G4Media.ro

Negociatorii Parlamentului European au propus o soluție de compromis pentru a obține…

Sursa foto: Comisia Europeană / Facebook

Negociatorii Parlamentului European au propus o soluție de compromis pentru a obține testarea gratuită pentru certificatul de călătorie: costurile să fie acoperite din instrumentul de sprijin de urgență al UE

Negociatorii Parlamentului European, conduși de raportorul Juan Fernando Lopez Aguilar (grupul S&D), au propus, la cea de-a treia rundă de negocieri cu Consiliul și Comisia Europeană, să fie utilizat Instrumentul de sprijin pentru situații de urgență pentru a oferi cetățenilor teste accesibile și gratuite în cadrul noului certificat UE Covid-19.

La întâlnirea de marți pe tema propunerii de Regulament privind certificatul UE Covid-19, negociatorii Parlamentului au depus un pachet de compromis care include modificări privind costul testării și restricțiile la libera circulație, a anunțat comisia LIBE, al cărei președinte este socialistul Juan Fernando Lopez Aguilar.

În acest scop, Parlamentul European propune să se utilizeze instrumentul de sprijin de urgență și să se aloce o sumă substanțială de bani pentru a asigura testarea accesibilă, în timp util și gratuită.

Comisia LIBE amintește că nu ar fi prima dată când este folosit acest fond de urgență în contextul pandemiei: 3,5 miliarde de euro (din care 750 de milioane de euro contribuție a statelor membre) au fost folosiți pentru achiziționarea de vaccinuri (contracte de achiziție în avans) și 46 de milioane de euro au fost fonduri alocat pentru lucrările pregătitoare pentru certificatul Covid-19.

Europarlamentarul Juan Fernando Lopez Aguilar a declarat, înaintea rundei de negocieri, că își dorește ca reprezentanții Consiliului, adică ai statelor membre, să înțeleagă că testele PCR au un preț „prohibitiv” pentru cetățenii europeni. El a mai precizat că Parlamentul European vrea să negocieze ca, odată adoptat certificatul de călătorie la nivel european, niciun stat membru nu va mai impune restricții suplimentare pentru cei care îl dețin.

„Vrem un certificat european și am aprobat procedura, ceea ce înseamnă că îl dorim până la începutul lunii iunie. Vrem ca acesta să fie adoptat în următoarea plenară, dar depinde de manifestarea voinței politice a Consiliului”, a spus Juan Fernando Lopez Aguilar.

Comisarul pentru Justiție, Didier Reynders, a spus, tot înainte de a intra la negocieri, că obiectivul este „să fim pregătiți pentru iunie cu regulamentul și instrumentul tehnic”.

Negocierile între colegislatori vor continua joi, 20 mai, cu scopul de a încheia un acord în timp util pentru ca certificatul să fie utilizat pentru sezonul estival.

Certificat UE Covid-19, așa cum se va numi la propunerea Parlamentului European, va atesta că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, are un rezultat negativ al testului sau s-a recuperat după boală.

Citește și: 

Mandatul de negociere al Parlamentului European pentru certificatele de călătorie: valabilitate de 12 luni, testare accesibilă și gratuită, fără restricții suplimentare din partea statelor membre

Sursa foto: Comisia Europeană / Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Eu inteleg ca altii se zbat, la noi in ROmania nu poate exista vreodata posibilitatea de a „asigura testarea accesibilă, în timp util și gratuită”. Pentru simplul fapt ca exista o frica de a sifona fondurile UE iar moka (pentru salariu si profit legal) nu lucreaza nimeni.
    Poate pentru ei „red-neck” nu exista, de la acel nivel, dar la noi sigur e

  2. daca ar exista numai barbati , ar fi numai razboaie

    Rolul principal al femeilor , este sa stapaneasca Mintea barbatilor

    sa-i indrepte pe drumurile bune.

    🙂