G4Media.ro

Ministrul Apărării: Pensiile militare sunt ocupaţionale. Nu am niciun dubiu că pensiile…

Sursa foto: MApN

Ministrul Apărării: Pensiile militare sunt ocupaţionale. Nu am niciun dubiu că pensiile militare vor rămâne pensii ocupaţionale. Militarii nu au a se teme

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat vineri, la Digi24.ro, că pensiile militare sunt pensii ocupaţionale, iar militarii nu au de ce să se teamă că acest statut se va schimba.

„Sunt pensii ocupaţionale, iar discuţiile cu Comisia European sunt absolut normale. Acest jalon 215 ar trebui să ţină seama şi de raportul Băncii Mondiale care spune că aceste pensii nu sunt speciale ci ocupaţionale. Ne dorim foarte mult ca discuţiile să se concretizeze într-o variantă acceptabilă. Nu am niciun dubiu că pensiile militare vor rămâne pensii ocupaţionale. Militarii nu au a se teme că acest statut va fi schimbat. Am colegi din minister care se află la ministerul muncii pentru a discuta aplicat. Strategia mea şi a noastră este să menţinem importanţa socială a acestei profesii şi să facem ca domeniul militar să fie unul atractiv”, a declarat Angel Tîlvăr, citat de News.ro.

El a mai spus că militarii sunt încadraţi într-un sistem şi că se luptă ca aceştia să beneficieze de cele mai multe condiţii.

„Noi vorbim de categorii, dar să ţinem cont că vorbim despre oameni, şi fiecare om este important. Militarii au de răspuns la situaţii care nu depind de voinţa lor personală. Ei sunt încadraţi într-un sistem. Poate fi într-o zonă safe şi apoi să îl găsim într-o zonă cu grad de risc foarte mare. Ca ministru al Apărării mă lupt ca cei care sunt în sistem să beneficieze de cele mai bune condiţii. Există diferenţe, felul în care acestea se armonizează, este o discuţie care poate avea loc”, a afirmat ministrul.

Acesta a adăugat că impactul bugetar al pensiilor este de „peste 40% din bugetul MApN”.

Revizuirea pensiilor speciale – „care includ pensiile militare” – este o etapă pe care România trebuie să o parcurgă la sfârşitul acestui an, de îndeplinirea ei depinzând delocarea celei de-a treia cereri de plată din cadrul PNRR, afirmă surse din Comisia Europeană. Plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii implică adoptarea unei noi legi privind sistemul public de pensii care să înlocuiască actuala lege a pensiilor. Conform surselor citate, în anexa la Decizia Consiliului de punere în aplicare a PNRR. României se precizează că „un obiectiv al noii legislaţii” este menţinerea stabilă pe termen lung (2022-2070) a cheltuielilor publice brute totale cu pensiile (toate sistemele publice de pensii existente) la 9,4% din PIB.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Sa inteleg ca ati fost foarte ocupati in ultimii 33 de ani… e foarte gteu sa astepti sa iesi la pensie cand nu ai nici-o ocupatie…😁

  2. Constitutia tarii e despre egalitate.
    Munca mea nu e mai putin importanta decat munca lor.
    Iar munca mea nu e apreciata „la stat” – ca cine stie ce „dau din casa” la presa…

  3. Voi credeți că ăia la Bruxelles sunt p.roști și pun botul la vrăjelile voastre. Nu ați trecut jalonul, v-a intrat în c000r

  4. Puteti sa le botezati cum vreti, tot au o componeta zdravana, majoritara care nu e contributiva. Si tot va trebui sa la ajustati.

  5. Ne-a liniștit securilă englezu’ ministru la apărare

  6. 40% din bugetul MApN la pensii ?!!! Pai cu ce si cu cine ne mai aparam, daca banii se duc la pensionari ? Astia de la usl sunt dusi cu pluta !

  7. Bă băieți, tot înjurați armata…dar vă întreb simplu: ce va oprit sa va faceți militari?
    A, nu ați trecut probe eliminatorii, fizice,medicale,psihologice…nu ați avut fizic ptr a deveni mitari…nu va plăcut ordinea, programul de pregătire și instrucția..
    Așa e, când voi stăteați la șprițuri de sărbători, in zilele legale libere…armata era la datorie.
    Aveți dreptate, jos cu militarii…dar vine iarna, cine iese sa de-a zăpada de pe drumuri, cine își riscă viața la inundații sau calamități?
    Oare cine?
    Hai la revedere!

  8. Sper ca UE sa gaseasca o modalitate sa dea haita asta de banditi cu curul de pamint si sa crape intr-un milion de bucati.

  9. Sa-i spunem acestui analfabet:
    – Pensiile militare de stat sunt reglementate de Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de state(asa se numeste) care spune la Art. 1:
    „Dreptul la pensii şi asigurări sociale pentru militari, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare este garantat de stat şi se exercită, în condiţiile prezentei legi, prin sistemul pensiilor militare de stat şi alte drepturi de asigurări sociale din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale, denumit în continuare sistemul pensiilor militare de stat.”
    La Art 5 scrie:
    ” Art. 5.
    (2) Fondurile necesare pentru plata pensiilor militare de stat şi a altor drepturi de asigurări sociale cuvenite pensionarilor militari se asigură de la BUGETUL de stat, prin bugetele instituţiilor prevăzute la alin. (1).
    NU exista Contributiea angajatului la fondul de pensii!!!

    – Pensiile ocupationale sunt reglementate de Legea nr. 1/2020 privind pensiile ocupaţionale
    publicata în Monitorul Oficial, Partea I nr. 10 din 08 ianuarie 2020.
    Pensiile ocupationale sunt administrate privat de Fondurile de pensii ocupationale, a caror activitate e reglementata de ASF.
    Fondurile de pensii ocupaționale pot fi un vector de imagine puternic pe piața muncii, iar structura de funcționare este, în fapt, foarte simplă – compania deschide un fond de pensii ocupaționale, în care varsă o anumită contribuție. Acesteia i se va alătura contribuția salariatului, dacă acesta dorește să participe. Angajatorul are, totodată, libertatea de a stabili cuantumuri diferențiate de contribuție proprie pentru fiecare angajat, în funcție de anumite criterii, cum ar fi vechimea, funcția deținută sau nivelul salarial, dar, odată ce decide să ofere pensii ocupaționale, angajatorul este obligat să ofere acest beneficiu tuturor salariaților și să vireze contribuțiile sale.
    Vreme de 3 ani, banii sunt ai angajatorului și orice decizie de a părăsi firma în acest interval de timp duce la pierderea beneficiului. Dar, la finele celor trei ani, banii devin ai angajatului. Dreptul acestuia la pensia ocupațională se deschide, la cerere, începând cu data împlinirii vârstei standard de pensionare, cu respectarea condițiilor prevăzute de schemă și prospect și în conformitate cu legislația privind plata pensiilor private.”
    Intervine CONTRIBUTIA angajatorului si/sau a angajatului la Fondul privat de Pensii ocupationale!

  10. Pensionarii speciali sunt o vulnerabilitate de securitate pe termen mediu si lung in ce priveste apartenenta romanieila UE, NATO si un anumit sistem de valori. Pe masura ce in statatele din vest se vor reduce privilegiile omologilor lor pe ai nostri o sa-i loveasca „suveranismul”….

  11. Salariile sunt „ocupaționale”, pensiile nu pot fi decât „contribuționale”.

  12. M-ai furați din pensia mea militara MApN mult, acum pe contributivitate îmi furați peste 50% din pensie! De ce faceți asta! Să puteți fura voi!