenţă de către autorităţile locale, din cauza secetei istorice care afectează această regiune din nord-estul ţării, unde rezervele de apă au scăzut până la un nivel critic, informează AFP, preluată de Agerpres.

Această decizie, anunţată de preşedintele guvernului regional catalan, Pere Aragones, va avea ca rezultat noi limite de consum de apă pentru un total de 6 milioane de locuitori, cu restricţii severe în special pentru industrie şi agricultură.

„Catalonia suferă din cauza celei mai grave secete din ultimul secol. Nu ne-am confruntat niciodată cu un episod atât de lung şi de intens de când am început să ţinem înregistrări pluviometrice”, a explicat Pere Aragones într-o conferinţă de presă, subliniind că lipsa ploilor durează de mai bine de trei ani.

Publicitate electorală

Autorităţile catalane au pregătit opinia publică timp de mai multe săptămâni, anunţând că starea de urgenţă urma să fie declarată în cazul în care nivelul rezervoarelor, care stochează apa de ploaie pentru a fi folosită în lunile mai secetoase, va scădea sub 16%.

Or, acest nivel a fost atins în ultimele zile, deoarece vremea uscată persistentă a accentuat seceta din sol, care era deja extremă pe coasta mediteraneeană, atât în Franţa, cât şi în Spania.

Intrarea în prima fază a stării de urgenţă, care cuprinde trei etape, va duce la restricţii majore pentru agricultură, care va trebui să îşi reducă consumul de apă cu 80%, şi pentru industrie, care va trebui să îşi reducă consumul cu 25%.

Plafonul maxim de consum mediu pentru locuitorii din cele 202 municipalităţi din regiunea afectată de restricţii a fost uşor redus şi va fi redus în continuare dacă situaţia se va înrăutăţi.

Cu excepţia câtorva comune unde presiunea va fi redusă, această măsură nu va duce la întreruperea apei de la robinet pentru locuitori. În schimb, vor exista sancţiuni pentru localităţile care nu respectă pragul maxim de consum.

Planul de urgenţă interzice, de asemenea, reumplerea piscinelor, chiar dacă este vorba doar despre a le aduce la standarde funcţionale, cu excepţia instalaţiilor sportive publice care economisesc apa la alte niveluri.

De asemenea, irigarea spaţiilor verzi este de acum interzisă, cu excepţia folosirii apei nepotabile în grădinile publice şi atunci când este în joc supravieţuirea copacilor. Acelaşi lucru este valabil şi pentru spălarea maşinilor.

Autorităţile regionale catalane nu au exclus în ultimele săptămâni posibilitatea de a aproviziona Barcelona cu apă adusă în cisterne.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...