
Ministrul Muncii, după un control privind situaţia unor persoane cu dizabilităţi aflate în case ale unui bărbat din Bihor: Situaţia impune intervenţie urgentă
Ministrul Muncii, Florin Manole, a anunţat, miercuri, concluziile unui control declanşat în cazul a sute de persoane cu dizabilităţi găzduite, în mod necorespunzător, în case deţinute de un bărbat din Bihor. ”Situaţia descrisă sugerează toate caracteristicile unui sistem paralel privat, care permite încasarea de fonduri financiare publice în afara cadrului legal şi menţine un număr mare de persoane cu dizabilităţi într-o formă de dependenţă şi vulnerabilitate severă, dar şi pericol de abuz/neglijenţă”, a arătat Manole. Ministrul consideră că situaţia impune ”intervenţie urgentă” din partea autorităţilor. ”Echipa corpului de control opinează că reprezentanţii DGASPC Bihor şi AJPIS Bihor, în exercitarea atribuţiilor de serviciu au îndeplinit în mod defectuos prevederile legislative în domeniul asistenţei sociale şi în domeniul inspecţiei sociale, cauzând o vătămare a drepturilor şi intereselor legale ale beneficiarilor”, a adăugat el, transmite News.ro.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
”Am promis că voi identifica neregulile care au dus la situaţia inacceptabilă ca persoane cu dizabilităţi să fie gestionate necorespunzător la o persoană fizică din Bihor. Acestea, în majoritate cu deficienţe intelectuale şi psihice grave, sunt lipsite de reprezentare legală şi nu beneficiază de intervenţie socială personalizată. Această situaţie va înceta! Cei care au greşit vor fi traşi la răspundere. Raportul Corpului de Control va fi înaintat către Parchet”, a arătat Florin Manole, miercuri, într-o postare pe Facebook.
El a prezentat câteva dintre concluziile aceestui control.
”Documentaţiile medicale uniforme, anchetele sociale formale, lipsa unui control real din partea DGASPC Bihor şi complicitatea tacită a autorităţilor locale care achită sume cu titlu de indemnizaţii lunare pentru presupuse servicii creează un cadru informal, propice, de substituire faţă de sistemul public de asistenţă socială, fără standarde, fără reglementări şi garanţii pentru siguranţa şi demnitatea beneficiarilor”, a susţinut Manole.
El a adăugat că bărbatul ar fi instituit un fel de sistem paralel.
”Situaţia descrisă sugerează toate caracteristicile unui sistem paralel privat (familia Paşca), care permite încasarea de fonduri financiare publice în afara cadrului legal şi menţine un număr mare de persoane cu dizabilităţi într-o formă de dependenţă şi vulnerabilitate severă, dar şi pericol de abuz/neglijenţă, în lipsa unei protecţii legale efective. Prin modalitatea de intervenţie, coordonare, control, monitorizare a beneficiarilor găzduiţi de către domnul Paşca Viorel din judeţul Bihor, reprezentanţii DGASPC Bihor şi AJPIS Bihor au adus atingere drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, respectiv dreptul la viaţă, dreptul la un trai decent, dreptul de a beneficia de servicii integrate, în acord cu gradul şi tipul de handicap, identificaţi la cele 11 locaţii, (329 de persoane la nivelul anului 2024)”, a afirmat ministrul Muncii.
Potrivit acestuia, în localitatea Tinca, la 6 locaţii cu adrese diferite erau 159 de persoane, în comuna Holod, satul Dumbrava, la 4 locaţii cu adrese diferite erau 100 de persoane, iar în comuna Ceica, satul Inceşti, la 1 locaţie cu 6 case erau 70 de persoane.
”Această situaţie relevă grave carenţe de guvernanţă locală, de supervizare metodologică şi de implementare a legislaţiei în domeniul protecţiei persoanelor adulte cu dizabilităţi. Concluziile acestui raport evidenţiază un model de îngrijire centrat pe o singură persoană fizică, în jurul căreia gravitează un număr considerabil de persoane cu dizabilităţi, aflate în situaţii de vulnerabilitate extremă, fără protecţie legală adecvată şi fără garanţii privind respectarea drepturilor fundamentale”, a continuat Manole.
El a subliniat că situaţia impune ”intervenţie urgentă” din partea autorităţilor publice competente, atât pentru protejarea beneficiarilor, cât şi pentru verificarea legalităţii şi eticii proceselor administrative implicate.
”Echipa corpului de control opinează că reprezentanţii DGASPC Bihor şi AJPIS Bihor, în exercitarea atribuţiilor de serviciu au îndeplinit în mod defectuos prevederile legislative în domeniul asistenţei sociale şi în domeniul inspecţiei sociale, cauzând o vătămare a drepturilor şi intereselor legale ale beneficiarilor găzduiţi de către domnul Paşca Viorel, aspecte care intră sub incidenţa prevederilor art.298 Cod penal – neglijenţa în serviciu”, a conchis el.
Digi 24 a relatat despre situaţia acelor persoane cu dizabilităţi aflate în casele lui Viorel Paşca, din Bihor, arătând că anul trecut trei miniştri au fost înştiinţaţi oficial despre acest lucru. Astfel, un fost primar din Tinca a sesizat Comisia pentru abuzuri din Parlament că acele case funcţionează ilegal, iar Comisia i-a informat pe Simona Bucura-Oprescu, fost ministru al Muncii, Alexandru Rafila, fost ministru al Sănătăţii, şi Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.