G4Media.ro

Narative pro-rusești promovate la Cluj de analiști maghiari: Conflictul din interiorul Ucrainei…

Sursa Foto: Kronikaonline.ro

Narative pro-rusești promovate la Cluj de analiști maghiari: Conflictul din interiorul Ucrainei nu a fost declanșat de ruși. Ei doar l-au exploatat în scopuri proprii

Analiști maghiari au promovat în Transilvania, narative pro-rusești, cu prilejul unei mase rotunde organizate la Cluj Napoca cu ocazia Zilelor Maghiare. „Conflictul din interiorul Ucrainei nu a fost declanșat de ruși. Ei doar l-au exploatat în scopuri proprii”, a declarat expertul în politici de securitate Attila Demkó, care a precizat că aceasta nu este versiunea pe care ucrainenilor le place să o audă.

Redăm mai jos fragmente din ziarul Kronika:

”Robert C. Castel și expertul în politici de securitate Attila Demkó au oferit publicului o confruntare sinceră cu războiul din Ucraina în cadrul unei mese rotunde organizate vineri după-amiază în cadrul Zilelor Maghiare din Cluj Napoca. Cei doi experți au calificat drept un fiasco demersul armatei ucrainene de eliberare a teritoriilor ocupate de Rusia. Ei au susținut că războiul s-ar putea încheia ca un conflict înghețat, transmite kronikaonline.ro

Potrivit sursei citate, rezultatul războiului va fi rău pentru Rusia și Uniunea Europeană și dezastruos pentru Ucraina. Cu participarea expertului israelian în securitate Robert C. Castel, născut la Arad, și a scriitorului și expertului în securitate Attila Demkó, stabilit la Budapesta, moderată de Dezső Szenkovics, decanul Facultății de Sapientia EMTE Cluj-Napoca, tezaurul de discuții urbane a purtat publicul numeros de la cauzele războiului până la posibila înghețare a luptelor.

Masa rotundă de vineri după-amiază, organizată de Consulatul General al Ungariei în Cluj, co-organizată de Sapientia EMU, în cadrul programului Piața 23, a urmărit, de asemenea, să risipească miturile și concepțiile greșite despre războiul din Ucraina, mai scrie kronikaonline.ro

Attila Demkó a precizat că războiul are atât cauze interne, cât și externe. De la independența Ucrainei în 1991, viziunea naționalistă asupra viitorului țării în Ucraina de Vest nu a coincis cu modul în care a fost percepută de populația vorbitoare de limbă rusă și cu identitate rusă din Donbas sau Crimeea. Î

În est și în sud, viitorul a fost văzut în menținerea relațiilor cu Rusia și oficializarea limbii ruse alături de cea ucraineană. Toate acestea erau probleme care existau în societatea ucraineană înainte de 2008 și 2014, iar problemele etnice și religioase nu au apărut de nicăieri”, a declarat expertul maghiar.

Potrivit lui Demko, populația din estul și sudul țării, cu o identitate rusă sau apropiată de aceasta, a fost jignită, pe bună dreptate, de direcția pe care a luat-o Ucraina după Revoluția Portocalie: principala politică a ucrainenilor din vest a fost de a-i face pe toți ucraineni. Potrivit lui Attila Demkó, această mentalitate este bine cunoscută de populația din Transilvania, motiv pentru care ne este mai ușor să înțelegem ce s-a întâmplat în Ucraina.

Toate acestea au dus la tensiuni interne grave, agravate de ambițiile țării de a adera la Uniunea Europeană și la NATO, pe care majoritatea oamenilor din estul țării nu le-au susținut. „Conflictul din interiorul Ucrainei nu a fost declanșat de ruși. Ei doar l-au exploatat în scopuri proprii”, a declarat Attila Demkó, care a precizat că aceasta nu este versiunea pe care ucrainenilor le place să o audă.”

În 2014, atât americanii, cât și rușii au fost la Majdan, cu efectul de durată de a crea un conflict între marile puteri în jurul Ucrainei. „Noi, ungurii, îi cunoaștem pe ruși: nu sunt cunoscuți pentru amabilitatea și sofisticarea lor. Iată cum au reacționat la această poveste”, a spus vorbitorul, care a descris cauzele conflictului din Ucraina ca fiind o situație complexă, care nu poate fi descrisă în alb și negru. Demko a ținut să precizeze că adevăratul nucleu al conflictului este atmosfera de război civil intern care a precedat războiul.

Vorbind despre aceste motive, Robert C. Castel a spus că războiul a fost „hardwired” în geopolitica regiunii. Ucraina se află la periferia a două mari puteri, în așa-numita zonă tampon. Logica geopolitică a împins Statele Unite spre est și Rusia spre vest, iar cei doi vectori s-au întâlnit în Ucraina. Comentând momentul declanșării războiului, Robert C. Castel a susținut că retragerea SUA din Afganistan a fost interpretată de ruși ca un semn de slăbiciune. Ei au spus că era „acum sau niciodată”.

Demko consideră, de asemenea, că la începutul anului 2022, Rusia a simțit că se află într-un moment de forță, ajutată de rezultatul alegerilor prezidențiale fraudate din Belarus de către Aliaksandr Lukașenka, care l-a împins pe președintele belarus de partea lui Vladimir Putin. Pe lângă factorii politici globali pe care Rusia îi favorizează, Demko consideră că acțiunile nechibzuite ale Ucrainei, cum ar fi încetarea emisiei televiziunilor rusești, urmărirea penală a „tovarășului de arme” al lui Putin, Viktor Medvedciuk – care este acuzat de trădare – și alte măsuri similare, au jucat un rol în declanșarea războiului din Ucraina. În ceea ce privește momentul declanșării războiului, Dezső Szenkovics a adăugat că decizia Rusiei ar fi putut fi influențată, printre altele, de comportamentul slab al Uniunii Europene după anexarea Crimeei în 2014, care a încurajat Rusia.”

Sursa: Kronikaonline.ro

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Austria, Ungaria, Olanda – slugile lui Putin in UE!

  2. Narative Firești Pro NATO impun o Masa Rotundă = Cand va Legifera Parlamentul Romaniei Ziua de 15 Martie Zi de Doliu National ? Nu cred ca Minoritatea Romana din Ungaria are tupeul si nesimtirea celor de la Cluj.

  3. Cancerul care e alimentat chiar in inima Romaniei, chiar in interiorul nostru si nimeni din oficiali nu reactioneaza. Curand cancerul va fi malign si intins in tot corpul fara sanse de supravietuire. Cam la fel cum am facut si cu statul fascist rus-am inchis ochii pana cand si’a intins bocancii plini de noroi pe masa din sufrageria noastra

  4. Oricum, sunt prea putini cei care au ascultat ce au zis ăia, acolo…

    • Destabilizarea, urmată de dezmembrarea Ucrainei, a început cu înlăturarea violentă a lui Ianukovici. Cine nu cunoaște istoria e condamnat să o repete

    • Care Ianukovici a „înlăturat” pașnic și definitiv din viața asta peste 100 de protestatari, nu? Hai, plimbă rusul, pardon, ursul!

    • Când ataci clădiri guvernamentale încercând să schimbi violent conducerea riști să fii împușcat.
      Dacă aștepți alegerile și votezi și accepți rezultatul votului nu ești împușcat

  5. vai, ce pe fata sunt astia … nicio scuza nu exista pentru invadarea granitelor (pe care tu de altfel le-ai recunoscut) altei tari … daca intr-adevar au fost rele comportamente aplicate rusilor in Donbas, sunt atatea alte mijloace de a solutiona respectivele conflicte, punctual.