G4Media.ro

Ministerul Sănătății: 98% din angajații de pe ambulanțe care au participat la…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministerul Sănătății: 98% din angajații de pe ambulanțe care au participat la un sondaj vor să fie în subordinea Ministerului Sănătății, nu la Ministerul de Interne

Reprezentanții Federației Naționale Sindicale Ambulanța din România au prezentat vineri la o întâlnire de la Ministerul Sănătății rezultatul referendumului din serviciile publice de ambulanță, potrivit căruia din cei 7.924 de angajați care s-au exprimat, 7.833 au votat pentru rămânerea în coordonarea Ministerului Sănătății, arată un comunicat al instituției.

Sondajul a fost făcut în contextul în care Ministerul de Interne a pus în dezbatere publică un proiect prin care toate serviciile medicale de urgență ar trece în subordinea Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU). Proiectul a fost criticat dur de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care l-a acuzat pe Raed Arafat, șeful DSU, că vrea să își subordoneze toată medicina de urgență.

Rafila a discutat joi cu reprezentanți ai Federației Naționale Sindicale Ambulanța din România, Asociației Serviciilor de Ambulanță din România, membri ai Comisiei de Medicină de Urgenţă şi Dezastre a Ministerului Sănătăţii.

Rafila a declarat că e nevoie de mai mulți medici de urgență în serviciile de ambulanță pentru a diminua presiunea pusă asupra spitalelor. În acest scop, Rafila a anunțat că va începe demersurile necesare pentru completarea Ordonanței de Guvern nr. 18 din 2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului, în sensul flexibilizării procesului de pregătire profesională a personalului medical superior, angajat în SAJ/SABIF cu o vechime mai mare de 10 ani.

De asemenea, Rafila a declarat că va începe la nivel guvernamental demersurile necesare pentru revizuirea salarizării personalului din serviciile publice de ambulanță, prin modificarea și completarea Legii-cadru nr. 153/2017, în sensul corectării salariilor pentru funcțiile de asistent medical, operator-registrator de urgență și a funcțiilor asimilate, stabilirii salariului pentru personal TESA și muncitor, respectiv pentru managerul general și membrii Comitetului director. În plus, Ministerul Sănătății va evalua posibilitatea stabilirii procentelor de spor pentru condiții de muncă deosebit de periculoase pentru personalul serviciilor publice de ambulanță. (Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Ok, dar e irelevant , de obicei, ce vrea cetățeanul. Regula este: ” Știm noi mai bine, voi sunteți proști”.

  2. Normal ca vor la M Sanatatii, acolo fura motorina la greu. La Sb i-au prins cu niste tone de motorina lipsa si ce au zis, nu functioneaza sondele electronice bine…. Dupa 2 luni au trecut la tinut situatia cu pixul pe hartie, acum asa se face…. In secolul 21…

  3. Pai nu e nevoie de combustibil, chiar eradicat, conform normelor climatice UE.

  4. Daca e sa ne luam dupa sondaje, 99,99% dintre romani n-ar vrea sa plateasca niciun fel de taxe si impozite. 😛
    Rafilo, desfiinteaza PSD taxele si impozitele daca asa vor romanii? 🙂

  5. Și-a întrebat membri de partid

  6. Daca este militarita va avea de castigat cetateanul ,omul de rand . La pompieri echipajul pleaca in cel mult 2 minute in fuga . Abulanta pleaca din momentul cuplarii solicitarii in 20-30 minute . Prima data este operararorul de la ambulanta care sa se scarpene la urechea dreapta cu mina stinga . Dupa asta intervine dispecerul de urgență si mai tine solicitarea inca 15 minute ca bea o cafea . Timpul urmator este dispecerul de transport care daca vede soliciarea in imprimanta o da la echipaj daca mai sta inca 10 minute . Dupa ce ajunge la echipaj , mai sta si wici vre o 10 minute sa mai faca o pauza . Mori cu zile … Asta este si la accidente rutiere

    • Sti ceva dar trunchezi realitatea ,,asistentule”.
      Omenirea toata stie ca, un apel la 112 este preluat de un dispecer cadru militar in MAI care de cele mai multe ori nu are pregatire medicala, dar care are ,,puterea” de a pune in miscare echipajele de tip smurd. Ordinul de zi pe unitate este acela ca in locurile publice, acolo unde este prezenta multa presa dar si multi gura-casca sa ajunga o masina rosie. Apoi, daca simte ca problema il depaseste, paseaza ,,motanul” la dispeceratul ambulantei acolo unde permanent exista un medic coordonator si care poate decide gravitatea starii de sanatate a pacientului. Intarzierea ambulantei se explica prin faptul ca, la dispecerat omul de rand explica problema de doua ori , la doua persoane diferite. Prima persoana este dispecerul MAI care nu are cunostinte medicale dar care pune smurdul in miscare ( fara asistent si fara medic), si a doua persoana este medicul coordonator al ambulantei care pune in miscare ambulanta care are cel putin un cadru medical in echipaj. De subliniat este ca mare parte din ambulantieri au si absolvit cursurile de asistent medical ( trei ani). Asa se explica o intarziere minima ( cel mult 5 minute) a ambulantei comparativ cu smurdul.
      De retinut…smurdul vine mai repede, face pacientul ,,balot” si il cară la spital. Ambulanta are o minima intarziere dar cadrul medical din echipaj poate rezolva suferinta pacientului la domiciliu.

  7. Spagile sunt cancerul care-i franesc si de aceea le place sa stea la ministerul sanatatii.

  8. Da, la Interne e disciplina, dar la Ambulanță dezmăț total. Mai o motorină, mai o piesă, mai o zi, două libere în plus, etc etc. E de înțeles de ce se îngrămădesc toți acolo.

  9. Achizițiile de carburant etc. Mizeria parcă PSD de distrugere a MAI, a țării.

    • Acu’ niste ani in urma Arafat a făcut o ” „.glumițiă”: Ajuns in Craiova a sunat la 112 și a anunțat un accident rutier cu victime multiple, când au început să curgă ambulanțele la locul accidentului a început și ” proba practică a examenului prin care personalul ambulanței a fost angajat😂 surprize au fost multe dar memorabilă a fost ce a unei ” profesioniste in halat alb” care nu avea habar nici de echipamentele cu care era dotată ambulanță, nici de medicația pe care o avea sau ar fi trebuit să o aibă, nici de locurile unde toate acestea trebuiau să se afle!😂😂😂😂😂
      Așa că nu cred că a acești oameni își vor dori vreodată stresul unui „regim militar” când de 30 de ani spitalele aflate sub plapuma Ministerului și cea a Consiliilor locale colcăie de piloși, leneși și plini de ei!!!

  10. Evident ca fiecare vrea sa ramana unde ii este mai comod daca ia acelasi salariu.
    La Urgenta condusa de Arafat, se muncește mai mult si este regim strict. Puturosii nu au ce cauta aici.

  11. Normal că vor la Ministerul sănătății un șofer de ambulanță…Baaah un șofer!!! Are 7000 lei cel putin, asistentele pe la 12000-16000 lei pe lună nu că și un amarat de pompier 4200-5400 lei.Plus că la pompieri ai zgâriat mașină o plătești , daca te trimite la dracu’n praznic mergi …Sa le de-a dracului și smurdul la Sănătate.Arafat cu un singur salar tine și un pompier și un paramedic căci îi obligă pe toți pompierii sa fie și paramedici chiar daca nu vor…Și îi pune unde vrea după nevoi…

  12. Majoritatea mașinilor smurd au 2 pompieri paramedici si un șofer. Mama mea a fost declarată verbal moartă si era încă vie. A murit peste vreo 12 ore . A fost in asa zis stop cardio respirator 12 ore! Ce ajutor primesti de la un paramedic? Sau de la o asistenta medicală? Avem nevoie de medici specializați în medicină de urgență ca nu ma ajuta cu nimic un diagnostic verbal pus de un pompier sau de o asistenta care nici macar o reteta sau o parafa nu pot pune. Multi bolnavi nu au nevoie si nu doresc transportul la spital la upu. Alti bolnavi mor fără ajutor medical pana ajung la spital. Un medic angajat pe pile tot are mai multe cunoștințe medicale comparativ cu un pompier paramedic. Nu ma ajuta cu nimic dotarea de pe masinile smurd dacă nu am un doctor ca sa puna un diagnostic si sa si stie sa trateze o urgență pe loc. Si nu ma ajuta cu nimic ca pompierul e platit mai putin si ca vine rapid la solicitare ca oricum nu ma poate ajuta decat cu transport la upu,unde mai stau ore in sir si cu putin noroc ma vede un dr . Sper ca dr Rafila sa ne ajute sa avem parte de servicii medicale de urgență calificate.

  13. Omule cam bati câmpii, o asistentă care a terminat facultatea la anii care trebuie terminată o școala și nu a luat salariul mai mult de 7000 lei (18 ani vechime). Iar un ambulantier nu ajunge la 7000 lei nici dacă lucrează 20 de ture. In al doilea rând un pompier (pompier paramedic=ambulantier).