G4Media.ro

Misiune dificilă pentru Casa Albă: Cât timp va reuși Biden să mențină…

Foto. NATO / Erik Lungtang

Misiune dificilă pentru Casa Albă: Cât timp va reuși Biden să mențină ridicat interesul americanilor pentru Ucraina?

Președintele Joe Biden va trebui să găsească mijloace pentru a menține treaz interesul americanilor pentru cauza ucrainienilor, deoarece scăderea impactului emoțional al publicului față de conflictul din estul Europei ar putea duce, printre altele, la slăbirea procesului de sancțiuni luate împotriva regimului lui Vladimir Putin. Analiștii cred că situația depinde foarte mult de efectele războiului asupra economiei Statelor Unite, unde rata mare a inflației a făcut ca prețurile la alimente și benzină să nu dea semne că se vor opri din creștere foarte curând.

Noi provocări

Publicația The Hill a scris că, odată cu ofensiva forțelor ruse în estul Ucrainei, războiul a intrat într-o nouă fază, lucru care aduce noi provocări pentru președintele Biden, precum și pentru alți lideri occidentali.

De altfel, liderul american a anunțat joi că Statele Unite vor acorda un nou pachet de asistență suplimentară pentru securitatea Ucrainei, în contextul în care Washingtonul încearcă să consolideze forțele țării care luptă împotriva Rusiei.

„Astăzi, anunț (un pachet de) 800 de milioane de dolari pentru a spori în continuare capacitatea Ucrainei de a lupta în est, în regiunea Donbas,” a afirmat Biden. „Avem capacitatea să susținem Ucraina pe termen lung. Întrebarea este cât timp vom putea să menținem sprijinul la nivelul întregii comunități internaționale pentru ca Putin să nu avanseze în Ucraina,” a spus liderul de la Casa Albă.

„Putin a eșuat. El a s-a bazat pe faptul că NATO și țările europene vor ceda. Nu vom abandona poporul ucrainean. Vreau să mulțumesc poporului american pentru sprijinul acordat poporului ucrainean,” a completat Biden.

Potrivit analiștilor, această ultima declarație a liderului de la Casă Albă dezvăluie un fapt care provoacă din ce în ce mai multă îngrijorare în rândul administrației de la Washington: dacă și pentru cât timp va rămâne publicul american implicat emoțional în războiul din Ucraina?

Dacă o vor face, probabil că americanii vor fi dispuși să accepte și costurile care vin la pachet cu această susținere, cum ar fi prețurile tot mai mari la energie, în urmărirea obiectivului mai mare – acela de a respinge invazia rusă.

Dacă însă publicul de peste ocean își va pierde interesul pentru criza ucraineană și va fi afectat tot mai mult și mai direct de costurile ridicate ale nivelului de trai, aceste lucruri ar putea avea efecte negative asupra procesului de sancțiuni pe termen lung și ar putea oferi președintelui Putin șansa de a-și reveni din eșecurile timpurii înregistrate pe teatrul de luptă de forțele ruse.

Menținerea interesului

Întrebarea este mult mai importantă acum, când Rusia și-a mutat atenția de la Kiev și se concentrează pe regiunea Donbas din estul Ucrainei. (Liderul de la Kremlin a anunțat joi că sfârşitul „acţiunii de eliberare” a Mariupolului este „un succes” și că toți militarii Federației Ruse care au participat la „eliberarea orașului sunt eroi”).

Apărarea capitalei Kiev de către trupele ucrainiene în primele săptămâni de război a fost considerată eroică și a avut o acoperire mediatică enormă în Statele Unite și în alte țări din Occident. Numeroase sondaje de opinie au indicat de altfel în mod constant nivelul ridicat de interes al publicului american în război până în prezent.

De exemplu, un sondaj realizat de Universitatea din Maryland a arătat că americanii urmăresc îndeaproape evenimentele, sprijină Ucraina în privința Rusiei și aprobă trimiterea de ajutor militar la Kiev. În weekendul trecut, bisericile din orașele mici din SUA au trimis ucrainenilor rugăciuni de Paște.

Dar experții spun că nouă etapă a războiului va fi „lungă și grea,” așa cum a descris-o și purtătoarea de cuvânt de la Casă Albă, Jen Psaki.

Prelungirea conflictului – și toată gama de efecte economice, financiare, sociale sau politice pe care le provoacă în SUA – ar putea de aceea să aibă efecte directe asupra felului în care americanii se raportează la ostilități.

Iar teama oficialilor din Team Biden nu este nejustificată și se bazează pe un exemplu recent care implică tot Ucraina. Invadarea și anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014 a determinat un interes inițial la fel de mare în rândul americanilor. Acoperirea media a fost la fel de importantă în acea perioada.

Pe măsură însă ce luptele dintre forțele ucrainene și separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei s-au prelungit opt ani, iar conflictul a devenit unul de uzură, interesul pentru ceea ce se întâmplă în regiune a devenit aproape inexistent. Relatările media în Statele Unite au devenit și ele rare.

Experții se tem de un scenariu similar și de această dată. „Fără îndoială, atenția publicului american va avea cote maxime și minime în războiul din Ucraina,” a afirmat Joel Rubin, care a fost asistent adjunct al secretarului de stat în timpul administrației președintelui Obama.

„Nu aș fi surprins dacă (interesul) va scădea puțin pe măsură ce acest război de uzură începe să se deruleze,” a adăugat Rubin. „Dar atâta timp cât va continua eroismul și conducerea președintelui Zelenski, atâta timp cât va exista acest conflict continuu de ‘Mare Putere’ și, desigur, atâta timp cât catastrofa umanitară continuă să se producă, acest lucru va atrage atenția nu doar a președintelui Biden, dar și a Congresului și a publicului american.”

Susținere bipartizană

Statele Unite au oferit ajutorare militare și de securitate de peste 2 miliarde de dolari Ucrainei de la începutul invaziei ruse, chiar dacă Casa Albă a respins cererile președintelui Zelenski de impunere a unei zone de excludere aeriană și i-a refuzat solicitarea de a-i trimite avioane de luptă. (Biden a declarat constant că nu vrea să declanșeze un război direct între America și Rusia).

Acordarea rapidă de asistență a fost favorizată în mare parte tocmai de poziția publicului american. Mai mulți factori au contribuit la adoptarea acestei poziții de către opinia publică din America.

În primul rând, ferocitatea atacurilor trupelor rusești, care vizează ținte nemilitare și comit atrocități împotriva populației civile.

De altfel, analiștii cred că dezvăluirile despre posibile crime de război rusești au avut darul de a galvaniza și mai mult opinia publică occidentală, întărind hotărârea că Rusia nu trebuie lăsată să câștige acest conflict. Joshua Tucker, un bursier la Institutul Kroll și profesor de politică la Universitatea din New York, a remarcat de altfel că astfel de atrocități pot împiedica instalarea „oboselii de război” a Occidentului și pot „avea efectul compensator de a face mai mult pentru a ajuta Ucraina.”

În al doilea rând, criza umanitară de proporții provocată de conflict, cu milioane de ucrainieni care s-au refugiat în țările vecine, inclusiv în România.

De asemenea, americanii au fost captivați de rezistența acerbă și determinarea forțelor ucrainene care se opun forțelor Rusiei (rivalul de decenii al Americii), precum și de imaginea semnificativă de lider de război a lui Zelenski. Un sondaj de opinie a indicat recent că publicul din SUA are mai mare încredere în președintele ucrainean să rezolve problemele globale decât în Biden. Iar această percepție a fost dovedită de modul pozitiv în care au fost primite discursul virtual al liderului ucrainean în fața Congresului de la Washington la 16 martie și interviurile recente de la posturile CBS și CNN.

Aceștia au fost printre factorii care au făcut ca, cu câteva mici excepții, războiul de pe bătrânul continent și cauza ucraineană să beneficieze până acum de susținere bipartizana masivă în Washington. În timp ce un număr mic de politicieni din ambele tabere au fost sceptici cu privire la necesitatea ca Washingtonul să se implice puternic într-un conflict atât de îndepărtat de SUA, majoritatea republicanilor au fost destul de blânzi în criticile lor la adresa lui Biden pe această temă.

De aceea, dacă liderul american va lua măsuri mai puternice, de exemplu prin creșterea în continuare a sancțiunilor, „nu vor exista plângeri partizane din partea republicanilor că a mers prea departe,” a declarat Doug Heye, strateg politic și fost director de comunicații al Comitetului Național Republican. „El va fi într-un spațiu politic foarte sigur dacă va face acest lucru.”

Dorința americanilor de a sprijini Ucraina a fost confirmată și de nou sondaj Economist-YouGov publicat miercuri, care a indicat că 65% dintre adulții americani aprobă sancțiunile SUA împotriva Rusiei și doar 17% le dezaprobă. O altă anchetă de opinie a arătat chiar că americanii cred că Biden nu este „suficient de dur” în ceea ce privește pedepsirea Rusiei și sprijinirea Ucrainei.

Riscuri reale

Strategul Doug Heye a recunoscut însă că atenția continuă a publicului american privind Ucraina nu a fost asigurată 100% și nu bătută în cuie pe termen lung.

CBS News a relatat și ea despre îngrijorarea privind „oboseala de conflict” a americanilor și de faptul „că comunitatea noastră va uita de atrocitățile în derulare ale războiului.” Postul a citat o voluntară implicată în strângerea de fonduri pentru refugiații ucrainieni, care a mărturisit: „Mi-e teamă că americanii, sau societatea occidentală în ansamblu, vor dori să se întoarcă la viața lor mai confortabilă.”

Același sondaj realizat de Universitatea din Maryland și citat anterior a dezvăluit că o treime dintre americani nu cred că inflația este un preț care merită plătit pentru a ajuta Ucraina. Sondajul a fost realizat de la mijlocul până la sfârșitul lunii martie, iar prețul energiei a crescut de atunci.

Un alt sondaj al Universității Quinnipiac, publicat pe 31 martie, a indicat că inflația depășește cu mult războiul că principala preocupare a americanilor. Treizeci la sută dintre adulții chestionați în sondaj au spus că prețurile mari sunt prioritatea lor principală, în timp ce doar 14% au spus că sunt preocupați de invazia Ucrainei.

Opinie împărtășită și de analiști. Chris Jackson, vicepreședinte senior la Ipsos, care a produs un alt sondaj cu rezultate apropiate, a rezumat și el atitudinea publicului din SUA: „Poporul american susține Ucraina, însă până la un punct.”

Iar Doug Heye a afirmat: „Cu siguranță că face parte din calculele lui Putin că, cu cât acest conflict durează mai mult, deși este un conflict de uzură pentru Rusia, atenția Americii și atenția Europei vor fi distrase în altă parte de milioanele de alte lucruri cu care ne confruntăm cu toții – inflația fiind un prim-exemplu.”

Vorbe confirmate de realitatea din Statele Unite, unde Inflaţia a continuat să crească în ritm accelerat în luna martie, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani. Datele privind indicele preţurilor de consum, publicate recent de Departamentul Muncii, arată că în luna martie comparativ cu luna februarie, preţurile au crescut cu 1,2%, cel mai mare salt înregistrat după luna septembrie 2005. În ritm anual, preţurile de consum au înregistrat un salt de 8,5%, cea mai mare creştere în ritm anual de după luna decembrie 1981. În plus, este pentru a şasea lună consecutiv când preţurile de consum în SUA înregistrează un salt anual de peste 6%.

Departamentul Muncii a precizat că preţurile la benzină au crescut cu 18,3% comparativ cu luna februarie şi au fost responsabile pentru mai mult de jumătate din inflaţie. Chiar dacă benzina a fost principalul factor care a stat la baza inflaţiei de luna trecută, preţurile la alimente şi servicii au avut şi ele o contribuţie importantă.

Prelungirea conflictului și creșterea costurilor pentru americani reprezintă așadar motive de îngrijorare pentru Casa Albă. Max Bergmann, directorul Programului Europa la Centrul de Studii Strategice și Internaționale, a recunoscut și el că „de îndată ce orice conflict devine mai static și mai fix, atenția se schimbă inevitabil.”

Dar, a adăugat analistul, „nu cred că suntem în pericol de a pierde sprijinul pentru sancțiuni sau ceva de genul acesta. De asemenea, când vine vorba de asistența de securitate, există un sprijin bipartizan extraordinar pentru a continua să facem mai mult.”

O sarcină dificilă

SUA și aliații săi se pregătesc acum pentru un conflict prelungit în Ucraina. „Aliații noștri își intensifică sprijinul,” a spus Biden miercuri la Casa Albă. „Și NATO este unită, concentrată și plină de energie, așa cum n-a mai fost vreodată.”

Dar asta nu ușurează sarcina lui Biden și a administrației sale, cred analiștii. Aceștia trebuie să găsească rapid soluții pentru a le prezenta mai coerent americanilor motivele pentru care Ucraina trebuie ajutată să facă față invaziei trupelor rusești. Comentatorii vorbesc aici și de rolul mass-media americane de a menține ridicat interesul pentru ceea ce se întâmplă în teatrul de luptă.

„Ucraina are nevoie ca politicienii americani să continue să simtă că merită să cheltuiască miliarde de dolari pe arme pentru o luptă care se dă la 8,000 de kilometri distanță. Pentru că acest lucru să se întâmple, este nevoie ca editorii TV să continue să difuzeze știri despre război. Dacă publicul își pierde interesul, dacă ratingurile scad, atunci povestea va începe să dispară,” a scris BBC.

„Refugiații ucraineni care au venit aici (în SUA) au fost primiți cu brațele deschise, dar pur și simplu nu sunt foarte mulți. Nu este ca în Polonia sau alte țări europene, unde milioane de refugiați aduc povești personale despre suferință care fac ca războiul să pară mai aproape. Nici conflictul existențial dintre democrație și autocrație nu rezonează atât de mult în afara scenei politice din Washington.”

Continuarea sprijinului pe care Administrația de la Washington îl acordă Ucrainei este vitală așadar pentru ca forțele ucrainiene să reziste atacurilor Rusiei. De aceea susținerea publicului american și implicarea sa de partea cauzei ucrainiene, chiar și cu sacrificiile pe care este nevoit să le facă, devine mai importantă ca oricând.

Fără acest sprijin, este greu de crezut că Ucraina mai poate rezista multă vreme. Vor îmbrățișa însă americanii cauza ucrainienilor până la final sau vor decide că sacrificile financiare sunt prea mari pentru a-și mai da interesul pentru ceea ce se întâmplă la mii de kilometrii de ei, în estul îndepărtat al Europei? Biden are o misiune dificilă, dar nu imposibilă, să-i convingă că eforturile lor sunt nu doar umane și morale, dar și absolut necesare.

Surse: The Hill, CBS News, BBC, New York Times

Foto. NATO / Erik Lungtang

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

  1. Pana va scapa de armamentul de care voia sa scape,pana va vinde armamentul care este de vandut,pana se va umple de bani, de contracte de materii prime esentiale,pana se vor burdusi de bunastare si vor secatui proasta de europa!pana vor avea interese!

    • Noroc cu ureseseul dvs, al propagandiștilor pro-sovietici, care n-are interese nici cu Europa, nici cu materiile prime. Sunt așa de dezinteresați, cum nu s-a văzut până acum, norocul nostru e că nu prea sunt in stare sa arate cat de dezinteresați sunt.

    • Pana cand va inlocui rusia ca furnizor de gaze. Si vor castiga mai mult din reconstruia ucrainei. Sa nu fim idealisti. Amerika nu isi permite un afganistan, au pierdut tort militar in toate razboaiele „pentru democratie”. dar au invatat/

  2. Pt americani Ucraina e la fel de departe ca Siria sau Irak. Istericale sunt doar aici in Est, americanii au probleme mai importante, e doar un razboi din atatea altele.

    • Pentru Rusia teroristă e aproape, dar tot degeaba, că ei avansează mergând îndărăt. Bine că recunoașteți că va isterizați, dvs propagandiștii sovietici, va cred și eu, când vedeți că armata roșie nu e in stare sa cucerească nici măcar un morman de fiare.

    • Pentru Rusia e aproape, dar tot degeaba, că ei avansează mergând îndărăt.

  3. Joe Bideu a inceput sa aiba probleme mari de tot la mansarda. Dupa ce a numit-o „prima doamna” pe Kamala, mai recent, dupa un discurs, s-a intors ca sa dea mana cu cineva, constanand apoi ca… era singur pe scena. 🙂 Asa cum fusese de la inceput. 🙂 Speram, macar, sa nu confunde intr-o zi butonul nuclear cu butonul pentru tras apa la WC.

  4. Biden nu trebuie să se îngrijoreze.
    Orcii fac în fiecare zi câte una nefăcută de ajung pe primele pagini ale ziarelor din întreaga lume.

    • Da, acum amenință cu distrugerea New-York cu Satan II

    • joaco si Arnold in scenari, ca are exeperenta

  5. Ne tot ameninta unii și alții ca ne invadează rusii dacă trec de Ucraina. Bull shit! Zelensky a spus ca este mulțumit cu armele pe care le-a primit. Bravo! Înseamnă că totul e ok.

    • İar n-ați înțeles, unii alții aia care ne amenință sunt rușii, ei vor sa invadeze alte state ca sa refacă imperiul sovietic.

    • @Draggy: Unde si când ne-au amenințat rușii cu o invazie in ultimii 30 de ani?
      Poate cu o rachetuta, doua, la intimidare.

  6. Ce nu știm, că Rusia e dușmanul democrației? Că susținerea US pentru Ucraina e clar pentru oricine că va dura atât timp cât e necesar.

  7. In luna IUNIE incep concediile de vara

    doar dementii se pot gandi la razboiul dintr-o tara indepartata in loca sa se relaxeze si sa isi vada de viata lor si de vacanta. PROPAGANDA americana se teme ca scade interesul pt razboi

    vom vedea la toamna cum voteaza americanii

  8. @Draggy: Nu, nu asta ci nu știm
    „Cât timp va reuși Biden să mențină ridicat interesul americanilor”

  9. Nu rascaia nu era razboi, dar de avea nevoie de ceva nu conteaza cati mor, pe americanul de rand nul inteteseaza ucraina ci scumpirile vietii cotidiene, mai un pic si o sa-si dea seama ca datorita razboiului provocat le a scazut nivelul de trai, atunci sa vedem.Tot Trump a fost mai bun.Democratii cam cu razboaiele se ocupa.

    • penru ca aia care au banii sunt repuiblicani. si merg la „reconstructie”

    • Ai maaa!Democratii s-au dus in Irak?Sau vorbesti si tu ca sa te afli in treaba?In nici un caz,esti in misiune putinista.

  10. The Hill a ramas una dintre foarte putinele p.ubl.ica.tii americane pe care le mai pot inca citi fara sa ma intreb constant unde se termina adevarul si unde incepe m.anip.ul.ar.ea.

  11. Vedem in alegerile parțiale de la toamna din SUA. Poate americanii sunt fericiți cu o inflație de 8%,

  12. Pai democrația occidentala nu e perfecta. Și există civilizații unde nu funcționează. Scopul conducătorului este acela de a aduce bunăstare poporului. Ca la Ghengis Han. Toată lumea mulțumită.Fara democrație.