G4Media.ro

Ministrul Mediului, despre sistemul de garanţie-returnare pentru ambalajele reciclabile: Noi ne-am propus…

Sursa Foto: Facebook/ Tanczos Barna

Ministrul Mediului, despre sistemul de garanţie-returnare pentru ambalajele reciclabile: Noi ne-am propus anul trecut să dezvoltăm sistemul într-un an de zile. Recunosc că a fost un termen extrem de optimist

Sistemul de garanţie-returnare pentru ambalajele reciclabile, care ar fi trebuit să funcţioneze de la 1 octombrie, nu va fi pus la punct până la acea dată, iar ministrul Mediului, Tanczos Barna, admite că acesta a fost ”un termen extrem de optimist”. Tanczos Barna afirmă că, în opinia sa, nu ar fi nevoie de un an şi jumătate pentru implementarea sistemului şi adaugă că săptămâna viitoare va anunţa termenul de implementare asumat de compania care administrează sistemul, din care fac parte trei entităţi private şi statul român, relatează news.ro

Actele normative sunt în vigoare, noi ne-am propus anul trecut să dezvoltăm sistemul într-un an de zile. Recunosc că a fost un termen extrem de optimist, ne-am propus ca în acest termen să se numească societatea care să fie responsabilă de dezvoltarea sistemului, să înfiinţeze toate centrele de numărare la nivel naţional, patru-cinci la număr în aceste regiuni, ceva similar regiunilor de dezvoltare, mai multe judeţe arondate unor centre de numărare, în acelaşi timp retailerii să cumpere toate aşa-zisele RVM-uri, acele automate, în acelaşi timp să se dezvolte şi sistemul informatic care să lege aceste automate de sistemele de numărare şi să deconteze toată această sumă care va circula prin sistemul SGR. (…) Eu văd partea plină a paharului. Mi se pare absolut normal ca cei care aşteaptă de atâta timp să vadă sistemul funcţional să vadă partea goală a paharului”, a afirmat ministrul Mediului, miercuri seară, la Euronews România.

El a subliniat că este important faptul că în spatele acestui sistem se află cei mai mari producători şi distribuitori, arătându-se convins că sistemul de colectare cu plata garanţiei va fi pus la punct

”Eu cred că nu trebuie să dureze un an şi jumătate cum spun ei, săptămâna aceasta or să se întâlnească colegii mei cu aceste echipe din partea producătorilor şi retailerilor şi sper să găsim soluţia de compromis pentru o implementare mai rapidă. În acelaşi timp, trebuie să le dau dreptate în anumite privinţe: construirea acestor automate este influenţată puternic de lipsa de componente pe piaţa internaţională, cip-uri care lipsesc şi la maşini, şi unde termenul de livrare a ajuns şi la 300 de zile în cazul programului Rabla. Sunt afectaţi cu siguranţă şi de proximitatea războiului, toate aceste lucruri converg şi creează dificultăţi, dar în ciuda acestora sunt convins că sistemul se va construi. (…) Săptămâna viitoare cu siguranţă putem să spunem care este termenul asumat de RetuRO, această companie în care este şi statul cu 20% acţionar, tocmai pentru a fi la masa discuţiilor şi a vedea din interior care este mersul lucrurulor”, a adăugat Tanczos,  conform news.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Si noi recunoastem ca esti un incompetent

  2. Sunt curios de ce doar retailerii trebuie sa cumpere acele automate pentru ambalajele reciclabile? De ce nu cumpara si statul? Chiar totul trebuie facut doar de privati? A-ti dat niste legi cu niste propuneri si termene fanteziste. La tara cum o sa functioneze sistemul de garantie-returnare? Un magazin din mediul rural nu are vreo 60.000 de euro pusi deoparte ca sa cumpere 3 automate de reciclare. Asa ca o sa fie nevoit sa faca totul manual. Daca luam in calcul ca multe persoane de la sateisi fac cumparaturile saptamanale la hipermarketurile din oras, un magazin satesc o sa fie probabil nevoit sa mai angajeze inca o persoana care sa se ocupe doar cu gestionarea ambalajelor reciclate.

    • Auzi bă tovarășe alex – cine crează ambajele? Statul sau privații?

      Cine crează ambalajul să și-l ia înapoi și să il recicleze. Așa e normal.

    • Pai daca doar privatii trebuie implicati in toata treaba asta, de ce statul are 20% din compania care administreaza deseurile? El nu face nimic, dar primeste 20%. E normal, asa-i?

  3. Asta e România. Nu vă place? Plecați. Că doar n-o să începeți să votați cu oameni cinstiți, nu vă duce capul.

    • Marș ma nesimțitule, nu e zi sa nu te dai în stamba. Pleacă tu dacă nu-ți convine. Asa este, e de 💩, dar de aici pana la a face lumea proasta non stop, ca ați plecat voi frustrații de la guvernare, este cale lunga.

    • @gogu, de fapt VOI nu ati plecat NICIODATA de la guvernare uselist spur.cat. De peste 30 de ani furati tot ce prindeti in Tara asta.

  4. aha, deci nu s-a putut ca nu sunt „cip-uri” si deci nu sunt automate – cine stia ca rusii o sa lanseze operatiunea speciala?

  5. Eu cred ca nici intr-un DECENIU nu va functiona sistemul vostru de garanţie-returnare pentru ambalajele reciclabile!!
    Voi nu sunteti in stare sa implementati nici macar sistemul de colectare selectiva, din 2007 de cand am aderat la UE, Romania se chinuie cu colectarea selectiva a deseurilor:
    ZERO sunteti, incompetentilor!
    Romania este codasa UE la colectarea deseurilor. Este pe locul 26 la reciclarea deseurilor, dintre cele 27 de state europene. In 2020, tara noastra reciclase doar 14% din deseurile pe care le produce. La polul opus, Suedia detinea recordul absolut in Europa, cu un procent de peste 80%. Media in UE este de peste 45%.
    Dyupa aderare, Romania avea o obligatie fata de UE pentru a ajunge la o reciclare de 50%, astfel ca plateste penalizari ANUAL pana la remedierea situatiei.
    In 2018, s-au reciclat 11% din deseuri in Romania.

  6. ro recicleaza doar politicieni :)) vezi ciolacu/ciuca si restu

  7. Nu este problema ca nu se poate in anul de ne-gratie 2022. Vai tu, razboi, chipuri, cate cuvinte serioase ne sunt aruncate peste gard.
    Problema este ca NU ati Vrut pana acum si NU o sa vreti nici de acum inainte! De ce? Pentru ca ”deranjati” toata mafia gunoaielor si deseurilor care colac peste toate pupezele din guvern, nu face numai afaceri cu gunoaiele interne, dar si cu cele externe.
    Acum douazeci de ani se trambita ca nu stiu cine era in comvorbiri cu Suedia, s-a intamplat ceva? Apropo ce spune lili. Parca vad ca o sa-si faca Clujul si Oradea singure si atunci o sa trambitati ca no, tot Ardealul este fruntea.
    n Vest, daca faci cumparaturi poti sa lasi ambalajele direct in magazin si ele au obligatia sa le recicleze. Ia sa lasam la Mega Image cartoanele si alte ambalaje inutile la casa, sa vezi cum o sa se grabeasca sa rezolve problema. Iar la sate? Or trebui si oamenii aceia sa se organizeze singuri cu un primar gospodar care sa-i invete sa nu mai arunce gunoiul in rauri si parauri. Technologia asta in loc sa ajute este o piedica, in Romania. Sunteti depasit, domnule ministru! Mai mergeti la un congres, mai uitati-va ce fac altii. Asa ca micutele tari Baltice care tot de acolo vin.

  8. Politicienii sunt perimati in gandire si viziune pentru o tara care se doreste sa fie in UE.

    • Doar cei care nu stiu sa faca nimic intra in politica, tocmai din cauza ca nu le-a mers in nicio alta parte

  9. Imediat dupa 90 am prins perioada cand lasai garantie la magazin pe sticle si borcane si la retur iti dadeau la alegere orice. Noi copii fiind luam dulciuri. Asa era la noi in cartier cel putin.

    Si dl. Tanczos ne abureste ca-i prea scurt 1 an, ca sistemul informatic, ca RVM-uri, ca au fost prea optimisti si ca ramane de vazut ce si cum…

    Ori sunteti incompetenti ori nu si-a facut mafia calculele.

  10. In Slovacia la Tesco exista automat care primeste PET uri si doze de aluminu.Cu bonul primit platesti la casa cumparaturile