G4Media.ro

Ministrul rus de Externe, avertisment privind extinderea NATO spre Est: „Mina ce…

Sursa foto: Twitter/ Russian Embassy, UK

Ministrul rus de Externe, avertisment privind extinderea NATO spre Est: „Mina ce a detonat în 2008 în Georgia” ar putea exploda din nou

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a ameninţat joi de la tribuna OSCE cu un nou conflict în cazul extinderii NATO spre Est, subliniind că promisiunile de aderare făcute Georgiei şi Ucrainei la summitul NATO de la Bucureşti în 2008 constituie o „mină” care a „detonat” deja în Georgia în 2008, conform transcriptului discursului său susţinut la cea de-a 28 reuniune a Consiliului miniştrilor de externe a OSCE de la Stockholm postat pe site-ul oficial al Ministerului de Externe al Rusiei.

Decizia Summitului NATO de la Bucureşti din aprilie 2008 potrivit căreia „Georgia şi Ucraina vor deveni membre NATO” într-o zi constituie o „mină pusă chiar sub temelia arhitecturii securităţii europene”, a afirmat Lavrov, evocând în acest context intervenţia militară a Rusiei în Georgia în august 2008.

La fel ca şi atunci, şeful diplomaţiei ruse a dat vina pe preşedintele georgian Mihail Saakaşvili pentru războiul de cinci zile declanşat la început pe teritoriul regiunii separatiste georgiene Osetia de Sud – unde Rusia dispunea de un contingent de forţe de menţinere a păcii – şi care s-a extins apoi în adâncul teritoriului Georgiei, tancurile ruseşti ajungând atunci aproape de Tbilisi.

„În august 2009, această mină a detonat deja când preşedintele Mihail Saakaşvili, îmbătat de euforia perspectivei aderării la NATO s-a lansat într-o aventură care a avut consecinţe grave pentru Georgia însăşi şi a adus situaţia de securitate din Europa la un nivel periculos”, a declarat joi Lavrov.

Deşi raportul oficial al OSCE concluzionează că ostilităţile au izbucnit în urma acţiunilor militare lansate de către forţele georgiene contra regimului separatist din Osetia de Sud, acesta nu insistă totuşi – potrivit unor comentatori independenţi ruşi, precum Iulia Latânina – asupra „numeroaselor provocări” ruseşti înaintea izbucnirii conflictului, care au instigat practic ostilităţile.

”Cei care obişnuiesc să repete punctele de discuţie de la Bucureşti şi insistă că ‘ţările terţe’ nu au dreptul de a-şi exprima poziţia cu privire la problema extinderii NATO se joacă cu focul. Sunt convins că nu au cum să nu-şi dea seama de acest lucru”, a spus ministrul rus de externe de la tribuna OSCE.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, insistase miercuri într-o conferinţă de presă la Riga că Rusia „nu are niciun drept de veto” în cazul în care Alianţa se va decide să primească Ucraina în NATO, conform EFE şi Ukrainska Pravda.

„Vreau să fiu foarte clar: transformarea ţărilor noastre vecine nouă într-o trambulină pentru confruntarea cu Rusia şi desfăşurarea de forţe NATO în imediata vecinătate a zonelor de importanţă strategică pentru securitatea noastră sunt categoric inacceptabile”, a insistat Serghei Lavrov, conform transcriptului de pe mid.ru.

Aceste noi ameninţări intervin deja într-un context tensionat, Kievul şi Occidentul acuzând Rusia de concentrarea de forţe şi echipamente în apropierea frontierelor cu Ucraina, exprimând temeri privind un nou atac rusesc în ţara vecină, potrivit RBC.ua.

În urma războiului din aprilie 2008, Rusia a recunoscut independenţa regiunilor separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud, unde şi-a instalat baze militare.

Totuşi, cea mai mare parte a analiştilor ruşi, între care expertul militar Aleksandr Golţ, este de părere că actuala comasare de trupe ruseşti la frontiera cu Ucraina are ca obiectiv „şantajarea” Occidentului şi, în special, SUA – cu care preşedintele rus Vladimir Putin ar dori o „reîmpărţire a sferelor de influenţă” – şi nu de a „rupe Donbas-ul” de la Ucraina.

Kremlinul este conştient, potrivit acestora, că zonele controlate de separatiştii proruşi în Doneţk şi Lugansk sunt adăvărate găuri negre, care necesită investiţii uriaşe pentru reconstrucţie şi decriminalizare. De aceea, Moscova şi insistă ca autorităţile de la Kiev să aplice acordurile de la Minsk care ar „băga această tumoare canceroasă (ORDLO-zonele controlate de separatişti în Donbas) înapoi în trupul Ucrainei în condiţiile dictate de Kremlin”, consideră Iulia Latânina într-un editorial publicat recent în Novaia Gazeta. Editorialista rusă mai spune că Moscova nu are nevoie de Donbas în condiţiile actuale, ci să destabilizeze în continuare Ucraina.

Însă, după cum recunoaşte opozantul rus Ilia Iaşin, preşedintele Putin şi anturajul său compus din „siloviki” (structurile de forţă din Rusia) este imprevizibil.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat la 1 decembrie că vrea să obţină garanţii în scris de la NATO că Alianţa nu se va extinde spre Est, conform agenţiilor ruse de presă.

Sursa foto: Twitter/ Russian Embassy, UK

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Rusia deja e pregătită de război, au început deja pretextele ticăloase…

    • Măi copil mic și prost. De de nu-ți vezi de treaba ta?
      Văd că îți place să te joci cu focul, poate te arzi❗

  2. Mina care a detonat in Crimeea, vreti sa spuneti.

  3. Putin e disperat. Rusia si China simt ca vor fi cat mai izolate politic si economic. Incet incet vor ramane doar ele doua, fara alti aliati. Si bineinteles ca vor pierde. Asta e!

    • Mai nene , tu nu gandesti? sti cate focoase nucleare au rusii?
      o sa pierdem toti.
      Si cand vor zbura nuclearele,dupa mintea ta unde o sa cada prima?
      Sigur rusii nu vor ataca Deveselu si pe polonezi,dar na

    • Tu uiți că China este cea mai mare putere economică din lume, ne mai vorbind că dacă ei nu exportă două săptămâni moare toată economia din restul lumii…că de exemplu, cipurile chinezești sunt Neapărat Necesare pentru orice automobil european.
      Fă-ți griji unde mai găsești produse electronice in Europa fără piese chinezești!

  4. De abia astept sa se retraga USA din NATO.

  5. Rusia să facă bine să fie serioasă cu afacerea asta – dacă aventura devine militară atunci operațiunea trebuie să fie dură și decisivă, Occidentul în forma sa actuală trebuie demantelat; va produce totalitarism biopolitic pentru cetățenii săi, și bombe și drone pentru ceilalți. Acesta e proiectul politic occidental dominant. Asistăm acum la eforturi insistente pentru resetarea funcției imunitare a organismului datorită unui coronavirus care afectează semnificativ pe 97% din cei infectați… Nici măcar “patria ingineriei sociale”, China, nu intenționează așa ceva. Occidentul, da. Realmente e vorba despre supraviețuirea umanității civilizației terestre.

    • ce ai tras pe nas?

    • Baa, da’ ce gândire strategica ai…

    • Ai băut Domestos?

    • Deci sa inlocuim un Occident care vrea o cultura dubioasa noua cu ipocrizia unui politicului care se leaga de Biserica pentru a justifica ce face?
      Misto linie de gandire. Vezi ca nu a mers lrea bine cu Rusia, in general. Fie ca spunem ca nu avem suveranitate, ca nu stiu ce, macar o ducem bine acum. Mai bine saraci si independenti? Cred si eu, de asta au fost anii ’90 cum au fost, mai ca ne pastea in fiecare an razboiul civil.

  6. @dan
    doar un prefix negativ.

  7. Nu mai comentați aiurea , în 2 luni rusii refac zidul Berlinului tavarisi