G4Media.ro

Ministerul Mediului limitează la 15 numărul de puncte vamale pentru traficul cu…

Sursa foto: Garda de Coastă

Ministerul Mediului limitează la 15 numărul de puncte vamale pentru traficul cu deșeuri reciclabile/ Măsura ajută la controlarea mai riguroasă a transporturilor

Ministerul Mediului limitează la 15 numărul de puncte de trecere a frontierei pentru traficul cu deșeuri reciclabile, a anunțat, vineri, instituția.

Ministrul Tanczos Barna a transmis că Guvernul a răspuns astfel la o propunere comună între instituția pe care o conduce și Ministerul Afacerilor Interne condus de Lucian Bode.

  • ”Alături de colegii din M.A.I am creat cadrul legal pentru a controla foarte minuțios toate aceste transporturi și pentru a ne asigura că ele conțin exact ceea ce este prevăzut în documentele de transport. Tot ce nu este înregistrat se va întoarce în țara de proveniență chiar de la graniță, iar transporturile se dovedesc a fi în regulă și care intră în țară vor fi monitorizate în timp real, până la destinație. Astfel ne vom asigura că România nu devine groapa de gunoi a nimănui și că toată lumea respectă legislația națională și europeană”, a transmis Tanczos Barna.

Administraţia Fondului pentru Mediu va fi instituţia care va urmări cantităţile care intră şi se va asigura că acestea sunt corelate cu capacitatea de reciclare a firmelor la care deşeurile ar trebui să ajungă, punând la dispoziţia utilizatorilor, în mod gratuit, sistemul informatic de asigurare a trasabilităţii deşeurilor (SIATD), în vederea monitorizării şi verificării corectitudinii tranzacţiilor cu deşeuri de ambalaje în sistemul răspunderii extinse a producătorului, se arată în comunicatul de presă.

Alte informații transmise de Ministerul Mediului: 

  • Aplicaţia informatică SIATD se utilizează de către organizaţiile care implementează răspunderea extinsă a producătorului (OIREP) şi de către persoanele juridice care gestionează deşeuri de ambalaje ale căror costuri nete şi/sau costuri de colectare/ valorificare/ sortare/raportare sunt finanţate de către OIREP. Astfel, Administraţia Fondului pentru Mediu va pune la dispoziţia Gărzii Naționale de Mediu informații referitoare la cantitățile de deșeuri provenite din import destinate valorificării strict în instalații autorizate din punct de vedere al mediului, pe coduri, categorii și cantități de deșeuri strict determinate.
  • În acest moment, importul şi transferul deşeurilor în România şi la nivel european şi internaţional se face în conformitate cu prevederile Convenţiei Basel privind controlul transportului peste frontiere al deşeurilor periculoase şi al eliminării acestora şi a  Regulamentului (CE) nr. 1013/2006 privind transferurile de deşeuri, denumit în continuare Regulament.
  • În urma analizei evoluţiei notificărilor aprobate de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) şi a controalelor efectuate de Garda Naţională de Mediu (GNM), s-a constatat că există un trend crescător al transferurilor ilegale de deșeuri identificate în punctele de trecere a frontierei de stat române și o presiune crescută asupra granițelor, mai ales din cauza costurilor semnificativ mai scăzute pentru tratarea și valorificarea deșeurilor.
  • Noile prevederi legislative vor conduce la crearea unui sistem eficient, mai uşor de monitorizat şi controlat în ceea ce priveşte transferul deşeurilor, această activitate revenind în exclusivitate Gărzii Naţionale de Mediu. Această concentrare va diminua povara în cazul operatorilor economici şi va realiza o optimizare a repartizării responsabilităţilor de supraveghere.

Sursa foto: Garda de Coastă

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. România se sufocă în gunoaie dar importă „deșeuri reciclabile” din occident a căror „trasabilitate” va fi monitorizată de către cerberii de la garda de mediu !!! Cel puțin până ce România va fi scoasă de sub deșeurile proprii ar trebui interzis orice import de deșeuri, indiferent de țara de proveniență.

    • Absolut de acord cu tine! Mai intai le rezolvam pe ale noastre, ecologizam vechile gropi de gunoi, ne asiguram ca avem facilitati ecologice de procesare si abia dupa asta ne punem problema sa importam gunoaiele altora. Plus impunem o taxa de import, si stabilim amenzi usturatoare!