G4Media.ro

Ministerul Justiției vrea să delege încă 5 procurori la Parchetul European. În…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministerul Justiției vrea să delege încă 5 procurori la Parchetul European. În total, 15 procurori români vor ancheta fraude cu fonduri europene

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat vineri intenția ca printr-un proiect de lege să suplimenteze numărul de 10 procurori delegați Parchetului European, anunțați inițial, cu încă 5. Măsura a fost luată după discuții cu procurorul general Gabriela Scutea și șeful DNA, Crin Bologa, ”fără a afecta, în perspectivă, capacitatea de anchetă a DNA”.

În septembrie, G4Media.ro a scris că Parchetul European a solicitat României să aprobe un număr cuprins între 20 și 30 de procurori care vor investiga fraudele cu fonduri europene, însă ministerul justiției a anunțat că acceptă doar 10 procurori. Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a trimis o scrisoare ministerului justiției în care îl anunță pe Cătălin Predoiu că respinge oferta Guvernului Român, în contextul în care România este campioană la fraudele cu fonduri europene.

La acel moment, ministrul Cătălin Predoiu justifica delegarea a doar 10 procurori prin ”temeinice și detaliate consultări atât cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cât și cu Direcția Națională Anticorupție. Numărul propus de 10 procurori a fost stabilit inclusiv în acord cu nevoile operative ale Parchetului European (EPPO), ale DNA, desemnată unitate de suport a Parchetului European.

Președintele Iohannis spunea la acel moment că va discuta cu ministrul Predoiu despre această chestiune, precizând că „între timp am studiat puțin ce fac alții. Foarte multe state europene pun la dispoziție 2, 3, 4 procurori. Germania pune la dispoziție 11. Voi avea o discuție cu ministrul Justiție, îmi va spune cum a ajuns la acest număr”, a răspuns Klaus Iohannis.

Cum justifică ministrul Cătălin Predoiu creșterea numărului de procurori? ”În acest fel, România se plasează pe primele locuri între statele care au luat concret decizii adecvate și necesare pentru a sprijini operaționalizarea EPPO și sperăm să fie urmată și de alte state membre UE”.

Cătălin Predoiu mai spune că ”în ceea ce privește EPPO, Ministerul Justiției din România este în grafic și antemergător, alături de alte state membre UE, în susținerea operaționalizării acestei instituții.”

Proiectul de lege trebuie să fie avizat de Consiliul Superior al Magistraturii și adoptat de Guvern, apoi sesizat Parlamentul.

Comunicatul Ministerului Justiției

„România a susținut și susține concret operaționalizarea EPPO, atât prin pozițiile adoptate în cadrul Consiliului JAI, cât și prin măsuri concrete adoptate în cadrul dialogului și cooperării cu Parchetul European. Am continuat dialogul cu Procurorul-Șef al Parchetului European și am identificat soluții pentru a suplimenta numărul de 10 procurori anunțați inițial.

În ultima perioadă, am purtat discuții cu Procurorul General al României și cu Procurorul-Șef DNA pe acest subiect, analizând concret volumul de încărcare, deficitul de personal și ceilalți parametri tehnici relevanți. Plecând de la faptul că se preconizează modificări legislative care să lărgească baza de recrutare a procurorilor în unitățile specializate, am fost în măsură să suplimentăm numărul de procurori delegați de la 10 la 15, fără a afecta, în perspectivă, capacitatea de anchetă a DNA, poziție comunicată atât bilateral Procurorului-Șef al Parchetului European, cât și în cadrul Consiliului JAI. În acest fel, România se plasează pe primele locuri între statele care au luat concret decizii adecvate și necesare pentru a sprijini operaționalizarea EPPO și sperăm să fie urmată și de alte state membre UE. Sperăm ca problemele adiționale ridicate de alte state membre UE în cadrul Consiliului JAI, cu privire la statutul ”full time”-”part time” al procurorilor europeni, problemele de regulament și cele de salarizare să fie rezolvate rapid între respectivele state membre și Procurorul-Șef al Parchetului European. Revenind la planul intern, România dispune de cadrul legislativ pentru selectarea procurorilor europeni delegați și este în procedură pentru a adopta suplimentar prevederi care să organizeze efectiv cooperarea între structura națională de suport-DNA și EPPO. Astfel, imediat ce proiectul de lege va primi avizul CSM, va fi promovat în Guvern pentru adoptare și sesizarea Parlamentului. Pe scurt, în ceea ce privește EPPO, Ministerul Justiției din România este în grafic și antemergător, alături de alte state membre UE, în susținerea operaționalizării acestei instituții. Pe această cale, mulțumesc Parchetului General al României, Direcției Naționale Anticorupție pentru cooperarea în cadrul acestor consultări interne, dar și CSM pentru operativitatea cu care a analizat proiectul de lege al Ministerului Justiției.”

Context

G4Media.ro a scris în exclusivitate despre această problemă majoră apărută în justiție. Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi a solicitat României între 20 și 30 de procurori europeni delegați care să ancheteze infracțiunile cu fonduri europene.

Guvernul României, prin Ministerul Justiției, a răspuns cu o contraofertă, doar 10 procurori, cu argumentul că nu poate extrage mai mulți din DNA pentru că ar destabiliza instituția și că sunt prea mulți în raport cu alte țări.

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Vai cata generozitate din partea celui mai slab ministru al justitiei.

    • Vor fi delegati procurorii din cadrul SS inclusiv Adina Florea.
      Sa vezi reactia Codrutei cand se vor afla fata in fata, cat-fight.

    • Sunt convins ca PNL e pregatit sa trimita numai slugi, fiindca Hosu si Scutea sunt slugi.

      Totul e politichie de doi bani la PNL, numai sa rezolve probleme nu vor.

    • Problema era in principal a lui Bologa, insa cum Inalta Curte da achitare in cazul Mircea Sandu si la apel spun gurile rele atunci Bologa, am impresia, va renunta la vreo cinci dosare solutionate in acelasi mod fara a le mai trimite in judecata, obtinand dupa clasare cativa oameni pentru EPPO.

    • Vladimireeee… Du-te la culcare!!! Numai aberații scrii peste tot. Specialistul în politica a lui pește.

  2. Parchetul European ar trebui să deschidă un birou de racord adânc la București.

  3. Surse G4Media.ro: Președintele Iohannis intenționează să declanșeze referendumul pe justiție la data de 6 decembrie 2020
    15.03.2019 17:46.

  4. Orice decizie pentru stăvilirea corupției și furtului trebuie apreciată, dar…. pe cînd Răspunderea magistratilor și Confiscarea extinsă fărp de care nu poate fi stăvilită corupția????

  5. Astept cu nerabdare sa se ancheteze fraudele cu fonduri europene si in comuna Musatesti Jud Arges, mai precis cu 3000 ha pasune detinute de primarul OANCEA CONSTANTIN. in afra de paduri

  6. Mircea Negulescu ar putea desfasura actiitatea la Parchetul European cata vreme alegatiile SS au fost nefondate.

  7. Hei dacă aş fi eu politician le băgăm o nucleară şi nu o tot lălăiam cu prostii pentru minţi nătânge înainte de alegeri că e mai mult decât suspect să îţi aminteşti de justiţie doar înainte de alegeri că oamenii aşteaptă să se facă justiţie între alegeri dar ce să le spui şi ăstora.
    Măi uite dacă vrea cineva să dea bomba bombelor la alegerile astea parlamentare şi să le câştige cu 80% eu le dau o singură idee care va fi mama tuturor bombelor: „SĂ INTRODUCĂ UN PROIECT DE LEGE DE DESFIINŢARE A IMUNITĂŢII ÎNAINTE DE ALEGERILE PARLAMENTARE” apoi va fi joc de glezne pentru cei care introduc legea că toate apele se vor limpezi.
    Heiiii dacă politicienii ăştia ar fi la fel de deştepţi ca prostimea care îi votează câte nu s-ar face în ţara asta că la câte idei au prostimea asta nu ar putea face faţă mintea politicianului.
    Deci care vrea să căştile alegerile parlamentare?

  8. Predoiu se baga si el in seama, mai ales ca Codruta i-a dat cu flit la precedenta propunere de 10 procurori. El cred ca face un gest de marinimie ca mai deleaga 5, dar in realitate o ia in bot ca tot 20 o sa trimita. O sa inghita galusca cu tot cu samburele de la pruna!

    Oricum, ca ministru al justitiei este un mare „Zero”!

  9. Decizii rapide , nu cu intarziere. Adaug, Dosarele revolutiei si mineriadei zac , in sertare , 10 August la fel, iar hotii si talharii se plimba nestingheriti , ocupand chiar si functii inalte in statul Roman. Asta-i justitia in romnaia. S-a dat liber de catre UE ptr.desfiintarea SS-lui si Ministrul asteapat sa-si termine mandatul.