G4Media.ro

Ministrul Sănătății anunță că în primele zile din februarie vor fi semnate…

Sursa: Ministerul Sănătății

Ministrul Sănătății anunță că în primele zile din februarie vor fi semnate contractele de finanţare pentru construcţia de spitale prin PNRR

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că la sfârşitul acestei luni, sau la începutul lunii februarie, vor fi semnate primele contracte de finanţare pentru construcţia de spitale pentru cele 27 eligibile, prin PNRR. Unele proiecte sunt avansate, trebuie doar să înceapă construcţia, relatează news.ro

”Suntem avansaţi, suntem în linie dreaptă, sper să nu apară blocaje de ordin administrativ (…) nu avem nici cea mai mică întârziere în derularea acestor proiecte. Sper ca, la sfârşitul acestei luni, primele zile ale lunii februarie, să începem să semnăm pentru diferitele categorii de  unităţi sanitare, contractele de finanţare”, a declarat Alexandru Rafila, vineri seară, la Digi 24.

Rafila a precizat că personal îşi doreşte mai mult dezvoltarea ambulatoriilor.

”Eu mă gândesc mai mult la serviciile medicale ambulatorii pe care aş vrea să le putem dezvolta. Apropo de spitale, aceste criterii au fost aprobate de Guvernul României în urmă cu mai bine de două luni. Ele au fost aplicate cu rigurozitate pentru proiectele depuse şi în urma lor a rezultat o listă de 27 de astfel de obiective care sunt eligibile pentru finanţare”, a precizat Rafila.

Alexandru Rafila a adăugat  că lista spitalelor eligibile este publică şi se mai află încă o săptămână în dezbatere publică. O parte dintre aceste spitale sunt în fază avansată.

”Îmi doresc să începem aceste proiecte pentru că unele dintre ele sunt avansate, în sensul că există şi proiectul tehnic, deci ei  trebuie doar să înceapă construcţia acestora. Noi am prevăzut în bugetul din acest an sume importante de bani care pot fi trase de către aplicanţi. Oricum,  calificarea este posibilă dacă o unitate sanitară are cel puţin studiul de fezabilitate, dar unii au mai mult decât studiul de fezabilitate, au proiect tehnic”, a mai spus ministrul.

Rafila a făcut o trecere în revistă a unor spitale aflate pe lista celor 27.

”Institutul  de Boli  Cardoovasculare CC Iliescu, pe care îl cunoaşte întreaga ţară şi care  funcţioează într-o clădire veche,  nereparabilă şi atunci în curte acolo la Institutul Fundeni s-a identificat un loc unde să construim o altă clădire. Tot pe această listă se regăsesc Institutul Regional de Oncologie din Timişoara, de asemenea un proiect important pentru că discutăm de o patologie prioritară şi nu poţi să o faci în afara unui sistem public puternic care sigur, trebuie să lucreze cu sistemul privat. Institut regional avem la Cluj, la Iaşi, la Bucureşti, şi în vestul ţării era nevoie de un astfel de institut. Avem, de asemenea, obiective importante în judeţe mai puţin dezvoltate din punct de vedere al resurselor sau infrastructurii medicale, avem la Vaslui  o astfel de investiţie, sperăm la Bacău să finalizăm un corp de clădire început de mult şi care a constituit obiectul unui litigiu între CJ şi Primărie, s-a încheiat acel litigiu. Apoi maternitate nouă la Arad, spitale sau secţii de Boli Infecţioase la Oradea sau Braşov”, a subliniat Rafila.

Ministrul Sănătăţii a explicat că obiectivele de pe lista de 42 de unităţi sanitare, cea din care au fost selectate cele din lista finală de 27, se află în rezervă.

”Celelalte obiective de pe lista de 42 se află pe lista de rezervă. Adică dacă unul din obiectivele care sunt  în momentul de faţă pe lista de 27 renunţă, din diferite motive, intră următorul sau următoarele pentru că sunt diferenţe mari de sume solicitate. De asemenea, lista de rezervă poate fi luată în considerare pentru finanţarea din alte surse, pentru că în zona de asistenţă medicală spitalicească, printr-un împrumut de la Banca Europeană de Investiţii se vor finaliza şi alte obiective majore”, a adăugat Alexandru Rafila, conform news.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Au trecut de la macheta la semnarea unor contracte, pana vedem spitalele mai dureaza zece ani!

  2. Asta a făcut de 34 de ani FSN, adică PSD-PNL-UDMR-AUR: a anunțat să stăm liniștiți pe locurile noastre că o să fie bine, că au făcut ei niste hârtii. Intre timp au facut legi pentru hoti, violatori si ei au ajuns bogătași. 🤮

  3. Domnu’ Rafila, se face un an de cand sunteti ministru si… nimic! Mai dati interviuri si pastile cu iod, ca nu ati dat suficient!

  4. Puradelul de tortionar sekuristo-comunist Rafila (PSD) a „uitat” sa spuna ca dintre cele 27 de spitale, 13 sunt in sud, 11 in Ardeal si numai 3 in sarakia de Moldova (de fapt, niste corpuri de cladire, nu spitale).
    Dintre cele 27 facute cu banii PNRR (europeni) vor fi si spitale noi pentru „speciali” si „esentiali”: unul pentru sekuristi (SRI), unul pentru armata si unul pentru ministerul de Interne…
    Oamenii obisnuiti sa se descurce cu spitalele vechi, specialii si esentialii sunt mai importanti si nu trebuie sa se amestece cu pro.stimea si saracii.

  5. Toate aceste spitale au fost deja construite de mult, dupa cum stim cu totii, si functioneaza glorios, pline de medici fiind, care doctori vietuiesc cu tot neamul lor în noile blocuri ce au fost cladite pentru dânsii si fameliile lor, întru sanatatea si bunastarea „Românilor” (asa-mi place cum toate astea se face pt. „Români”!!!!!!).
    Sa murim sanatosi dragi Români!!!!

  6. Ca în bancul cunoscut: si-alea negre, TOATE!!!!!!!