G4Media.ro

Ministerul Muncii: Gradul de sustenabilitate a bugetului de pensii este în creştere…

Foto: Edupedu.ro

Ministerul Muncii: Gradul de sustenabilitate a bugetului de pensii este în creştere faţă de suma estimată iniţial la veniturile pe anul 2021

Propunerea de rectificare bugetară pentru Ministerul Muncii şi Protectiei Sociale prevede diminuarea cu 3,3 miliarde de lei a subvenţiei acordate de la bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale, fapt care reflectă creşterea veniturilor colectate din contribuţiile angajaţilor, arată ministerul. „Diminuarea subvenţiei de la bugetul de stat nu înseamnă reducerea bugetului alocat Ministerului Muncii si Protectiei Sociale. Sumele necesare pentru plata pensiilor, ajutoarelor sociale şi a celorlalte drepturi sunt prevăzute în bugetul asigurărilor sociale şi vor fi achitate la timp beneficiarilor, ca şi până acum”, subliniază sursa citată.

Conform unui comunicat de presă transmis, luni seară, de Ministerul Muncii, în acest moment, BASS nu mai are nevoie de subvenţia de 16,77 miliarde de lei de la bugetul de stat, prevăzută la începutul anului, ci doar de 13,4 miliarde de lei. Creşterea investiţiilor cu 32,4% faţă de perioada similară a anului trecut şi măsurile de susţinere a mediului de afaceri – măsurile pentru angajaţi şi angajatori, flexibilizarea muncii, debirocratizarea, digitalizarea relaţiilor de muncă au avut impact şi asupra pieţei muncii, astfel încât, din ianuarie până acum, s-au înregistrat un număr de 120 000 noi contracte active şi tot atâtea persoane nou intrate pe piaţa muncii, susţin reprezentanţii ministerului.

„Diminuarea subvenţiei de la bugetul de stat NU înseamnă reducerea bugetului alocat Ministerului Muncii si Protectiei Sociale. Sumele necesare pentru plata pensiilor, ajutoarelor sociale şi a celorlalte drepturi sunt prevăzute în bugetul asigurărilor sociale şi vor fi achitate la timp beneficiarilor, ca şi până acum”, se subliniază în document.

Potrivit aceleiaşi surse, în propunerea de rectificare a bugetului ministerului este prevăzută, de asemenea, o creştere de 547 milioane de lei pentru echilibrarea bugetului de şomaj, ca efect al majorării cheltuielilor pentru aplicarea măsurilor active destinate angajaţilor şi angajatorilor.

sursa: News.ro, sursa foto: Edupedu.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Niciodată nu s-a făcut o analiză completă a sustenabilitate sistemului de pensii publice pentru a nu se ajunge la adevăr și deci la responsabilități!
    Situația este urmatoarea:
    1. Ce ni se spune:
    – bugetul pensiilor publice în plată la actualul nivel al punctului de pensie este de 90 mld. lei pe an.
    – la încasări din contribuțiile asigurărilor sociale de stat sunt luate în calcul 80 mld.
    – rezultă că există un Deficit la bugetul de pensii de 10 mld, care ar trebui acoperit de Stat din Bugetul de Stat, adică din alte taxe și impozite care se încasează.
    2. Ce NU ni se spune:
    – conform masei salariale totale din Romanica, rezultă o anvelopa a contribuțiilor de asigurări sociale de stat în sumă de cca 125 mld lei, adică atât este suma reținută de la contribuabili (angajați) care ar trebui să fie colectata de către Statul Roman prin instituțiile sale.
    Deci, ce observăm?!
    Observam că Statul, în neputința, indolența, incompetența, ticăloșia și corupția lui, efectiv lasă să nu se colecteze 45 mld. lei (125 – 80).
    Deci, Statul nu colectează 1/2 din necesarul actual de plată a pensiilor (45 = 90/2).
    Constatăm că de fapt sistemul pensiilor publice actual este EXCEDENTAR : 125 – 90 = 35 mld.
    Asta înseamnă că, dacă statul și-ar face treaba, pensiile publice s-ar putea majora azi cu procentul de (35/ 90) x 100.
    Concluzia:
    Statul este de fapt vinovatul care transformă în deficitar sistemul de pensii excedentar.
    Altfel: unde rămân sau se scurg 45 mld. lei contribuții oprite de la angajați din salarii?!!!!
    Bineînțeles că nu răspunde nimeni la astfel de întrebări!

  2. De ce repetati pasajul acesta, ca sa fie articolul mai lung… ?!

    „Diminuarea subvenţiei de la bugetul de stat NU înseamnă reducerea bugetului alocat Ministerului Muncii si Protectiei Sociale. Sumele necesare pentru plata pensiilor, ajutoarelor sociale şi a celorlalte drepturi sunt prevăzute în bugetul asigurărilor sociale şi vor fi achitate la timp beneficiarilor, ca şi până acum”

  3. Foarte bine, când guvernul consideră că sistemul de pensii este sustenabil să dea ceva pensii, când consideră că nu este sustenabil să nu plătească nici o pensie, cu excepția celor speciale. Îmi doresc ca actuala majoritate guverneze 1000 de ani în colonia Romanica.