
Monopostul McLaren, spionat în mai multe rânduri de un mare rival din F1, Adrian Newey
McLaren a dat lovitura cu MCL39, iar monopostul liderului din Formula 1 a fost spionat în mai multe rânduri de Adrian Newey, inginer considerat cel mai bun designer din istoria Marelui Circ.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Conform planetf1.com, Newey a fost observat de presă studiind monopostul McLaren de aproape în weekendul de cursă de la Silverstone.
Nu este prima dată când celebrul inginer face acest lucru: să spioneze monopostul McLaren.
Presa de specialitate l-a surprins pe Newey concentrat pe monopostul celor de la McLaren și cu ocazia Marelui Premiu al Principatului Monaco din luna mai.
La acel moment, reporterul PlanetF1.com Thomas Maher l-a văzut pe Newey uitându-se atent la McLaren-ul lui Oscar Piastri.
E clar că Adrian a dorit să vadă de aproape detalii despre mașina celor de la McLaren, echipă care dă ritmul în acest moment în Formula 1.
Revenind la planurile Aston Martin, Newey spune că toate energiile sale se duc spre monopostul pentru 2026. Echipa britanică are un obiectiv clar: titlul mondial din F1.
„Am avut un weekend liber recent. Dar în afară de asta, a fost destul de mult de lucru. Când intru într-o astfel de fază de concentrare intensă, abia dacă observ ceva la stânga sau la dreapta.
Toată puterea mea de calcul este canalizată către un singur scop: proiectarea unei mașini de curse rapide.
Practic, ești mereu în urmă. Până în martie, aici se făcuseră puține lucruri pentru 2026. Puțin, desigur, dar am avut o cantitate uriașă de muncă de făcut de atunci”, spune Newey, conform publicației F1-Insider.
Celebrul inginer mărturisește că se afla în faza în care toată concentrarea sa se duce către elementele fundamentale ale mașinii Aston Martin 2025 și care nu pot fi modificate pe parcursul unui sezon.
„Acestea sunt dispunerea suspensiei față și spate, dimensiunea rezervorului de combustibil și ampatamentul. Pe de o parte, nu avem suficient timp. Iar pe de altă parte, instrumentele noastre de simulare pot fi un pic slabe.
Așa că trebuie să încercăm să facem cele mai bune evaluări posibile.
Dacă este necesar, caroseria și aripile pot fi ajustate (n.r. cu upgrade-uri) în timpul sezonului”, spune Adrian Newey.
Noul monopost al Aston Martin se așteaptă să fie numit AMR26
Newey a prins mai multe schimbări importante de regulament de-a lungul carierei fantastice din Formula 1.
A produs o mașină câștigătoare pentru McLaren în 1998 (Mika Hakkinen a câștigat titlul mondial), iar mai apoi pentru RedBull în două rânduri (pentru Sebastian Vettel și Max Verstappen).
„Când am început la McLaren în 1997, a fost și anul dinaintea unei schimbări majore a regulilor. Presiunea era deja mare atunci. Astăzi este și mai mare, deoarece mașinile au devenit mai complexe, iar timpii de dezvoltare au crescut.
Când am văzut prima dată regulile, reacția mea inițială a fost: Oh, Doamne, asta nu lasă prea mult spațiu de manevră.
Dar când te adâncești în detalii, vezi o anumită flexibilitate (n.r. în proiectare)”, a încheiat Newey.
Cine este Adrian Newey
Newey a fost „creierul” realizărilor RedBull în mandatele de succes ale lui Sebastian Vettel (patru titluri la piloți) și Max Verstappen (a cucerit ultimele patru titluri din Formula 1).
Pentru sezonul 2026, Aston Martin a încheiat un parteneriat tehnic cu Honda, actualul furnizor de motoare pentru RedBull, iar monopostul de sezonul viitor va beneficia din plin de importanta expertiză a lui Newey.
Stagiunea 2026 va veni cu o serie de modificări importante ale regulamentului, iar Newey este un personaj care știe să facă diferența în astfel de perioade.
Amintim aici schimbările majore din regulament care au avut loc în 2009, perioadă în care cel mai mult a beneficiat de pe urma schimbărilor tocmai RedBull, aflată sub influența lui Newey.
Sosit la echipa cu sediul la Milton Keynes în 2006, Adrian Newey a contribuit decisiv la cucerirea de către RedBull a 14 titluri mondiale: 6 la constructori și 8 la piloți.
Pe lângă perioada fantastică de la RedBull, trebuie amintit și faptul că Newey și-a completat CV-ul cu alte nouă titluri din Formula 1 alături de Williams (patru la piloți și cinci la constructori) și trei cu McLaren (două la piloți și unul la constructori).
Adrian Newey și echipele pe la care a trecut în Formula 1
Fittipaldi (1980)
Haas Lola (1986)
March (1988-1989)
Leyton House (1990)
Williams (1991-1996)
McLaren (1997-2005)
RedBull (2006-2024)
Aston Martin (începând din martie 2025).
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.