G4Media.ro

Ministrul economiei: România este gata să fabrice pentru MApN muniţia cu efect…

Sursa Foto: Ministerul Economiei

Ministrul economiei: România este gata să fabrice pentru MApN muniţia cu efect perforant termobarică / Este o muniţie având capacitatea de a perfora ţinte de beton, cărămidă, valuri de pământ şi ţinte blindate

România a testat muniţia cu efect perforant termobaric, un produs pe care este gata să-l fabrice pentru Ministerul Apărării Naţionale la Uzina Mecanică Plopeni, informează Ministerul Economiei, pe pagina de Facebook.

„Muniţia cu efect perforant termobarică este un produs pe care România este gata să-l fabrice pentru Ministerul Apărării Naţionale. Am participat, astăzi, în poligonul Uzinei Mecanice Plopeni, la testarea loviturii perforante termobarice pentru AG-9, în vederea omologării prototipului industrial. Această etapă face parte din implementarea proiectului pentru fabricarea, la nivel industrial, a muniţiilor cu efect perforant termobaric destinate aruncătorului de grenade AG-9, prin transferul tehnologic de la Centrul de Cercetare ştiinţifică pentru Apărare CBRN şi Ecologie, la CN ROMARM SA’ , a spus ministrul Spătaru.

El a adăugat că proiectul asigura creşterea capacităţii şi competitivităţii economice: „La Plopeni, a fost testat un produs de importanţă strategică şi cu un potenţial de piaţă ridicat. La momentul actual, muniţiile termobarice sunt produse de un număr restrâns de producători mondiali, iar cele din configuraţia propusă a se vor realiza în cadrul proiectului „perforant-termobarică” neaflându-se la această dată, în fabricaţie de serie sau pe lista de export a celor mai mari producători de armament din lume”.

Conform unui comunicat al ministerului, Uzina Mecanică Plopeni are atribuit de la Ministerul Economiei, de la bugetul de stat, pentru anul 2022, peste 6,5 milioane de lei, bani ce urmează să fie investiţi pentru asimilarea şi fabricarea unei game diversificate de muniţie de artilerie, în scopul satisfacerii necesităţilor forţelor Sistemului Naţional de Apărare şi ale beneficiarilor externi.

„Avem astăzi o dovadă clară că astfel de proiecte pot fi implementate de companii româneşti. De aceea este important să existe cooperare între industria de apărare românească şi MApN. Scopul industriei de apărare româneşti este să asigure un procent consistent din necesarul de înzestrare al Armatei Române, dar şi să producă pentru beneficiarii externi”, a mai spus Florin Spătaru.

Ministrul Economiei a efectuat în perioada 28-29 aprilie 2022 o vizită de lucru în judeţul Prahova, unde a vizitat o serie de obiective aflate în portofoliul instituţiei, respectiv Salina Slănic Prahova, gestionată de Societatea Naţională a Sării, precum şi două dintre obiective din industria de apărare, respectiv Electromecanica Ploieşti şi Uzina Mecanică Plopeni.

Lovitura perforant-termobarică pentru aruncătorul de grenade AG-9 este o muniţie cu efect combinat de schije şi suflu, având capacitatea de a perfora ţinte de beton, cărămidă, valuri de pământ şi ţinte blindate.

Muniţia a fost dezvoltată în 2019, la nivel model experimental, în cadrul Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare din cadrul MApN, fiind ulterior preluată în fabricaţie în industria de apărare, pe baza unui proiect de transfer tehnologic finanţat de către UEFISCDI şi Romarm SA.  (Sursa: Agerpres)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Parcă era interzisă….!

    • E interzisa folosirea armelor termobarice impotriva tintelor civile gen blocuri, case, gradinite, scoli, spitale. Nu e interzisa insa folosirea lor impotriva tintelor militare gen baze militare, tancuri, grupuri de soldati, nave, avioane, etc.

    • Ag9 …o panarama de arucator de grenade mare , greu si care are nevoie de 3 operatori. Vs javelina si nlaw…halal modernizare

    • @costin
      In comparatie cu Javelin si NLAW, Stugna-P(Skif) a ucrainienilor parea o panarama de aruncator si mai mare, pana si-a dovedit eficacitatea pe campul de lupta.

      Are 100Kg si necesita 3-4 operatori in timp ce AG-9 are 59Kg cu trepied si necesita 2 operatori.
      Cu optica moderna si un sistem de ghidare laser, munitie variata, AG-9 poate deveni o platforma buna si ieftina.

    • Acum câțiva ani Romania fabrica că spun pe înțelesul tuturor „o lovitură de avut (rpg) termobarica , care dintr-o singura lovitura pulveriza, evapora și cel mai puternic blindaj din lume.) La fel și o super arma de asalt . „Ambele fiind super performante , datorita corupției și a ideii că România nu trebuie sa aibă……au dispărut. Deci noi nu trebuie sa avem infrastructura, armament, ……etc

  2. Nu scrie nimic despre procentul de parandarat al dl. BADALAU

  3. Așa, bă, tăntălăilor, dați locații public, ca să le găsească rachetele primele.

    • Cam câte secrete crezi tu că mai are vreo țară în era internetului și a sateliților? :)))))

  4. o, fratele meu alb…tot cu AG 9 defilam – care trage la 40 metri?

  5. armata-ciuma-neagra stie ‘decit’ sa fure. atit.

  6. Fenrir
    Dacă nu ma înșel e un lansator de rachete al Ucrainei. Nu un aruncător de grnade

    • Asa e, dar tehnic diferenta nu e foarte mare si dupa modernizare, din AG-9 probabil vor mai ramane doar tubul si trepiedul. Cred ca munitia termobarica va fi autopropulsata vs munitie standard cu incarcatura propulsoare separata.

      Ma bucur ca MApN isi ia notite si investeste in modernizarea armamentului din dotare. Intr-un eventual conflict mai important este sa poti tine piept ofensivei pana primesti ajutor din partea aliatilor.

  7. Mai asteptati donatii… Toate comentariile inepte sunt publicate, iar altele cenzutate fara motiv. Adio 2%, se gasesc si alte optiuni.

    • Au probabil un bot care nu lasă să treacă texte cu anumite cuvinte . Am văzut na zism, put in…
      Fenrir in 1996 fabricau rachete antiaeriene puțin mai mari decât un AG sistemul de lansare . Știu din armata . Dar erau dirijate prin fir. Sper ca le mai fabrica și ca au evoluat

  8. NOI ROMINI AVEM O MARE PROBLEMA ,ORICE INVENTIE ROMINEACA NUI BUNA, DOMNILOR ROMINIA A AVUT SI AU OAMENI CAPABILI SA FACA CERCETARI SI INOVATII ,ROMINIA DACA NU INVATA ACUM ,NU VA INVATA NICIODATA ,ROMINIA POATE SA SE INZESTREZE MILITAR ARE CAPACITATE SI DE ARME NUCLEARE ,,MUNTII MONEASA SUNT ZACAMINTE DE URANIU DE BUNA CALITATE INCA AVEM AUR TITEI ZACAMINTE DE TITEI DOAR GUVERNU SA SE APUCE DE TREABA