
Negocierile între Rusia şi Ucraina trebuie să ducă la o reuniune Zelenski-Putin, consideră şeful diplomaţiei franceze
Negocierile de pace preconizate pentru miercuri între delegaţiile rusă şi ucraineană sunt lăudabile dacă vor conduce la o întâlnire între preşedinţii Ucrainei şi Rusiei, Volodimir Zelenski, şi respectiv Vladimir Putin pentru a se ajunge la o încetare a focului, a declarat ministrul francez de externe Jean-Noel Barrot marţi, potrivit agenției de știri AFP, citată de Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Este foarte bine că discuţiile pot continua, dar cu condiţia ca acestea să ducă la o reuniune la nivel de şefi de stat, Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin, o întâlnire care să ducă la o încetare a focului”, a apreciat Jean-Noel Barrot într-o intervenţie la postul de radio France Inter, vorbind din estul Ucrainei, unde se află într-o vizită de două zile.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a indicat luni că o nouă rundă de discuţii de pace între Moscova şi Kiev era prevăzută pentru miercuri, după ce precedentele două runde desfăşurate la Istanbul s-au încheiat cu un singur rezultat concret: schimburi de prizonieri şi de trupuri ale soldaţilor căzuţi în lupte. Dimpotrivă, Rusia şi-a intensificat în ultimele săptămâni bombardamentele asupra Ucrainei şi continuă să înainteze în unele sectoare ale frontului.
„S-au făcut deja cinci luni de când Ucraina a acceptat o încetare a focului necondiţionată de 30 de zile pentru a permite deschiderea negocierilor, pentru că nu se poate negocia sub bombe, şi de cinci luni aşteptăm ca Vladimir Putin să accepte acelaşi principiu”, a declarat şeful diplomaţiei franceze.
Sancţiunile deja adoptate şi perspectiva adăugării unor restricţii suplimentare dinspre SUA sau Europa trebuie „să-l determine pe Vladimir Putin să-şi schimbe calculele şi să consimtă la o încetare a focului”, a spus el.
Uniunea Europeană a adoptat săptămâna trecută al 18-lea pachet de sancţiuni, în special pentru a încerca să limiteze resursele pe care Moscova le obţine din vânzările de petrol, în timp ce Donald Trump i-a dat Rusiei pe 14 iulie un termen de 50 de zile pentru a pune capăt războiului, în caz contrar avertizând că SUA vor impune sancţiuni Moscovei şi ţărilor care cumpără petrol şi gaze ruseşti.
„Dacă Vladimir Putin nu-şi schimbă poziţia, Parisul este pregătit ‘să meargă mai departe'”, a afirmat Barrot: „Am dat ordin şi deja am cerut echipei mele să pregătească un nou pachet de sancţiuni (cu vocaţie europeană) încă şi mai drastic”.
Într-o declaraţie făcută anterior, ministrul francez de externe Jean-Noel Barrot a criticat luni „cerinţele maximaliste” şi „inacceptabile” ale Rusiei, notează agenţia de presă Unian. De fiecare dată, ruşii formulează „cerinţe maximaliste”, dar negocierile de pace nu reprezintă „o subordonare a unei părţi faţă de cealaltă; premisa lor trebuie să fie încetarea ostilităţilor”, a subliniat Barrot.
Şeful diplomaţiei franceze s-a deplasat luni după-amiază la centrala nucleară de la Cernobîl, unde a văzut pagubele provocate de un atac cu dronă care a lovit sarcofagul în februarie, transmite Ukrinform.
„Am fost astăzi [pe 21 iulie] la Cernobîl pentru a vedea cu ochii mei pagubele provocate de un atac cu dronă rusească asupra sarcofagului construit de companii franceze şi care a contribuit la securizarea centralei nucleare avariate”, a declarat Barrot.
Franţa a furnizat 10 milioane de euro Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) Pentru a sprijini eforturile urgente de atenuare a consecinţelor atacului, a amintit şeful diplomaţiei franceze, lansând un apel către alte ţări de a se alătura eforturilor de înlăturare rapidă a pagubelor provocate sarcofagului de atacul rusesc.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.