G4Media.ro

Ministrul Finanțelor, Florin Cîţu: Avem cea mai mică rată a inflaţiei din…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Ministrul Finanțelor, Florin Cîţu: Avem cea mai mică rată a inflaţiei din octombrie 2017 şi până astăzi

România înregistrează cea mai mică rată a inflaţiei din octombrie 2017 până în prezent, a declarat, luni, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, făcând referire la datele prezentate de Institutul Naţional de Statistică.

„Este şi luna septembrie mai mică. Este cea mai mică rată a inflaţiei din octombrie 2017 şi până astăzi. Rata inflaţiei a scăzut în fiecare lună în guvernarea PNL. Comparativ cu guvernarea socialistă preţurile au crescut sau rata a crescut la de 0 la 5,4. Deci avem acum cea mai mică rată a inflaţiei din octombrie 2017 şi până astăzi şi asta contrar tuturor mesajelor alarmiste care vin de la PSD, explozia preţurilor, penurie de bunuri de piaţă. Sunt şi bunuri pe piaţă şi preţul acestora scade. Mai mult, în luna septembrie preţurile bunurilor alimentare au scăzut faţă de luna august, la fel şi la bunurile nealimentare, ceea ce înseamnă că indicele sau rata inflaţiei a scăzut faţă de luna august 2020”, a declarat Florin Cîţu.

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 2,5% în luna septembrie a acestui an, de la 2,7% în august, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,96%, serviciile cu 2,89%, iar mărfurile nealimentare cu 0,62%, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Preţurile de consum în luna septembrie 2020, comparativ cu luna septembrie 2019, au crescut cu 2,5%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,1%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (octombrie 2019 – septembrie 2020) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2018 – septembrie 2019), calculată pe baza IPC, este 3,0%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 2,8%”, se arată în comunicatul INS.

Rata anuală a inflaţiei IPC pentru sfârşitul anului curent şi al anului viitor este prognozată la 2,7% şi, respectiv, la 2,5%, potrivit Raportului asupra inflaţiei publicat de Banca Naţională a României.

Foto; Inquam Photos / George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Usr pnl psd si ce mai este pe acolo sa mapis pe votanti vostri de saraci la munca nu la furat futuva in gura in germania cu voi ca aveti apa calda si mincare saracilor de romani

  2. Omul ăsta este „cu siguranță” nebun!!
    Pe ce planetă trăiește?!

  3. Ca sa vezi, suntem tigrul Europei! I-am luat pe fraieri si la inflatie…

  4. Daca nu-ti cumpara nimeni nimic si normal ca nu ai inflatie. Sa se uite un pic la sectorul de retail non-alimentar. Pai ala a scazut cu 70-80% fata de anul trecut. Behaie patronii de sali de pacanele si Horeca ca au pierdut vreo 2-3 miliarde de euro, dar la sectorul de retail non-alimentar s-au pierdut deja 10 miliarde de euro. La anul o sa fie jale cand o sa trebuiasca sa fie incasati banii pe impozit.

  5. Pana dupa parlamentare nimeni nu are voie sa spuna adevarul. Asta este strategia guv. 2021 va fi un dezastru, mai, Cîțule. Voi va împrumutați acum, pe vremuri bune, încă.

  6. Da, omule, fiindca a scazut puterea de cumparare. Lumea nu mai are bani, companiile fac restructurari si nj e timp de dat bani pe lucruri. De aia nici nu se scumpesc

  7. Sictir, Catule!
    Am facut zacusca cu gogosari la 7 -8 Lei/kg, rosiile cu 6 Lei, ardeiul gras cu 6 Lei, vinetele cu 5-6 Lei si tu imi spui povesti liberale!!
    Aproape DUBLU fata de Anii trecuti!!!
    Sictir!!!

    • Crestere preturilor la cosul de cumparaturi zilnic real creste profiturile Auchan, Cora, Lidl, Kaufland, Mega, si toate de acest gen. Rosiile sunt 8 lei cel mai ieftin, si inca nu este inghet, pîine comestibila sub 3,5 lei nu mai gasesti, varza 2,5-3 lei, conesrve la gogosari 6 lei la reducere, pateu de porc 2,8 lei. Cred ca astea mananca pensionarii. Or omis un zero astia la statistica? Ganditiva numai cu cat ati luat Note 9 si cat este S20 Ultra. Numai benzina mai este inca OK.

  8. Cand a fost ultima oara specimenul asta in supermarket??? Sau dupa pâine? Ah da. Campania din 2016 sau never. Sper ca, cine îi scrie discursurile a vrut sa traga un semnal de alarma. Din 2016 incoace inflatia a devenit vizibil mai mare, intai la magazine, apoi la malluri, si in pietele agroalimentare si mai nou la telefoane. Inflatia reala a accelerat din nou cu pandemia. Un 25% la inflatie pe real nu m-ar mira. Oare unde se duc fondurile UE pt agricultura??? Scopul lor real nu este sa ajute fermierii ci sa tina preturile jos la mancare pentru populatia generala. Ori UE s-a dilit, ori baietii lui Ponta si din CES si-au dat seama ca pot stoarce mult mai mult de la populatie prin marirea preturilor la cosul de consum. Nu ai cum sa nu observi, si sa nu compari cu josnicia guvernelor PDSR si CDR din anii ’90.

  9. Fmm de incompeten5

  10. Oameni buni postati bonurile recente, fara frica, fara observatii. Haideti sa lasam sa vorbeasca cifrele reale.

  11. În familia acestui sinistru personaj cine face cumpărăturile zilnice ?
    Nu i-a povestit nimic de explozia prețurilor din ultima perioadă ? Nu cumpără legume și fructe din piață ? Nu cumpără alimente de ex. de la Lidl ? Nu a sesizat că la unele produse prețul a crescut și cu peste 20% ?
    Sau poate nu știm noi cetățenii de rând ce să înțelegem prin inflație?

    • Romanii lui Cîțu e proști! Ei nu știu ce e aia inflație, ce e aia TVA și ce înseamnă colectarea ei doar în nivel de 66%.
      Nu înțelege prostimea unde se „pierd” 30 miliarde lei anual!!! Asta e, suntem prea reduși pentru el!

  12. Ia ziceti dl Catu, tot asa raportul intre economia alba si cea neagra e de 1-7 ? Adica pt un leu castigat cinstit avem 7 lei facuti la negru in economie ? Auddd ???

    Ia spune matale, de ce iesi pe pietele nationale si international la pescuit de credite cu bataie lunga, de 30 de ani ? Ti-am permis noi, cetatenii din privat, sa ne imprumuti copiii si nepotii ? Si pt ce ii imprumuti: pt pensii speciale militare (500.000) si pentru salarii de bugetari nababi (1.5 mil) ! Dar pe noi, cetatenii din privat, ne-ai intrebat?

    Dar cu atacul pe leu din 2008, cum a fost dl Catu? Ne clarificati si noua implicarea d-voastra? E adevarat sau fals ? De ce nu iesiti public sa ne spuneti ?

  13. Omul asta are misiunea de a ne indatora si de a prabusi, de a ingenunchia Romania ca tara! Asta nu joaca in echipa romaniei! Joaca sa ne faca datori, si in contul datoriei sa dam toate resursele ramase in tara!