G4Media.ro

UPDATE Nicușor Dan, despre proiectul imobiliar din Aleea Modrogan nr. 1: ”Slăbiciunea…

sursa foto: Facebook/ Clotilde Armand

UPDATE Nicușor Dan, despre proiectul imobiliar din Aleea Modrogan nr. 1: ”Slăbiciunea autorităţilor a făcut ca un astfel de proiect sa fie autorizat, parcela a făcut istoric parte din Gradina Palatului” / Compania imobiliară: Terenul nu este spațiu verde și nu este listat ca monument istoric

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, transmite, duminică, noi precizări despre proiectul imobiliar din Aleea Modrogan nr. 1 şi afirmă că parcela a făcut istoric parte din Gradina Palatului, iar acum se vor construi blocuri de locuinţe. ”Slăbiciunea autorităţilor a făcut ca un astfel de proiect sa fie autorizat”, a transmis Nicuşor Dan, citat de News.ro. În replică, firma dezvoltatoare arată că terenul vizat nu este spațiu verde și nu este listat ca monument istoric.

Primarul general, candidat pentru un nou mandat, a transmis, duminică, precizări juridice despre proiectul din Aleea Modrogan 1.

”Suspendarea Autorizaţiei de Construire şi a PUZ-ului în baza căruia s-a început investiţia privată a intervenit în dosarul 32458/3/2021, dosar care a fost suspendat până la soluţionarea dosarului 11527/3/2022. Acest dosar în care s-a solicitat de asemenea anularea Autorizaţiei de Construire a fost suspendat pe 21.11.2023 până la soluţionarea dosarului 34956/3/2021. Dosarul 34956/3/2021 este cel în care beneficiarii autorizaţiei au cerut Anulare în parte PUZ Zone Construite Protejate – Parcelarea Filipescu, dosar în care cererea le-a fost respinsă în fond in 21.05.2024 (sentinţa nu e definitivă)”, a transmis Nicuşor Dan.

Potrivit acestuia, Zona protejată 48 – Filipescu protejează zona constituită în 1911 la iniţiativa lui Alexandru Filipescu pe structura palat –> gradină circulară în jurul palatului –> parcelare cu străzi concentrice în jurul grădinii.

”Parcela pe care se desfăşoară proiectul în discuţie a făcut istoric parte din Gradina Palatului, si a fost marcată prin PUZ ZCP ca spaţiu verde, prevederi menţinute în vigoare prin decizia instanţei de fond din dosarul 34956/3/2021. În acest spaţiu a cărui valoare este incontestabilă, chiar în fosta grădină a palatului proiectul de faţă prevede nici mai mult nici mai puţin decât blocuri de locuinţe. Pe lângă reducerea suprafeţei de spatii verzi cu încălcarea prevederilor OUG 195/2005, după 20 de ani de agresiune urbanistică asupra Bucureştiului, investiţia în cauza duce această agresiune la un nou nivel. Niciun specialist nu ar fi imaginat ca cineva să îndrăznească să solicite blocuri de locuinţe în gradina Palatului Filipescu. Din păcate slăbiciunea autorităţilor a făcut ca un astfel de proiect sa fie autorizat”, a mai transmis primarul general.

Potrivit acestuia, Institutul Naţional al Patrimoniului a reţinut, înadresa 1648/2021, importanţa litigiului pentru dezvoltarea viitoare a oraşului – ”consideram cā această acţiune constituie un moment decisiv pentru viitorul moştenirii culturale a oraşului” – reţinând explicit că prin acest proiect s-a modificat caracterul general al zonei prin ”mutilarea centrului sau de interes”.

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a organizat, joi, o conferinţă de presă, pe Aleea Modrogan nr. 1, unde se construiesc mai multe blocuri, el arătând că acesta este un exemplu tipic de ”mafie imobiliară”.

Update: Într-un punct de vedere, compania One Modrogan arată că terenul invocat de Nicușor Dan nu este spațiu verde și nu este listat ca monument istoric.

Comunicatul companiei:

”Terenul nu este spațiu verde.

Terenul este în prezent în proprietatea privată a One Modrogan S.R.L., dobândit în baza contractului de vânzare autentificat sub nr. 3142/18.12.2014.

Conform extraselor de carte funciară obținute (de dinainte de momentul achiziției și până în prezent) categoria de folosință a Terenului este de “curți construcții”.

Potrivit art. 18 alin. (9) din Legea nr. 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților: “Terenurile înscrise în cartea funciară ca fiind în categoria curți-construcții, terenuri ce se află în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate sau declarate ca spații verzi, în sensul legii, decât după îndeplinirea procedurii de expropriere conform legislației în domeniu.” Acest text de lege este în vigoare de la data de 19 octombrie 2014 (deci anterior achiziției de către subscrisa One Modrogan S.R.L. a Terenului, în baza contractului menționat anterior). Așadar, în temeiul legii, nici la momentul achiziției și nici în prezent Terenul nu poate fi inventariat ca spațiu verde amenajat.

Este irelevant ce prevedea o documentație de urbanism aprobată în anul 2000 de către consiliul local, atât timp cât prevederi legale imperative apărute ulterior reglementează o situație juridică distinctă, foarte clară. Niciodată reglementările unei hotărâri de consiliu local nu pot înfrânge prevederi legale imperative incluse în acte normative de nivel superior.

Mai mult, Municipiul București încă nu are un Registru al Spațiilor Verzi. Indiferent de regimul juridic pe care Terenul Subscrisei (în suprafață de 42m x 100m) l-ar primi în cadrului unui astfel de Registru, lipsa totală a acestuia pune în primejdie toate spațiile verzi reale din Municipiul București (în suprafață de sute de hectare), menținându-se o situație de incertitudine care afectează negativ dezvoltarea urbanistică a orașului.

Terenul nu este listat ca monument istoric.

Numai imobilul de la nr. 1 a fost inclus pe Lista Monumentelor Istorice (vilă – cod LMI 1524 B-II-m-B-19227) în timp ce Terenul subscrisei (situat la nr. 1A) nu a fost inclus în Lista Monumentelor Istorice nici până la data achiziției, nici ulterior și nu este inclus nici în prezent. Indiferent despre opiniile neavizate exprimate în spațiul public până în prezent și de poveștile depănate în conferințe de presă privind plăcerile Boierului Filipescu, legea 422/2001 stabilește foarte clar la art. 3 faptul că monumentul istoric este cel clasat, împreună cu ”terenul aferent delimitat topografic”. Din documentele existente inclusiv în spațiul public rezultă fără putință de tăgadă că Terenul subscrisei (Aleea Modrogan nr. 1A) a fost delimitat topografic de terenul aferent monumentului istoric (Aleea Modrogan nr. 1) încă din anul 1986.

Până în prezent nici Lista Monumentelor Istorice din capitală nu este actualizată și detaliată prin întocmirea unor ”fișe de clasare” în conformitate cu prevederile legale existente. Acestea ar fi lămurit orice fel de incertitudine legată de regimului juridic al Terenului subscrisei și ar fi conferit în același timp protecție juridică realelor monumente istorice de pe raza Municipiului București.

Cu toate acestea, considerăm că în fața tuturor acestor incertitudini și neclarități invocate în spațiul public, ar trebui să primeze prevederile legale citate mai sus, precum și actele administrative obținute de beneficiar de la instituțiile abilitate, acte care se bucură în continuare de o puternică prezumție de legalitate și care până în prezent nu au fost anulate nici măcar în primă instanță.

Dorim să subliniem că toate aceste dezinformări afectează grav imaginea grupului ONE United în general și a subscrisei ONE Modrogan S.R.L. în particular, motiv pentru care suntem determinați să folosim în continuare toate mijloacele legale pe care le avem la dispoziție pentru protejarea intereselor noastre legitime și pentru repararea prejudiciului astfel creat”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...