G4Media.ro

Ministrul agriculturii: Astăzi sau săptămâna aceasta o să apară o ordonanță cu…

sursa foto: guraialomitei.com

Ministrul agriculturii: Astăzi sau săptămâna aceasta o să apară o ordonanță cu măsuri de sprijin pentru marii agenți economici/ 3 milioane de hectare sunt compromise în diferite grade de seceta extremă

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat, în această dimineață, la Digi24, că Guvernul va emite joi sau în cursul acestei săptămâni o ordonanță militară cu măsuri de sprijin pentru marii agenți economici. El a explicat că măsurile anunțate până acum prin trei ordonanțe militare se refereau la toate firmele, indiferent de mărimea lor. Oros a făcut aceste declarații în contextul problemelor cu care se confruntă agriculturra, în special seceta care, spune ministrul, a afectat 3 milioane de hectare de teren în sud-estul României. Oros a mai spus că există și o problemă cu stocurile de carne de vită, de ouă, de carne de pasăre, de legume, pe care producătorii producătorii nu au cum să le valorifice.

Redăm mai jos cele mai importante declarații făcute de ministrul agriculturii la Digi24.ro

  • Peste consecințele pandemiei se suprapune o secetă extremă în sud-estul României. Multe din culturile din toamnă, 3 milioane de hectare, sunt compromise în diferite grade. Astăzi o să ne referim la consecințele acestei secete, cât și la măsurile de despăgubire. O să ne referim și la răspunsurile primite de la Comisia Europeană și măsurile de sprijin pe care Guvernul o să le ia.
  • Nu există nicio problemă cu alimentele, noi de la începutul crizei am monitorizat stocurile de alimente, nu avem nicio problemă legată de alimentele de bază. Atunci când am considerat că exportul e foarte mare, am oprit pentru o perioadă, timp de o săptămână, după ce am ajuns la un acord cu marii traderi și fermieri am dat drumul la exporturi. În unele domenii există un surplus, stocuri de carne de vită, de ouă, de carne de pasăre, de legume, producătorii nu au cum să le valorifice.
  • E o problemă a schimbării comportamentului de cumpărare. La începutul crizei oamenii au făcut stocuri enorme, în următoarele săptămâni s-a întâmplat fenomenul invers. Foarte mulți dintre producători, mai ales cei mici, lucrau în domeniul HORECA. (hoteluri, restaurante, cafenele)
  • Dacă restricțiile de circulație și unele activități vor începe să apară, se va dezgheța și consumul. Încet- încet situația o să-și revină, dar nu foarte brusc. Trebuie să vedem cine a avut pierderi, să-i sprijinim în mod real pe cei care au suferit foarte mult din cauza acestei pandemii.
  • Nu știm care este dimensiunea pagubelor. Primele trei ordonanțe sunt valabile pentru toți agenții economici indiferent de domeniu. Azi sau săptămâna aceasta o să apară ordonanță cu măsuri de sprijin pentru marii agenți economici. Nu putem avansa cifre, dar cu siguranța vom interveni ca toate sectoarele din agricultură și industria alimentară să pornească.

Sursa Foto: Guraialomitei.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Mai putin in Vrancea, Dancila personala lui Oprisan au refacut reteaua de irigatii a judetului

  2. Nu a fost seceta extrema, e o exagerare. Daca acum au nevoie de ajutoare de stat, in cativa ani cand fenomenul se va amplifica, vor renunta complet la agricultura.

    • Si de unde stii tu daca a fost seceta extrema sau nu? Lucrezi in domeniu? Ai verificat tu suprafetele semanate in toamna? Daca nu stii despre ce este vorba concret, nu mai vorbi dupa ce vezi la televizor sau pe altundeva stiri mai mult sau mai putin adevarate.

    • Spui prostii… Ba este Foarte mare seceta si sunt probleme reale cu lipsa apei

    • Agricultorii seriosi au asigurare pentru astfel de situatii (asta daca nu isi fac si irigatii). De asemenea, ei primesc o gramada de subventii oricum. Trebuie sa asiguram mancare pentru populatie desigur, dar nu trebuie sa platim pentru ca de dragul unor profituri frumoase unii produc, iar altii consuma si risipesc cantitati enorme de mancare in fiecare an. In plus, prea putina productie agricola romanesca se si consuma in Romania. Abia ce au scos obligatia aia cu 50% produse romanesti in supermarketuri, poate singura masura cat de cat logica a ciumei rosii.

    • Am discutat cu oameni care au fost pe teren in judetul Giurgiu, nu a fost seceta iar culturile de grau au evoluat normal.
      Situatia poate sa difere in Calarasi si Ialomita dar nu cred ca poate sa difere atat de mult incat cei de aici sa aiba recolta normala iar acolo sa fie calamitate.

    • In Baragan intodeauna au fost precipitatii mai scazute decat in rest, la ce se asteptau fermierii respectivi?
      Un articol despre un fermier din Ialomita care a implementat sistem de irigatii la grau din anul 2015 https://agrointel.ro/36707/efectul-irigatiilor-la-cultura-de-grau-viorel-nica-fermier-in-ialomita-am-recoltat-8-tone-la-hectar-vecinii-mei-doar-3-tone/
      Eu cred ca cei care striga acum dupa ajutoare acum sunt genul de paraziti ordinari, cu protectie politica.
      Practicarea agriculturii pe scara larga in zona Baraganului, fara solutii de irigare e ca jocul la ruleta doar ca dupa ce iti pierzi banii la ruleta nu ceri ajutoare de la stat.

    • Georgica tata, la „multeani” de ziua numelui.
      Referitor la seceta, te invit sa mergi in jud C-ta sa vezi prapad. Deja incepe sa apara spicul la grau/orz iar floarea soarelui nu a rasarit sau unde a rasarit incepe sa se usuce.
      Sa ne rugam sa nu ne loveasca Covidutz prea puternic ca nu avem grau nici de coliva.

      Alexandros, nu se face asigurare pentru seceta iar sa-ti faci irigatii cand canalele de aductiune cu apa sunt la 80 km e un non-sens. Vise taica.
      Sper sa ne loveasca cat mai puternic toate. Sa ne invatam minte.

    • George „nu a fost seceta extrema”? Ori esti foarte prost informat ori rau intenționat. Sa intorci cultura de grau pe suprafete extinse pentru ca s-a uscat in totalitate din lipsa ploilor este o situatie cu care Romania nu s-a confruntat de zeci de ani. Cultura de rapiță a fost calamitata 100%. Vorbesc de suprafetele neacoperite de irigatii si sunt extrem de mari.
      Mai documenteaza-te!

    • Vino pe teren ,in camp sa vezi si apoi sa plangi!!!

  3. Mi se pare normal.
    Cum sa faci un sistem de irigații? Nu ma refer la cer furat /distrus imediat după revoluție – ci la unul nou? Necesita investiții…poate chiar din Fonduri Europene din care e greu ca dracu sa furi… Complicat..

    Mai bine ne plângem în FIECARE an ca e seceta și aducem niște preoți care sa se roage ca indienii sa vina ploile și am rezolvat problema.

    Oricum suntem în comuna primitiva.

  4. Alt dobitoc ajuns ministru! Știe doar sa constate! Șeful lui, L. Orban, îmi spune ca se fac investiții în „șist de irigatii”!!!

  5. asta de le agricultura si cu ala de la economie par complet inutili.asta nu stiu ce face pentru agricultori ,si ala la economie se lauda in fiecare zi cu ce de masti o sa facem noi,dar le aducem din china ..p.s. nu pot sa le zic ministri

    • Dacă-i luam la rand, constatam ca toți miniștrii acestui Guvern doar se lauda ca vor face și drege și de fapt nu se întâmplă nimic concret.

  6. Doar sa aiba grija sa nu fie bagati in buzunarul propriu, cum se tot intampla. Sa stea calare pe ei 25/24, verificati perpetuu pan’ la ultimul banut.

  7. Doamnelor si domnilor,
    Se stie ca, rezolvarea problemelor se reaalizeaza prin cunoasterea tehnicii la nivel mondial/national.
    Va propun sa consultati bazele de date ale ministerelor din ultimii 15 ani si, veti constata ca specialistilor care respecta competenta li se pun bariere de catre specialistii care ignora competenta.
    In acest sens va informez ca reprezint firma Combinat-hy srl, CAEN-7112, CUI 14672036/04.06.2002, suntem titularul brevetului de inventie, RO125239: Instalatie hidrotehnica pentru prevenirea si diminuarea inundatiilor si, avem in Cont doi bani/0,02 lei.
    Responsabilitatea incometentilor nu poate fi luata in consideratie pentru ca averea Excelentelor este nesemificativa fata de pagubele produse de seceta/inundatii, a celor 3 milioane hectare dar, persoanelor cu putere de decizie le solicit sa nu le mai ia in considerare numirea lor in posturile cheie.
    Excesul debitelor afluentilor care au produs pagube substantiale pute sa fie utilizat in prezent pentru atenuarea secetei.
    Sunt in asteptarea criticilor constructive, a recomandarilor si bine inteles a detalierii informatiilor mai sus amintite, pe adresa tmitura8@yahoo.com, 0771506244.
    Noroc, tudor.

    • Nu ma pricep, dar nu vad de ce nu v-aș crede!
      Se pare ca tot statul mafiot este cauza în ce va privește…
      În ce ma privește pe mine, m-am convins definitiv, iremediabil și irevocabil în vara anului trecut. Nu intru în detalii.
      Eu nu vad alta soluție decât forța batei.
      În aceasta stare de neîncredere, dezbinare, ura și deznădejde ne-au adus ticăloșii noștri contemporani.

  8. Rozatorii de subvenții strigă acum după ajutor , fermierii seroși au asigurări au investit in sisteme de irigații au respectat rotația culturilor au făcut lucrări ale solului după tehnologii. Șubventiile sunt mai dăunătoare ca ajutoarele sociale încurajează nemunca doar in baza unor hârtii depuse la Apia primesc toți subvenții fără nicio diferență. Sunt unii care își bat joc de sol lucrează la mișto și primesc subvenții la fel cu un fermier onest . Agricultura din cauza acestor subvenții a atras că un magnet profitori evazioniști unde se practică muncă la negru. Dacă investeau se asociau și cumpărau sisteme de irigații alta era problema dar au investit in jepane vile concedii extravagante . Sunt iazuri lăsate în paragină , apa curge pe langa fermieri iar ei in loc să o capteze sa irige ei întind mâna la cerșit de la stat la ajutoare. Poate secetă asta e o lecție ptr ei să investească în sisteme de irigații.

  9. Subvențiile trebuie transformate in imputuri agricole sau in alte facilități necesare agriculturii. Fermierii vor ca statul sa construiască sisteme de irigatii sa le ducă apa la picioare iar ei sa irige moka. Știți de ce muncitorii nostri merg in Germania să culeagă sparanghel sau in alte state europene? Ptr ca fermieri nostri avari nu plătesc, vor sa muncești la negru 14 ore zi cu 50 de lei. Din cauza asa zisilor fermieri dornici de îmbogățire peste noapte agricultura românească in loc sa fie motorul economie, a devenit gaura neagră in bugetul României. Lipsa controalelor de pe teren a autoritatilor au ajuns ca miliarde de euro care trebuiau sa ajungă in agricultură au ajuns in buzunarele mafioților.

  10. Greșeală enormă pe care statul român o face este să acorde subvenții la fel fără niciun criteriu de departajare între fermieri. Cu așa potențial agricol in loc să asigurăm hrana multor state europene noi suntem importatori de hrană. Se vinde marfa direct din câmp cu tirul (grâul cel mai frecvent) și importăm pâine congelată. Subvențiile acordate doar acelor care se asociază să producă să înmagazineze să proceseze și să valorifice produsele agricole . Sau obligatoriu cei ce au cultura mare să aibă să dețină și sector zootehnic .