G4Media.ro

De ce au intrat în coliziune președintele Iohannis și Guvernul Orban cu…

De ce au intrat în coliziune președintele Iohannis și Guvernul Orban cu Parchetul European condus de Kovesi

A apărut o nouă problemă majoră în justiție. Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi a solicitat României între 20 și 30 de procurori europeni delegați care să ancheteze infracțiunile cu fonduri europene.

Parchetul European și-a justificat solicitarea cu numărul mare de dosare referitoare la fraude cu fonduri europene deschise în România după 2014, între 1500 și 2000 pe an.

Guvernul României, prin Ministerul Justiției, a răspuns cu o contraofertă, doar 10 procurori, cu argumentul că nu poate extrage mai mulți din DNA pentru că ar destabiliza instituția și că sunt prea mulți în raport cu alte țări.

Kovesi a respins oferta Guvernului, solicitând în continuare României 22 de procurori europeni delegați. Acest schimb de mesaje a fost dezvăluit de G4Media.ro în exclusivitate.

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, miercuri seara, la Cotroceni, răspunzând la o întrebare adresată de G4Media.ro, că a auzit de corespondența instiuțională și că se va lămuri în câteva zile.

Președintele Iohannis a adaugat însă că între timp a studiat puțin ce fac alte țări și a constatat că ele pun la dispoziție 2, 3 sau 4 procurori, Germania pune la dispozție 11. Prin urmare, cifra de 10 procurori propusă de România n-ar fi chiar atât de rea.

Negocierile încă nu s-au încheiat, numai că România este printre ultimele țări cu care Parchetul European n-a căzut de acord asupra numărului de procurori. Din nou facem figură de trouble-maker și încă pe o temă atât de sensibilă.

Mai întâi, trebuie explicat de ce greșește profund statul român adoptând această poziție și apoi de ce o face.

Greșește deoarece transmite la Bruxelles mesajul devastator că nu manifestă suficientă voință politică în lupta împotriva fraudelor cu fonduri europene, în contextul în care România este țara care primește printre cele mai generoase fonduri europene (în total 79,9 miliarde de euro din planul de recuperare de 750 de miliarde euro și bugetul multianual 2021 – 2027 al UE, în valoare de 1.074 de miliarde de euro).

Or, marii contributori nu vor accepta așa ușor ca 79, 9 de miliarde de euro să ajungă într-o țară în care, deși fondurile europene sunt fraudate masiv, România fiind campioana UE la acest sport, refuză totuși să răspundă unei solicitări rezonabile venite din partea unei instituții europene care are ca scop tocmai protejarea fondurilor UE.

Să nu uităm de preocuparea Bruxelles-ului de a lega fondurile europene de justiție și stat de drept. Și din această perspectivă, România face o figură proastă, chiar dacă în acest moment un astfel de mecanism nu există.

Totuși, reticența României va ridica semne legitime de întrebare la Bruxelles. Și așa România s-a făcut de râs, sub Dragnea, cu încercările disperate ale regimului de a bloca accesul fostei șefe DNA la Parchetul European. Acum, riscă să se mai facă odată de râs sabotând funcționarea unei instituții-cheie.

Nu prea ține nici agumentul potrivit căruia alte țări trimit doi sau trei procurori, Germania trimite 11 – prin urmare cei zece propuși de România reprezintă o cifra rezonabilă. Trimit doi sau trei procurori poate țările mici, gen Malta sau Luxemburg, care au în total 20, 30 sau 40 de procurori în toată țărișoara cât două cartiere din București.

Or, România are aproape 3000 (trei mii de procurori). Adică de o sută de ori mai mult decât țările care trimit doi-trei.

Comparația cu Germania este de-a dreptul abuzivă. Numărul de locuitori e mai puțin relevant aici. Cât se fură în Germania, cât se fură în România din fondurile europene? Cei 11 procurori din Germania vor avea infinit mai puțin de muncă decît cei 10 propuși de România, chiar dacă țara este de patru ori mai mare.

Germania nu există în topurile cu fraudarea fondurilor UE, în timp ce România conduce detașat. Raportul OLAF pe anul 2019 plasează România pe primul loc, cu 11 investigații deschise, urmată de Italia cu 9 investigații, Grecia, Polonia și Bulgaria, cu câte 7.

Nu prea stă în picioare nici argumentul că se golește DNA-ul de specialiști și se blochează lupta anticorupție în caz că România va trimite 20 de procurori la Parchetul European.

Cu 3000 de procurori, oricine din sistem poate fi oricând înlocuit. Dacă vom trimite 20, 30 sau prin absurd toți cei 140 de procurori ai Parchetului European, chiar nu există nici un pericol de blocaj pentru sistemul de justiție din România.

Apoi, de ce s-ar supăra DNA că-i pleacă procurorii buni? După instalarea noilor șefi din Parchete, DNA-ul a încetat să mai facă dosare mari. Ordinul pe unitate este liniște, lipsa rezultatelor se vede cu ochiul liber. Procurorii buni șomează de luni de zile.

Statul român mai greșește apoi blocând solicitarea lui Kovesi inclusiv dintr-un motiv strategic.

În loc să profite de ocazia colonizării unei instituții europene – cheie cu specialiști români, în loc să facă un titlu de glorie din faptul că dispune de expertiză anti-corupție recunoscută, confirmată, pe care este oricând gata să o împărtășească la nivel european, în loc să defileze cu toate astea la Bruxelles câștigând astfel ceva mai mult respect și un as instituțional în mânecă, statul român joacă din nou pe mize mici, locale, bizantin.

Lipsă de viziune? Rea voință? Prostie? Calcul politic intern?

Cred că principalul motiv pentru care statul român a intrat într-o coliziune total neinspirată cu Parchetul European ține de noua abordare imprimată de la Cotroceni în ce privește lupta anticorupție.

Dacă nu avem dosare noi, anchete noi, ziua și scandalul, ziua și ancheta, vom putea spune că am luptat cu succes împotriva corupției din moment ce fenomenul nu se mai reflectă într-o avalanșa de rechizitorii cu primari de mari orașe, parlamentari, miniștri sau, Doamne ferește de mai rău, așa cum se întâmpla în trecut.

Pe scurt, dosare mari și numeroase înseamă multă corupție. Dosare mai mici din când în când înseamnă mai puțină corupție. Cred că la asta se rezumă noua filozofie a statului român. Așa a gândit și Ion Iliescu prin 2003, când i-a reproșat lui Adrian Năstase că prin înființarea DNA a admis practic existența corupției la nivel înalt.

Cred că tot așa se explică decizia președintelui Iohannis și a ministrului Cătălin Predoiu de a nu aproba 22 de procurori români delegați la Parchetul European. Președintele Iohannis știe că  22 de procurori vor putea face mai multe dosare decât 11 sau decât 10, de unde va rezulta tot timpul că România are probleme mult mai mari de corupție decât Germania sau alte state europene cu mai puțini procurori.

Din păcate, corupția este o realitate. România are probleme semnificativ mai mari la acest capitol decât Germania, cel puțin în ce privește furtul de bani europeni, și din acest motiv trebuie să trimită mai mulți procurori la EPPO, nu mai puțini.

Oricât s-ar strădui președintele Iohannis și Guvernul Orban să camufleze realitatea în statistici, omorând activitatea procurorilor anticorupție, nu se lasă nimeni păcălit de aparențe. Bruxelles-ul știe exact cum stăm.

Este o prostie să crezi că dacă România va trimite doar jumătate din procurorii solicitați de Parchetul European, scapă cu investigații mai puține. Toți cei 140 de procurori, germani, francezi sau bulgari, vor putea oricând ancheta cazuri din România, chiar și din alte țări care nu sunt membre EPPO.

De alocarea resurselor Parchetului European nu se ocupă nici Guvernul României, nici președintele Iohannis. Se ocupă Kovesi împreună cu Colegiul de conducere al parchetului european, format din câte un procuror din fiecare cele 22 de state membre.

Dar mai există o posibilă explicație pentru care președintele Iohannis și Guvernul Orban, altfel mari apărători ai justiției și susținători ai luptei împotriva corupției, au înghețat când au citit solicitarea Laurei Codruta Kovesi.

Toți politicienii din România și-au dorit să scape de ea, inclusiv președintele Klaus Iohannis. Or, s-au trezit cu ea înapoi. Iat-o pe Kovesi solicitând guvernului României să-i pună la dispoziție 22 de procurori, adică un mic DNA format din cei mai buni procurori care lucrează acum acolo.

Atenție mare, viitorii procurori europeni delegați nu sunt plătiți de statul român, ci de Parchetul  European, nu sunt în subordinea Ministerului Public, nu pot fi trași la răspundere de Inspecția Judiciară și nici de Secția Specială. Alfel spus, după ce președintele Klaus Iohannis s-a străduit să omoare activitatea Parchetelor punând în fruntea lor șefi cuminți, mediocri, controlabili sau vulnerabili, vine Kovesi de la Luxembourg și solicită practic înființarea unui nou DNA scăpat total de sub controlul statului român. Pax Iohanniana este în pericol, marele blat cu justiția se vede serios amenințat.

Cum să accepte politicienii români revenirea lui Kovesi, cum să scape totuși de acest coșmar altfel decât reducându-i pretențiile la mai puțin de jumătate?

Vestea că vin 79,9 miliarde de euro de la Bruxelles în timp ce anticorupția din România a sucombat și peste toate s-a așternut o liniște de mormânt nu mai produce parcă un entuziasm chiar atât de mare dacă fosta șefă DNA reușește să pună pe picioare o mică armată de procurori fără butone de manevră.

Încă nu e târziu ca statul român să ajungă la un compromis rezonabil cu Parchetul European și să evite acuzația că blochează începerea activității unei instituții atât de importante în vremuri de criză economică iminentă, când tentația fraudelor cu fonduri europene crește exponențial.

Cu abilitățile sale de negociator, ministrul justiției, Cătălin Predoiu și Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European, s-ar putea întâlni undeva la mijloc. Ar fi un bun compromis din care România ar avea numai de câștigat.

Citește și

EXCLUSIV Parchetul European a solicitat României să aprobe între 20 și 30 de procurori delegați care vor investiga fraudele cu fonduri europene / Ministerul Justiției a anunțat că acceptă doar 10, Laura Codruta Kovesi a respins oferta

Cum explică Ministerul Justiției că vrea să trimită doar 10 procurori la Parchetul European, deși Kovesi a cerut 20: ”Temeinice și detaliate consultări cu DNA și Parchetul General”

UPDATE Iohannis despre refuzul Ministerului Justiției de a trimite mai mult de 10 procurori la Parchetul European: Am studiat puțin ce fac alții. Foarte multe state europene pun la dispoziție 2, 3, 4 procurori. Germania pune la dispoziție 11

 

 

 

 

 

 

 

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

122 comentarii

 1. Ei acum si tu „de ce” ?

  Un prim motiv este ca Iohannis nu o inghite pe Kovesi !
  Un al doilea este ca atata vreme cat PNL este la Guvernare iar el ca Presedinte si-a asumat acest guvern are tot interesul sa il apere cat poate de mult iar aparare inseamna si sa ingreuneze cat poate de mult ca bratul PE sa ajunga la penelistii care vor manevra bani europeni si la firmele lor capuse !

  • Eu vad altfel problema. Dupa alegeri guvernul PNL are nevoie de rezultate. Nu cred ca rezultatele se pot obtine in Romania facand totul transparent si fara licitatii cel putin dubioase. Deci nu e niciun interes sa tulbure apele, sa vina Kovesi sa faca pe nebuna p-aici.

  • Klaus Iohannis dovedeste din nou ca e o lichea.

   Trebuia sa votez cu Barna, m-am temut de Dancila, uite ca si Iohannis e la fel de rau ca Dancila.

  • Gandesti fix ca un pesedist. De altfel fitesc pentru un postac #muist

  • @Marius
   Ba să facă bine și să obțină totul transparent!
   Eu nu înțeleg… Toată lumea zice că vrem o țară ca afară, dar când vine vorba de fapte facem ca în România…
   Cum adică nu se pot face lucrurile fără licitații dubioase? Nu se poate face autostrada dacă nu se fură niște bani ? Nu se întărește asfaltul sau cum?
   Cu ce mă încălzește pe mine că se numesc PNL sau PSD dacă au aceleași obiceiuri? PNL ar trebui să joace cartea anti-corupției până la capăt, s-a văzut clar că asta susține și electoratul lor. Așa încearcă să nu supere baronii, eventual să mai atragă niște primari pesedisiti, dar alegătorii nu sunt prosti…

  • Predoiu a spus că, în discuțiile cu CSM s-au propus 10 procurori, dar că discuțiile nu s-au incheiat și deci, nici 10 procurori nu este hotărârea definitivă.

 2. Bre, nea tapalaga, n-am citit articolul și nici nu o sa îmi pierd timpul ca e seara și ies la bere( fără masca) dar răspunsul la întrebare e simplu: au intrat in coliziune pentru ca nu s-au înțeles la parandărăt. Nici ei între ei, nici PSD cu PNL, nici ei cu luluta, nici luluta cu ue. Hai, te-am pupat ca ma așteaptă băieții…

  • E @Scaraoțchi fake @Bad fake

  • Să-ți stea berea în gât și să iei Covid de la terasă!!!

  • Ceea ce îți doresc și tie! 🍺😜

  • @Scaraotchi-fake,
   Nu-i asa ca ”baietii” sunt bautori inraiti de Putinskaia si doar tu te mai resfeti din cand in cand cu cate o bere la pet de doi jumate’ ?

  • Bineinteles ca e scaraotchi fake. Scaraotchi original e spalat pe creier si nu are viata personala, deci nici prieteni. El sta toata ziua pe internet si injura oamenii .
   Referitor la editorial, Romania sa-l trimita pe Portocala , ca doar asta face cat o suta de procurori

  • Concluzie: hotul de identitate e ….@gsdfg. De altfel nici @gsdfg nu e nickname-ul lui de ”suflet”, ci il foloseste pentru a provoca confuzie printre cititorii lui ”@asdfg”…

  • Nene eu nu sunt postac ca tine cu nu stiu cate nick-name-uri Asta e singurul. Daca niste taste apasate la intamplare se pot numi nick-name. asdfg e susufler. Am o vaga banuiala ca tot tu esti asdfg, susufler. Oricum mai ia si tu o pauza ca ai inceput sa aberezi.
   Deja esti ridicol cu obsesiile tale cu psd -ul

  • Iesi la votca fara masca pentru ca esti rus #muist si nu vrei sa te incomodeze cand o sugi romanilor ca brazii.

  • @gsdfg,
   Aha.., mi-am amintit: d-ta esti nenea cu banuielile! Daca ai fi avut macar un dram de spirit de observatie, asa cum ai vazut ca sunt ”obsedat de PSD” ai fi vazut si ca sunt ”bată” la cunostintele legate de Drept, ceea ce in niciun caz nu se poate spune despre @Susufler0, care e ”expert” la acest capitol…Dar cum d-ta esti obsedat sa tot iei apararea Ciumei Rosii bineinteles ca n-ai observat…
   PS. Retractez: nu mai cred ca esti ”hotul”, el pare putin …altfel…
   PPS. @Scaraotchi-fake/Bad@-fake, nu te umfla in pene, ca nu e musai un compliment…!

  • @scaraotchi Chiar esti bosorogul ala nebun care posteaza cu zeci de nick-name-uri.
   Am vazut ca o personaliate de a ta e bata la drept, si o alta e expert.
   Consulta un psihiatru tataie

 3. Foarte bun comentariu! 👍

 4. Excelent de data asta!

 5. Altfel spus, de ce intra in coliziune dracul cu Tamaia…de banditi ordinari ce sunt.

 6. Se vede de la o posta ca hotii din Romania s-au unit impotriva justitiei cu Iohannis si Predoiu in frunte.

 7. Iohannis nu face decat sa se kace pe el cu stropi! PNL = o mizerie ordinara plina de traseisti pesedosi.

 8. „Pax Iohanniana este în pericol, marele blat cu justiția se vede serios amenințat.”
  Ce uriașă dezamăgire, Klaus Iohannis. Președintele „altfel.” Aș râde dacă n-ar fi de plâns. Câte așteptări am avut, ca să descoperim în final că nu e decât un politruc ca toți ceilalți, un oportunist ordinar. Nefericită țară…

  • Cu regret și cu rușine.
   Cam da.

  • Io v-am zis să votați Barna la primul tur, ca să aibă cine să-l bată pe „Premierul dela Grivco”.
   Voi ați mers după fenta propagandei mafiei USL lansată de Riseproject și rostogolită apoi în toată presa aservită lor.
   La fel fac acum și cu alți candidați USR+ (a se vedea Nicușor Dan și Stelian Ion), pe care îi atacă cu subiecte scoase din joben la momentul foarte potrivit.
   Pe bune dacă nu-mi vine să cred că ăștia folosesc servicii de informații sau măcar lucratori ca să poată dezgropa asemenea subiecte, pe carw să le umfle apoi pe antene.
   Pe de altă parte, useriștii sunt prea cuminți. Chiar nu au aflat și ei de unele dintre furturile primarilor îm funcție ca să le răspundă cu aceeași monedă?

 9. Stereotipurile astea au existat dintotdeauna: politicienii, o data ajunsi la butoane, vor sa devoreze ciolanul dupa regulile lor si sa-si proteje oamenii care s-au imbogatit ilegal din fondurile europene in trecut.

  Cetatenilor si firmelor independente nu le ramane decat sa raporteze cazurile majore de coruptie direct la OLAF.

 10. Cei din vârful statului nu vor să fie deranjați. Nu-i interesează bunăstarea poporului.
  Presa și societatea civilă trebuie să revină zilnic și în fiecare zi de mai multe ori (inclusiv pe aceste site) pentru diminuarea furturilor
  Parte din solutie: Răspunderea magistratilor și confiscarea extinsă

 11. Sunt curios cati l-au votat pe Klaus din convingere si cati din „raul cel mai mic”. . Omul inca mu intelege ce i si ni se-ntampla. A ales-o pe Gorghiu „privata”, adica fara scoala sa conduca partidul, l-a pus pe acest unsuros Predoiu candidat la Capitala, a numit sefi de parchete fara avizul CSM si fara o minima analiza de bun simt….Iohannis se crede smecher, in realitate este doar castigatorul unui concurs de imprejurari. Nu va ramane in istorie, este putin mai jos decat Emil. Emil Constantinescu.

  • Macar Emil Constantinescu, inainte sa o ia razna cu pretentiile lui de fost lider regional si cu Institutul Levantului, si-a recunoscut, onest, incompetenta politica.

   Aici n-o sa fie loc de niciun regret. Si eu zic ca o sa fie sub Milică, fara nota de trecere.

 12. „În loc să profite de ocazia colonizării unei instituții europene – cheie cu specialiști români”

  Ma scuzati dle Tapalaga, dar de la fraza asta m-a bufnit rasul si am renuntat sa citesc mai departe.
  Adica pe de o parte explicati cu lux de amanunte (si chiar convingator) ca Romania este cea mai corupta tara din UE, ca procurorii romani nu mai fac abslut nimic in ultima vreme, iar apoi va contorsionati infantil (ca sa nu sun prosteste) si va doriti ca Parchetul European sa fie „colonizat cu specialisti romani?

  Acum, asa, mai in gluma, mai in serios, dle Tapalaga mai ai toate tiglele pe casa?

  • Este o expresie folosita destul de ok in context.
   Daca procentul reprezentatilor romani in EPPO este mai mare decat procentul oricarei alte nationalitati, se poate spune ca va exista o populare majoritara („colonizare”) a EPPO cu procurori romani.

  • nu rade, c asa e!
   e pacat ca n ai citit intreaga ”argumentatie” tapalagiana, e plina de asemenea perle de gandire 🙂
   s a scremut din greu baiatul asta sa scoata inca o mizerie…

  • ‘specialistii romani’ sunt sub tutela lui Predoiu și lucrează non combat pr plaiurile mioritice, că asta-i ordinu’ pe unitate.
   Acolo nu e dom’ Predoiu dirijor.
   Oamenii sunt specialiști, dar dacă trebuie sa stea cuminți, se conformează.

  • @tudor.

   Eu am tot respectul pt LCK si cred ca e cea mai potrivita pt sefia Parchetului European.
   Dar ma asteptam sa ceara cate 20-30 de procurori de la Danemarca, Suedia, Finlanda, Germania care sa se ocupe de coruptia din Balcani, din Italia, Grecia, Polonia, Ungaria….
   Nu sa ceara 30 de procurori romani sa se ocupe de Romania.
   Mai vine si Tapalaga cu „geniala idee” ca Parchetul lui Kovesi ar trebui „colonizat” cu procurori romani, adica cea mai corupta tara din UE sa trimita cei mai multi procurori?
   Dar, asta e.

  • corect ! G4 pute a basism !

  • @Laura Coman: Ai citit Regulamentul EPPO?!
   Nu prea!!!
   „Articolul 26.
   Începerea investigațiilor și repartizarea competențelor în cadrul EPPO.
   (1) În cazul în care, în conformitate cu dreptul intern aplicabil, există motive întemeiate să se considere că o infracțiune care intră în sfera de competență a EPPO este săvârșită sau a fost săvârșită, un procuror european delegat dintr-un stat membru care, în conformitate cu dreptul său național, este competent cu privire la infracțiunea respectivă, fără a aduce atingere dispozițiilor prevăzute la articolul 25 alineatele (2) și (3), începe o investigație și consemnează acest lucru în sistemul de gestionare a cazurilor.
   (2) În cazul în care, după verificare, în conformitate cu articolul 24 alineatul (6), EPPO decide inițierea unei investigații, acesta informează fără întârzieri nejustificate autoritatea care a denunțat comportamentul infracțional în conformitate cu articolul 24 alineatul (1) sau (2).
   (3) În cazul în care nicio investigație nu a fost inițiată de un procuror european delegat, camera permanentă căreia i-a fost alocat cazul, în condițiile stabilite la alineatul (1), dă dispoziții unui procuror european delegat să înceapă o investigație.
   (4) De regulă, un caz este inițiat și instrumentat de un procuror european delegat din statul membru în care se află centrul activității infracționale sau din statul membru în care a fost săvârșită cea mai mare parte a infracțiunilor, în cazul în care au fost săvârșite mai multe infracțiuni conexe care intră în sfera de competență a EPPO. Un procuror european delegat dintr-un alt stat membru care are competență în cazul respectiv nu poate iniția o investigație sau primi dispoziții din partea camerei permanente competente pentru a iniția o investigație decât atunci când o abatere de la regula enunțată în teza precedentă este justificată în mod corespunzător, ținând seama de următoarele criterii, în ordinea priorității:
   (a) locul reședinței obișnuite a persoanei suspectate sau acuzate;

   (b) cetățenia persoanei suspectate sau acuzate;

   (c) locul unde s-a produs prejudiciul financiar principal.

   (5) Până la adoptarea unei decizii de urmărire penală în temeiul articolului 36, camera permanentă competentă poate, într-un caz privind jurisdicția a mai mult de un stat membru și după consultarea cu procurorii europeni și/sau procurorii europeni delegați vizați, să decidă:

   (a) realocarea cazului unui procuror european delegat dintr-un alt stat membru;

   (b) fuziunea sau divizarea cazurilor și, în fiecare caz, alegerea procurorului european delegat care să îl instrumenteze, în cazul în care aceste decizii sunt în interesul general al justiției și în conformitate cu criteriile pentru alegerea procurorului european delegat care instrumentează cazul în conformitate cu alineatul (4) de la prezentul articol.

   (6) Ori de câte ori camera permanentă adoptă o decizie de realocare, de fuziune sau de divizare a unui caz, se ține seama pe deplin de stadiul curent al investigațiilor.

   (7) EPPO informează autoritățile naționale competente, fără întârzieri nejustificate, cu privire la orice decizie de a începe o investigație.

   PLUS:
   Articolul 31.
   Investigațiile transfrontaliere.
   (1) Procurorii europeni delegați acționează în strânsă cooperare acordându-și asistență reciprocă și consultându-se periodic în cazurile transfrontaliere. În cazul în care o măsură trebuie să fie luată într-un alt stat membru decât statul membru al procurorului european delegat care instrumentează cazul, acest procuror european delegat decide cu privire la adoptarea măsurii necesare și o atribuie unui procuror european delegat situat în statul membru în care măsura trebuie să fie luată.
   https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2017/1939/oj?locale=ro

   Succes!!

  • Scoate tu, mai multe sau egale „asemenea perle de gandire” – argumentații tudoriene – încât noi ăștia, să te citim măcar la jumătatea mediei de vizualizări pe care o are el – cu argumentațiile lui, tapalagiene..

 13. Deci sa intelegem, tari triple ca populatie si ca furt doar ca la ei e o parte din furt e lobby trimit in jur de 10 procurori, iar o tara de mana a treia ca Romania trebuie sa trimita 20 ca asa intelege Kovesi sa se razboiasca in continuare cu Ministerul Public :)) Parchetul european ar trebui sa se numeasca Banchetul european :)) Adica posturi calde, salarii si beneficii de padisahi, pensii speciale la care justitiarii nostri doar viseaza si rezultate publicate anual in cate un compendiu grandios cat biblia dar cu zero aplicabilitate practica. Bine ati venit in Parchetul european, locul in care se va dormi grandios!

  • Tovarășe ion , nu poți compara corupția din Germania cu cea din România, cu toate că Germania are o populație de 4 ori mai mare, hai sa nu ne înecăm in aberații, corupția din Romania o mirosi cum ieși din casă și vezi muncă edilului.

  • Măi gică cu g mic ,în România corupția e cu caltaboși ,în Germania e cu EADS,Siemens, VW și altele de miliarde de eurici care nu se investighează sau își recunosc vină și plătesc amendă cam 20 la sută din furt .Nimeni nu face pușcărie și banii își urmează cursul .Numai mințile bolnave de pe g4 văd gratii și pușcării .Marii evazioniști nu fac pușcărie ,dau 20 la sută din evaziune și se dau la fund sau devin necunoscuți dar banii își urmează cursul.

 14. Iar ai pornit cenzura?

 15. Data viitoare, când trimite cereri către jumătatea mai pricajită a USL, Kovesi să facă bine și să puna alături și șpaga aferentă.
  PNL e geamănul PSD, ăla care, la nastere, s-a sugrumat cu cordonul ombilical și a rămas cu sechele. Faptul că nu face la fel de mult rău ca PSD nu înseamnă că e mai ‘democrat’. Pur și simplu, atâta poate PNL.

  • Credeam ca dupa zicerea lui Banciu ca „Penelistii sunt niste pesedisti mai prosti”, a mea cu „PNL e fratele mai mic si mai fraier al PSD-ului” e cea mai tare, dar nici pe departe : a ta e geniala. Intr-adevar, in acest moment, PNL arata precum fratele geaman al PSD care s-a sugrumat la nastere cu cordonul ombilical si a ramas cu sechele”!

   PS. Iar Presedintele Iohannis este insotitorul lui !

  • Credeam ca dupa zicerea lui Banciu ca „Penelistii sunt niste pesedisti mai prosti”, a mea cu „PNL e fratele mai mic si mai fraier al PSD-ului” e cea mai tare, dar nici pe departe : a ta e geniala. Intr-adevar, in acest moment, PNL arata precum fratele geaman al PSD care s-a sugrumat la nastere cu cordonul ombilical si a ramas cu sechele”!

 16. „risca sa se mai faca o data de ras”, nu „risca sa se mai faca odata de ras”

 17. ce articol scremut!
  ba, baete, tu esti ziarist? pe bune?
  in primul rand ar fi trebuit sa ceri un punct de vedere al ministerului justitiei, cica ar asa ar fi deontologic… 🙂
  in al doilea rand, preiei dezinformarea Toader- Dorneanu conform careia, de fapt, pe Kovesi a dat o afara de la DNA Iohannis, iar nu PSDul.
  Se pare ca iti scapa cu totul ”amanuntul” ca fara sprijinul lui Iohannis si al pnl Kovesi n ar fi ajuns niciodata procuror sef european; am vazut cu totii ca, in cele din urma, determinant a fost sprijinul politic, iar nu competenta
  Si nu in ultimul rand nu i mai faceti statuie lui Kovesi, a facut si ea o groaza de magarii, inclusiv oakmarea unor mari dosare de coruptie _ Microsoft, EADS etc, ca sa nu mai spun de dosarul Dragnea Tell Drum, inchis de DNA in 2013, cu toater ca existau mormane de probe…!

  • Fara ca presedintele sa isi exprime clar acordul pentru doamna Kovesi ,indiferent cit de valoroasa este si este , nu se putea ajunge la numirea ei . Trebuie doar sa va aduceti aminte . Totodata fara procedura partiala prin care presedintele a contestat decizia la CCR , doamna Kovesi nu putea ajunge cu reclamatia cistigata la CEDO.

 18. Dommnule Tăpălagă, un articol de înaltă clasă ce cu greu va putea fi egalat de vreun condei din presa românească. Cea care scrie la comanda unor patroni lacomi, ce pentru bani sunt în stare să-și vândă mamele.
  Astăzi ați scris cu patimă, virulent dar cinstit despre cine este „politicianul” român cu adevărat demonstrând, dacă mai era nevoie, caracterul mizerabil al unor semeni care, prin nemernicia lor, se cred infailibili. Oameni ca Iohannis, Orban, Predoiu, Rareș Bogdan, dna Vălean demonstrează azi aceeași frică de justiție pe care o aveau obsedații de putere Dragnea, Tăriceanu, Vâlcov, Țapardel, T.Toader, Dăncilă. Toți la un loc tremură în fața unei femei, L.C. Koveși. O femeie ce are în ea forța a patru bărbați curajoși și cinstiți. Necinstea îi face pe acești neoameni să tremure în fața acestui munte de femeie și frica de a le scăpa comoara europeană printre degete. De aici războiul amarnic PNL-PSD pentru supremație la banii europei, de aici fibrilația pentru desfășurarea cu orice risc a alegerilor, de aici obrăznicia și minciuna trioului Iohannis-Predoiu-Orban față de o cerere întemeiată a doamnei Kovesi.
  Ce vor zice cei de la Bruxelles? Nu vor mai zice nimic. S-au învățat cu țigănia neaoșă, românească. Doar atâta știu cei ce-și zic, în România, politicieni.
  Domnule Tăpălagă vă rog să primiți tot respectul meu.

  • @Lucian Nicolescu, excelent comentariu!Subscriu din toată inima!
   Reiau un fragment, că mai bine de atât nu pot s-o spun: „Necinstea îi face pe acești neoameni să tremure în fața acestui munte de femeie și frica de a le scăpa comoara europeană printre degete. De aici războiul amarnic PNL-PSD pentru supremație la banii europei, de aici fibrilația pentru desfășurarea cu orice risc a alegerilor, de aici obrăznicia și minciuna trioului Iohannis-Predoiu-Orban față de o cerere întemeiată a doamnei Kovesi.”
   Felicitări, domnule Tăpălagă, pentru acest articol excelent, cu toate punctele pe „i.” O defulare binevenită. Mi-a mers la suflet.

  • @Lucian Nicolescu:
   Vezi ca i-ai dat prea mult si DT e corect, doar ca acum nu are sa-ti dea restul !

   PS. Mai zi-i un comment tot asa si la final da-i respectul potrivit ! :))

  • ***Europei

  • Îmi vine să vărs…

 19. MIzerii mizerii,mizerii! A inteles cineva care este concluzia acestui jurnalist de KKt? O imbarliga si o rasuceste ca la Ploiesti! Spune bai jurnalistul lui peste prajit ce gandesti nu ce ti se cere!

  • Concluzia e că bagă din nou bățul prin gard. Președintele Iohanis si PNL-ul îi stau în gât. O fi băsismul singura explicație a acestui demers rău intenționat?

  • Bine face DT!
   Bine că mai există în presă cineva ca noi, ăștia, cărora Președintele Iohanis si PNL-ul le stau în gât!
   Să bage….!

 20. Niște hoți și bandiți care nu se mai satură de furat ..dar oricum le-or crăpa și lor bofturile nesătule și in final or ajungre de râsul lumii fiindcă sânt blestemați până la al 10-lea neam sănu aibă liniște și odihnă în veci amin!

 21. Deocamdata textul este doar o presupunere , o stire media cu plusurile si minusirile ei , fara a avea vreo urma de adevar dovedit . Credem ca numarul este de 10 sau 11 ,dar nu stim exact si pe aceasta formulare construim ceva ce nu stim . Putin ridicol . Presedintele nu a avut la indemina toate datele problemei si ne este dator cu un raspuns . Dupa ce presedintele raspunde ,putem sa formulam cite variante dorim , chiar sa o sustinem si teoria din text ,daca e nevoie si se dovedeste a fi reala . In rest cuvinte potrivite .

  • Slabut rationament ai produs.

   Avem asa: fie treaba cu procurorii tine de domeniul de competente al presedintelui si atunci este perfect in tema, fie nu tine de competentele lui si raspunsul trebuia sa fie „intrebati la Guvern” (cum face mereu cand nu-i convine intrebarea).

   Alta declaratie sunt numai cuvinte potrivite, cum bine zici … 👎

 22. Pentru ca uselistii stiu ca vor fi „rupti in penal” in materie de furt din fondurile U.E..Atat ei cat si pentru firmele „castigatoare” de contracte, le va fi nociv 30 procurori independenti, fara consola lui Bodoga, iar furtul si banii vor fi foarte usor de gasit in spatiul UE.Asta daca nu ii va depozita in Congo sau Rusia(vor vaea soarta tezaurului romanesc). In rest le doresc cate un na bulau pentru fiecare 1000 de euo furat/primiti mita.

 23. Credeam ca dupa zicerea lui Banciu ca „Penelistii sunt niste pesedisti mai prosti”, a mea cu „PNL e fratele mai mic si mai fraier al PSD-ului” e cea mai tare, dar nici pe departe : a ta e geniala. Intr-adevar, in acest moment, PNL arata precum fratele geaman al PSD care s-a sugrumat la nastere cu cordonul ombilical si a ramas cu sechele”!

  PS. Iar Presedintele Iohannis este insotitorul lui !

 24. Credeam ca dupa zicerea lui Banciu ca „Penelistii sunt niste pesedisti mai prosti”, a mea cu „PNL e fratele mai mic si mai fraier al PSD-ului” e cea mai tare, dar nici pe departe : a ta e geniala. Intr-adevar, in acest moment, PNL arata precum fratele geaman al PSD care s-a sugrumat la nastere cu cordonul ombilical si a ramas cu sechele”!

 25. Dana Budeanu părea ciudata dar acum îi dau dreptate. Mars boschetarilor…așteptați să vă spun eu câtă șpagă luați de la numirile de prefecți, și cum ii manipulați…

 26. Mai demult s-a spus ca de Parchetul European vor fi cercetate faptele de coruptie cu prejudicii de la 10 milioane de euro in sus, deci coruptii nu trebuie decat sa-si tempereze putin lacomia. In plus, probabil ca nici coruptii autohtoni n-ar prefera sa fie cercetati de straini sau ca la sefia Parchetului European sa fie un strain, iar de…” baubau” nu le pasa.

 27. As putea scrie doar

  îmi cer scuze și îmi retrag cuvintele mizerabile, stimate ministru Micle.

  Însă, ruptura care o vedeți acum își are miezul sub steagul regalități. Regalitate pe care de altfel, nu o recunosc.

  Acum, am vrut sa va spun că un atac de panica este doar un gol de aer, uneori putând fi fatal. Daia

 28. Poate nu vor să facă țara de râs colonizând parchetul european cu procurori din una dintre țările cele mai corupte din UE. Poate ministrul justiției le cunoaște talentele profesionale reale.
  Acum Kovesi a ajuns acolo și are o problemă, ea și procurorii ei: serviciile, haștagul și osanalele nu îi mai pot ascunde realele talente manageriale și profesionale. Trebuie să le dovedească. Dacă nu le are, nu se face doar ea de râs.
  Tudorel va putea spune … I told you so.

  • As putea scrie doar

   îmi cer scuze și îmi retrag cuvintele mizerabile, stimate ministru Micle.

   Însă, ruptura pe care o vedeți acum își are miezul sub steagul regalități. Am văzut la data de 15 septembrie 2020, mă aflam in Piata Victoriei și numai după ce am urlat la jandarmani am văzut că era un protest sub steagul lui Ion Antonescu.

   Acum, că o majoritate covârșitoare amețită de alegerile din 27 septembrie nu știe de alegerile din 6 decembrie…..

 29. fonduri multe IN tara cu risc de furt CU refuz de procurori = se transforma in fonduri putine !
  abia astept vestea asta, sper cat mai repede, inainte de alegerile parlamentare daca se poate

  sper aia de la USR+ sa vina cu propunerea sa nominalizeze 50 de procurori, alesi pe spranceana daca castiga alegerile (ceea ce e destul de greu pentru un popor venit dintr-un comunism unde supravetuirea era spaga si furtul)

 30. Totuși, până acum câte anchete a demarat în total în toate țările pachetul lu chioveșii? … a, nici una?

  • Da, ești cu pluta!

  • Oligofrenule, s-a stabilit înainte de înființare să devină operațional în 2021. Trol agramat

  • @Mario, EPPO devine operational de la 1 noiembrie 2020, si dupa cum se remarca, e fix intre alegeri, adica pnlistii isi dau foc la valiza daca nu trimit minim 20 de procurori, iar USR ar trebui sa profite la maxim de aceasta situatie. Presedintele nu a spus ”intrebati la guvern”, in consecinta isi asuma situatia, in consecinta cred ca va face presiuni pentru trimiterea a 20 de procurori, pentru ca altfel nu vad bine PNL in viitoarele alegeri. Da, LCK este incomoda pentru politicieni oriunde s-ar afla, BRAVO EI!

 31. Domnule Tapalaga

  Nu cred ca explicatia e cea care o dati dumneavoastra, ci trebuie cautata in trecut cand pe bolovanis l-a cam durut in pix cand vroia asa zisa justitie pesedista sa o inhate pe virgina codruta care nici usturoi nu a mancat nici nu a consiprat sa iasa basescu presedinte, idolul dvs din trecut daca ati uitat.

  . Au ei ceva de impartit, parerea mea.

 32. haoleo ce au sarit postacii pnl-isti sa apere premierul de la grivco :))
  acest ficus impietrit care de aproape 6 ani nu a facut nimic. mimeaza lupa cu psd-ul si le-a dat sanse pana au sucombat singuri. doar doar castiga si al doilea mandat.
  explicatia lui Tpalaga este simpla si clara. numarul de procurori se raporteaza la numarul de infraciuni pe tara nu la numarul de locuitoari. iar 30 de procurori din Romania, trimisi in „somaj tehnic” de noul sef dna pus de predoiu nu inseamna nimic pt Romania.
  dar normal ca trepadusii penalisti au dat semnalul de atac. nu m-ar mira s-o reneke pe LCK in urmatoarele zile ca nu mai este patrioata. si asta numai sa acopere refuzul lui predoiu, recte ficusul.
  mai rasfirati baieti ca pnl-ul si-a facut scoala prin usl. poate va mai aduceti aminte de usl, nu? ala condus de securistul felix. uitara-ti cand comanda cu mana lui de fier doua partide conduse de doi clovni, ponta cu crin?
  si ficusul a cam vrut sa plece LCK de la DNA. mai avea variante sa refuze demiterea dar a preferat sa n-o faca. atacarea demisiei la CCR a fost o apa de ploaie sa se spele cumva pe maini. stia foarte bine ca nu are castig de cauza acolo.
  cand vad ca pnl inca sustine un primar ce-si umileste copilul si-l si filmeaza cand face asta… zau ca nu stiu ce sa spun despre inteligenta celor ce-i apara pe aici…

 33. Ce măi, nu vă mai plac labaralii în frunte cu șeful?!! Păi am înțeles ca sunteți trup și suflet PNLUSRPLUS IOHANIS! Păi, nu cu ei votați, ce va văitati?!!

  • @Rădulescu, Stimabile
   și eu sunt băsist – ca și tine – și de aceea am scris stimabile; pentru că îi apreciez pe băsiști..
   Însă, dat fiind că suntem aici pe o tarla publică, îmi permit să ne fac [tuturor băsiștilor – și mie] această recomandare: de a vorbi decent prin aceste commenturi (aluzie la: labaralii în frunte cu șeful ).

   (Nu de altceva, dar or să spună: „ui’ ce nașpa vorbesc ăștia, din PMP” – deși, eu sunt doar un simpatizant – lol ).
   Toate cele bune, stimate co-băsist.

  • Marcele, te rog nu amesteca USR-ul in ciorba liberalo- Iohanista !

  • Ok, scot USR-ul de acolo, că prea ai fost civilizat acum!

  • Ce nu știți niciunul este că eu nu sunt „basist”. Nici măcar simpatizant PMP!
   Nu mai simpatizez cu nimeni, votez PMP doar din lipsă de alternativă serioasă și pentru ca din PMP îmi plac vreo 3-4 persoane, atât, dar asta nu înseamnă că simpatizez întregul PMP!
   Votez PMP și din disperare de cauză!
   Am fost un fel de „traseist” : am susținut și am votat USR, am susținut PNL la preluarea guvernării dar mi-a trecut după 3-4 luni, iar acum m-am oprit la PMP.
   Sunt un simplu cetățean, poate chiar prea simplu!
   Sa fim sănătoși!

  • votul are si el un rost pe lumea asta . sa votezi degeaba , de pomana sau de treci codrii de arama nu e indicat face rau la ligurica

  • Lasă că dai tu votul „util”!

 34. Io zic că dețin întîietatea absolută pe afirmația că Iohannis a vrut-o destituită pe Kovesi. I-a luat ceva vreme lu’ don Tăpălagă să înțeleagă, da’ mai bine msi tîrziu decît niciodată; însă ca jurnalist bun și scormonitor ce este, eu așteptam – și aștept în continuare – să ne spună DE CE ,,Iohannis a dorit să scape de Kovesi”. Evident, răspunsul ,,din aceleași motive pentru care nici Băse n-a mai vrut-o” este corect; dar concret?
  Acu’ să trecem la ăla micu’: ,,Cu abilitățile sale de negociator, ministrul justiției, Cătălin Predoiu…”. Ooop-așaaa, nu cumva asta-i cheia numirilor din fruntea parchetelor?!

  • Jocuri de Putoare! S-au speriat de ea și unul și celălalt pentru că devenise prea puternică. Toți s-au speriat!

  • Nu intelegi ca fara decizia presedintelui Iohannis , Kovesi nu era nici procuror sef la bruxelles si nici nu putea ataca la CEDO decizia CCR .

 35. De la USR PLUS cine și-a dorit să scape de ea? Dacian Cioloş și delegația romana din RenewEurope au ajutat la deblocarea situației și la alegerea LCK ca șef al parchetului European

 36. Iohannis ascunde miseria sub pres.
  Asa a procedat ca primar la Sibiu, calm, in liniste a adus la tacere toti opozantii.
  Desi incompatibil in 2014, a ajuns presedinte. Desi zero realizari in primul mandat, a fost reales. Prin insinuari mincinoase, pe ultima suta de metri, a inlaturat singurul adeversar redutabil.
  Pt el si gasca de securisti care-l sustin ( ne amintim legaturile cu Voiculescu), Kovesi si parchetele de procurori erau incomode. Pe Kovesi a inlaturat-o rapid, parchetele le-a subordonat, lupta anti coruptie nu mai este o prioritate in tara cea mai corupta din Europa. De la acest presedinte nu mai avem nicio asteptare.
  Dupa alegeri, partidul meu va forma guvernul meu si situatia actuala se va pereniza, vom ascunde tot timpul mizeria sub pres.
  Nu stiu daca Kovesi va reusi de una singura sa mai faca cate ceva pt tara asta.

  PS. Foarte bun articol! Felicitari !!

 37. Catalina Hortopan de la DECLIC a mers la DNA sa-i inmaneze Sefului DNA Petitia „DNA, reia lupta impotriva marilor corupti!” si a discutat cu șeful Direcției Naționale Anticorupție, Crin Bologa..
  „Am stat peste 2 ore de vorbă cu Crin Bologa, care mi-a mărturisit că temerile noastre privind lupta anticorupție sunt FONDATE. În acest moment, DNA este BLOCAT de LIPSA Legislației. Legile justiției au rămas în forma în care le-a mătrășit Tudorel Toader. Iar ministrul Justiției nu le-a modificat nici până în prezent, deși e de aproape 1 an la guvernare.
  DNA nu mai poate să lucreze la capacitatea maximă, pentru că e blocat de legi. Dar nimeni nu face nimic pentru a schimba lucrurile.
  Șeful DNA mi-a părut resemnat. ”Lucrăm cum putem”, mi-a spus.
  Prea puțin pentru ce înseamnă adevărata luptă anticorupție.

  Am intrat în clădirea Direcției Naționale Anticorupție pe ușa pe care, acum 2-3 ani intrau miniștri și parlamentari corupți. Am urcat apoi în biroul procurorului-șef Crin Bologa, același din care au condus DNA Laura Codruța Kovesi sau Daniel Morar. Noul șef al DNA ne-a mulțumit că susținem, de ani buni, justiția independentă și onestă. Apoi mi-a relatat cum funcționează DNA în această perioadă, că de abia s-au făcut noi echipe, că sunt procurori puțini și dosare multe.

  Ce nu a putut să recunoască Crin Bologa este că acum PNL se bucură de liniștea de a guverna fără grija anticorupției.
  Practic, PNL este partidul care culege roadele a ceea ce a semănat PSD în toți anii în care noi protestam în Piața Victoriei.
  Doar că, în situația dată riscăm să ne întoarcem la marile tunuri date de politicieni bugetului cetățenilor.

  Este evident că politicienii de la putere nu mai dau doi bani pe lupta anticorupție. Nici pe șeful procurorilor DNA nu l-am văzut ieșind public să spună că are nevoie urgentă de modificări legislative, cum făcea pe vremuri Laura Codruța Kovesi.

  În aceste condiții, doar forța cetățenilor mai poate îmbunătăți lucrurile. În caz contrar, riscăm ca DNA să moară, iar marii corupți să câștige definitiv lupta cu justiția. Acum, însă, și noi suntem prea puțini. Am reușit să ne strângem 20.000 de semnatari. Comparativ cu perioada în care Liviu Dragnea și Tudorel Toader încercau să distrugă justiția, nu suntem nici măcar pe sfert. Le este foarte ușor să ne ignore dacă suntem puțini. Crezi că ordonanța 13 ar mai fi fost retrasă dacă în Piața Victoriei eram doar 20 de protestatari?

  Sunt sigură că ne putem mobiliza, ca și atunci, chiar dacă nu mai avem dușmanii atât de vizibili. În fiecare colț de țară este, însă, un Liviu Dragnea care se bucură de ineficiența justiției.
  Dacă noi ne mobilizăm împotriva politicienilor, atunci oameni precum Crin Bologa și procurorii DNA vor putea să-i pună pe jar.”

  Dle Johannis, sa va fie RUSINE!

  • declic sunt aia cu elefantul roz zburator ce au strins vreo cinci cetatenii protestatari ? halal companie .

  • ,,RUȘINE, Iohannis”?
   Haide, @lili,
   după ce ești – ca de altfel în toate postarile – obiectiv și aplicat critică, acu’, la sfîrșit, dai cu capu-n nori?!

  • PSDragnea i-a taiat DNA-ului „curentul” cu ajutorul curtii lui Dorneanu, Pivniceru si Morar.

   Fara interceptari de la SRI, DNA nu prea poate face mare lucru pt ca n-are probe.

   Iar liberalilor le convine de minune situatia asta. De la Johanis pana la Orban si trecand prin Predoiu si baietii aia doi de ministrii de la Mediu si Dezvoltare pana la baroni locali de tipul Gheorghe Flutur toti sunt suer-incantati de ce-au mostenit de la Dragnea pe linie de Justitie.

  • Felicitari lili pt comentariu si iti multumesc pt informatii !

 38. Domnule Tapalaga, ati putea sa ne spuneti – poate chiar raspunzandu-mi aici – care ar fi fost a doua intrebare pe care ati vrut sa o adresati presedintelui, dar nu v-a permis sa o puneti?

 39. Iohannis să numească un alt prim ministru iar politrucul Predoiu dat afară pentru protejarea infractorilor. În fapt, nici Iohannis nici Orban (de predoiu nu mai vorbesc) n-au nimic de câștigat din lupta anticorupție.

 40. Urgentati lupta anticoruptie. Dl .Predoiu sa-si ia consilieri competenti si seriosi , nu rebuturi in meserie( vezi Comisarul.ro) .

  • Sa va spun cine e Secretar de stat la Ministerul Justitiei, alaturi de Ministrul Predoiu?!
   Ghici?!
   Cine alta decat o PSDista inraita, o țață PSDista, o cață prezenta seara de seara in vremea guvernului Dancila pe la TVurile prietene ale PSD, aparand si laudand Guvernul analfabetei Dancila: dna Gabriela Zoana!
   O stiti, asa-i?!
   Ei, bine, dna Gabriela Zoana, prietena dnei Veorica Dancila, unul dintre comunicatorii cei mai agresivi ai PSD, mai ales în ceea ce privește mesajele anti-europene și anti-justiție, NU a mai prins loc la Parlamentul european si in data de 15 Octombrie 2019, desi Guvernul Dancila era DEMIS inca din 10 Octombrie, Veorica a numit-o Secretar de stat la Minsiterul Justitiei, unde e si azi, bine mersi!
   E „educata” pe model PSD: a absolvit Dreptul la „celebra” fabrica de diplome PSDista, Universitatea „Nicolae Titulescu”, Bucureşti.
   Ce „reformare” a Justitiei sa asteptam cu asemenea specimene?

   Poate sa imi spuna careva de ce Predoiu NU a schimbat-o imediat pe Gabriela Zoana, cand L. Orban s-a laudat in 7 Noiembrie 2019:
   „Premierul Ludovic Orban a anunţat, joi seară, că a semnat eliberarea din funcţie a ”aproape 40 de secretari de stat PSD”, iar în cursul zilei de vineri va continua.
   ”TOATA clientela PSD va părăsi guvernarea liberală, pentru că noi nu acceptăm să lucrăm cu cei care şi-au bătut joc de România 3 ani de zile”, a spus Orban.
   ”Am semnat a doua tranşă, am eliberat din funcţie cred că aproape 40 de secretari de stat PSD. Mâine voi continua. Sigur că trebuie pregătite deciziile, trebuie analizată baza legală şi trebuie să semnez. Dacă aș fi putut mai repede, i-aş fi eliberat mai repede”, a declarat, joi seară, premierul Ludovic Orban.
   Acesta a explicat că sunt funcţii de demnitate publică, iar ”TOTI secretarii de stat PSD, toţi preşedinţii, vicepreşedinţii şi toată clientela PSD va părăsi guvernarea liberală, pentru că noi nu acceptăm să lucrăm cu cei care şi-au bătut joc de România 3 ani de zile”.
   ”Voi elibera PESTE TOT secretari de stat”, a spus Orban, întrebat la ce ministere sunt cei mai mulţi, potrivit News.ro.

   Orbane, pe Gabriela Zoana cine o tine in brate??!
   Asta e 1 exempplu, Dumnezeu stie cate altele sunt!!

  • Ia uite ce Consiliera „educata” are Ministrul Predoiu, blonda, tanara, frumoasa si putin de tot educata!
   Numa’ buna de facut „reforma” in Justitie!!
   Nu pot sa nu intreb: oare CE il consiliaza?!!!
   „Consilieră a ministrului Justiției, media 5,17 la concursul pentru executori judecătorești / Nota 4 la Drept Civil.
   18 septembrie 2020.
   Besli Hamide, consiliera ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, a picat cu media 5,17 examenul de admitere în profesia de executori judecătorești stagiari.

   Potrivit rezultatelor concursului afișate de Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești, Besli Hamide a obținut nota 4,00 la Drept Civil, 4,50 la Drept Procesual Civil și 7,00 la Organizarea profesiei de executor judecătoresc.
   Ea a fost RESPINSA, astfel, cu media 5,17, la examenul susținut în iunie 2019.

   Besli Hamide este consilier al ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, declarațiile de avere depuse de ea pe site-ul MJ arătând că a fost numită în funcție în luna martie.”

   Are careva habar CE consiliere ii da Ministrului Predoiu aceasta tanara blonda si frumoasa Besli Hamide??!!

  • Am cautat zadarnic CVul tinerei blonde Hamide Besli, noua Consiliera a Minsitrului Predoiu!
   Tinut la secret, precum un secret de stat!

  • Nu pot sa cred! Ăștia sunt chiar nebuni?!
   Cum zoana?! Măcar dacă era Birchal, mai era ceva!!

  • „Preferata lui Liviu Dragnea, numită secretar de stat la Justiție, deși guvernul este demis ,
   Viorica Dăncilă a numit-o pe Gabriela Zoană în funcția de secretar de stat la Ministerul Justiției, deși guvernul este demis și din luna aprilie până în prezent Dăncilă nu a numit în posturile de secretar de stat rămase vacante la acest minister persoanele propuse de ministru.
   Ana Birchall a refuzat timp de trei luni să accepte numirea unor secretari de stat impuși de PSD, iar, în replică, premierul a refuzat să îi aprobe propunerile pentru aceleași posturi.

   Gabriela Zoană a intrat în Parlamentul European în 2018, când Viorica Dăncilă a eliberat un loc pentru a veni la București ca premier. A fost director adjunct la Registrul Comerțului, este licențiată în drept la Universitatea Titu Maiorescu și doctor în drept la Academia de Poliție.
   Ea nu a mai reușit să prindă un post în Parlamentul European la alegerile din luna mai, din cauza celor patru locuri eligibile cedate unor persoane din afara PSD, dar a fost preferata lui Liviu Dragnea când acesta era președintele partidului, fiind unul dintre comunicatorii cei mai agresivi ai social-democraților, mai ales în ceea ce privește mesajele anti-europene și anti-justiție. ”
   https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/preferata-lui-liviu-dragnea-numita-secretar-de-stat-la-justitie-desi-guvernul-este-demis-1201608

  • Totuși, nu sunt convins că ai dreptate în privința Zoanei! Eu n-am găsit-o printre secretarii de stat la MJ!!!

  • Prietena lui Dăncilă, numită secretar de stat la Ministerul Justiției. Gabriela Zoană, doctor în Drept la Academia de Poliţie
   Articole • 15 Octombrie 2019
   Premierul Viorica Dăncilă a numit-o marți secretar de stat la Ministerul Justiției pe Gabriela Zoană, o apropiată a sa și înlocuitoarea în Parlamentul European.
   Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial.
   Gabriela Zoană (n. 1979) a intrat în Parlamentul European în 2018 în locul Vioricăi Dăncilă, dar nu a mai prins un loc eligibil în 2019. Ea e membru PSD Argeș și, până să ajungă în PE, a fost director general adjunct la Registrul Comerțului. Din 2010, Gabriela Zoană este doctor în Drept la Academia de Poliţie ”Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti.

   În iunie 2018, Gabriela Zoană a distribuit pe contul său de Facebook un clip cu zeci de imagini din România comunistă, acompaniate de melodia a trei cântăreți de manele. Gabriela Zoană și-a însoțit postarea cu textul ”Amintirile fac parte din viața mea și a ta! Vă doresc o duminică plină de lumină în suflet.”
   https://www.g4media.ro/prietena-lui-dancila-numita-secretar-de-stat-la-ministerul-justitiei-gabriela-zoana-doctor-in-drept-la-academia-de-politie.html

  • DECIZIE nr. 260 din 15 octombrie 2019 privind numirea doamnei Maria Gabriela Zoană în funcția de secretar de stat la Ministerul Justiției
   EMITENT
   PRIM-MINISTRUL
   Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 834 din 15 octombrie 2019.
   În temeiul art. 29 și al art. 31 lit. d) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu completările ulterioare, prim-ministrul emite prezenta decizie.
   ARTICOL UNIC
   Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, doamna Maria Gabriela Zoană se numește în funcția de secretar de stat la Ministerul Justiției.
   PRIM-MINISTRU
   VASILICA-VIORICA DĂNCILĂ
   Contrasemnează:
   Secretarul general al Guvernului,
   Toni GreblăBucurești, 15 octombrie 2019.
   Nr. 260.
   http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/218894

  • Marcele nu ai cautat-o unde trebuie ? Vorba de duh a lui Tomazian ca tu o stii sigur .Lili e mai perspicace .

  • Ce mizerie PSDista colcaie si la MJ, mama mama;
   „ADEVARUL, 9 Martie 2020: „Nababa” de la Ministerul Justiţiei.
   Curiosul caz al Elenei Petraşcu, noul secretar general al instituţiei conduse de Predoiu,
   Premierul Ludovic Orban a completat echipa lui Predoiu de la Justiţie cu doar o zi înainte de demiterea Guvernului.
   Elena Petraşcu, funcţionar promovat de PSD în numeroase consilii de administraţie, care în 2018 a ajuns să câştige peste 600.000 de lei, a fost numită secretar general al instituţiei, adică omul care ştie tot ce mişcă în minister.
   Pe 4 februarie, zi în care Guvernul Orban a încercat să adopte nu mai puţin de 25 de ordonanţe de urgenţă, într-o şedinţă care a ţinut până spre miezul nopţii, PNL a făcut şi mai multe numiri în echipa guvernamentală.
   Printre noii numiţi a fost şi Elena Petraşcu, un funcţionar care în ultimii ani a fost membră în consilii ale Administraţiei Porturilor, CFR Infrastructură, Eximbank, Registrul Auto Român, Telekom, dar şi pe poziţii-cheie din ministere, fiind promovată mai mereu de PSD. Noua funcţie a acesteia începând cu 4 februarie este de secretar general al Ministerului Justiţiei. Pe lângă faptul că a adunat numeroase funcţii, Elena Petraşcu a ieşit în evidenţă şi pentru veniturile mari încasate de la stat în 2018, după cum arată declaraţiile de avere depuse în 2019. Elena Petraşcu a fost în consiliile de administraţie de la societăţile Telecomunicaţii SA, TROM SA şi Administraţia Porturilor Maritime Constanţa SA (APM), de unde a încasat 68.025 lei, 137.500 de lei şi, respectiv, 88.997 de lei, adică, în total, 294.522 lei. În plus, pe lângă salariul de secretar general al Ministerului Transporturilor, adică de 73.815 lei, Elena Petraşcu a mai beneficiat de încă 239.628 lei de la Eximbank. În total, aproximativ 607.000 de lei, adică în jur de 130.000 de euro în 2018. Cine e Elena Petraşcu, noul secretar general al MJ Elena Petraşcu, absolventă a Facultăţii de Drept (1995) şi a Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” (2010), şi-a început cariera de funcţionar al statului în 1997, când a ocupat postul de consilier juridic al Ministerului Transporturilor. A reuşit să avanseze treptat pe funcţii, fiind promovată mai ales în timpul guvernărilor PSD. În 2001, în perioada Guvernului Năstase Petraşcu a fost numitĂ director general în Ministerul Transporturilor, funcţie deţinută până în 2007. În timpul guvernărilor liberale, Petraşcu a fost mutată de la o funcţie la altă, fiind director general în cadrul Ministerului Integrării Europene, director general în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale sau director adjunct al Loteriei Române. Revenirea la putere a PSD a însemnat o nouă perioadă de promovare a Elenei Petraşcu. În mai 2014, Dan Şova a numit-o secretar general al Ministerului Transporturilor, fiind plasată de acesta şi în Consiliul de Administraţie al ROMATSA. După plecarea lui Şova de la minister, în iunie 2014 Petraşcu a rezistat doar câteva luni, fiind trecută în ianuarie 2015 la Secretariatul general al Guvernului pe funcţia de inspector guvernamental. Lucian Şova, ministru al Comunicaţiilor în perioada iunie 2017 – ianuarie 2018, a numit-o pe Elena Petraşcu director interimar al Poştei Române, în octombrie 2017, funcţie pe care a deţinut-o până pe 20 februarie 2018. Odată cu trecerea lui Lucian Şova de la Comunicaţii la Transporturi, Petraşcu a fost readusă în acest minister, pe funcţia de secretar general.
   A rezistat şi după demiterea lui Şova, iar în ianuarie 2019, ministrul interimar al Transporturilor, Rovana Plumb, îşi delega mare parte din atribuţii acesteia, Petraşcu fiind pusă să coordoneze majoritatea structurilor din instituţie.”

  • lili, tot nu sunt convins că ai dreptate!

 41. 6 Noiembrie 2019, STIRILE PRO-TV:
  „L. Orban vrea ca organizarea concursurilor pentru funcţiile publice să fie cu camere, ca la Bac.
  Ludovic Orban a declarat că doreşte schimbarea procedurilor de organizare a concursurilor pentru ocuparea de funcţii publice, susţinând că proba orală ar trebui să se desfăşoare după modelul de la Bac, cu camere de luat vederi.
  “Vrem să schimbăm procedurile de organizare a concursurilor pentru ocuparea de funcţii publice, care să fie o procedură transparentă, în jurul cărora să se facă publicitate, oricine vrea să candideze pentru o funcţie publică să ştie, să afle printr-o publicitate la care să aibă acces orice cetăţean. De asemenea, să cunoască foarte clar criteriile în baza cărora se decide cel care câştigă concursul, iar fazele concursului să fie publice, transparente, inclusiv la proba orală, dacă păstrăm proba orală, să se facă cu camere, cum este la examenul de bacalaureat. Adică oricând să existe nişte probe şi dacă un candidat este neîndreptăţit în mod evident, să poată să conteste rezultatul”, a spus Orban la B1 TV.
  El a pledat pentru “depesedizarea administraţiei” şi angajarea oamenilor pe bază de competenţă şi concursuri transparente.
  ″Îi anunţ de pe acum pe toţi pesediştii care au funcţii de conducere în statul român că vor primi acelaşi răspuns, şi anume, să-şi facă bagajele, iar dacă au o urmă de demnitate, să-şi dea demisia. (…) Dacă nu-şi dau demisia, voi semna deciziile de eliberare din funcţie”, a afirmat Orban.

  Sper ca nu ati uitat ce clientela analfabeta a numit Guv. Orban in functii publice banoase dupa ce PNL a venit la guvernare!!!

 42. DA ! Demult nu am mai avut un acord TOTAL cu argumentele d-lui TAPALAGĂ ! Cererea PROCURATURII EUROPENE formulată de CODRUȚA KOVEȘI trebuie privita cu maximă responsabilitate,dacă RO vrea să fie tratată cu seriozitate în UE ! Este vital pentru noi toți , pentru RO din prezent și din viitor . Resetarea cererii e imperios necesară , iar problema, oricît de ”dificilă” electoral trebuie să fie marcată de maximă transparență.

 43. Credeti ca Iohannis si PNL e diferit total de PSD & Puradeii ? Nu au participat in 2012, voios, cu toti la o lovitura de stat de care nu s-au dezis ?

 44. In cazul de fata , cred ca este vorba de lipsa de inteligenta politica, ( romanii cer cercetarea si eliminarea coruptiei care a pus stapanire pe Romania) , apoi, lipsa de viziune , mai putin prostie , mai degraba interese nestiute de catre romani. Dna Kovesi a fost renegata odata , iar acum vreti sa o faultati. O rusine ptr.rRomnaia si o lovitura data romanilor cinstiti.
  Succes Dna Kovesti , nu lasati pungasii sa ne fure Tara, in continuare.

 45. Bateți câmpii prieteni !
  putem avea și 20.000 de procurori….atâta timp cât legea îi ajută și le oferă protecție infractorilor nu va merge treaba.
  tapalagă…te apreciem….dar trebuie să spui tot !

  • Cred ca lupta anticoruptie e o cauza terminata..
   1. Legislatia e azi in favoarea infractorilor si incep sa cred ca asa va ramane.
   Sunt membru al comunitatii DECLIC si Ieri Catalina Hortopan de la DECLIC ne-a scris ca a discutat cu seful DNA, Crin Bologa, caruia i-a inmanat Petitia semnata de noi, Romanii, „DNA, reia lupta impotriva coruptilor”, iar Concluzia ei dupa discutia cu seful DNA e alarmanta:
   „Am discutat cu șeful Direcției Naționale Anticorupție. Am stat peste 2 ore de vorbă cu Crin Bologa, care mi-a mărturisit că temerile noastre privind lupta anticorupție sunt fondate. În acest moment, DNA este blocat de lipsa legislației. Legile justiției au rămas în forma în care le-a mătrășit Tudorel Toader.
   Iar ministrul Justiției nu le-a modificat nici până în prezent, deși e de aproape 1 an la guvernare.
   DNA nu mai poate să lucreze la capacitatea maximă, pentru că e blocat de legi. Dar nimeni nu face nimic pentru a schimba lucrurile. Șeful DNA mi-a părut resemnat. ”Lucrăm cum putem”, mi-a spus. Prea puțin pentru ce înseamnă adevărata luptă anticorupție.
   2. Dupa ce dl Johannis s-a infoiat cum ca „Romania „sta bine cu statul de drept”, semnalul e ca mare branza Ministrul liberal al Justitiei NU va schimba, vedem bine cum zi dupa zi se claseaza Dosare, se dau Sentinte halucinante…
   3. Am citit de curand un interviu cu Valeriu Nicolae, activist social si publicist, el a realizat in ultimii trei ani o serie de postari despre mai multi politicieni, in care dezvaluie cum prin nepotism, impostura si proptele de partid au ajuns in Parlament si Guvern, dar si un site unde se gasesc toate aceste cercetari, nutotei.ro.
   El a analizat CVurile celor care ne conduc, impostori nescoliti, semianalfabeti plini de Diplome de la celebrele „fabrici de diplome”, despre care si eu am postat nu o data, doar ca el spune ceva ceva la care nu m-am gandit:
   „O sursa mi-a trimis CV de judecatori si procurori, o buna pare a terminat facultatile astea de toata batjocura, masteratele si toate nebuniile. Cine sa se sesizeze sau autosesizeze? Noi vorbim despre SNSPA de ASE si altele.
   „https://ziare.com/marcel-ciolacu/presedinte-psd/interviu-valeriu-nicolae-omul-care-vaneaza-cv-urile-parlamentarilor-deocamdata-eu-nu-mai-beau-ceai-am-alergie-la-poloniu-1627152
   Adica, multi judecatori si procurori au terminat „fabricile de diplome” unde s-au „scolit” si politicienii nostri!
   Ce asteptam de la ei?!
   Despre celebrul Dosar Teldrum, in care e acuzat dl Dragnea, Newsweek.ro spunea la sfarsit de Iulie 2020 ca ” Cel mai probabil, faptele din dosarul Tel Drum s-au prescris sau se vor prescrie curând. Motivul principal: DNA a deschis mult prea târziu investigația și a mai avut nevoie de aproape trei ani pentru a-l inculpa pe fostul șef al PSD. Dragnea, aproape scăpat de dosarul TelDrum. DNA l-a inculpat prea târziu.”

 46. Uite cel mai tare CV al unui Judecator din Romania:
  http://portal.just.ro/43/Documents/CV/CV_Vintila_Adela.pdf

  „VINTILĂ ADELA
  FUNCŢIA; GRADUL – JUDECĂTOR
  LOCUL EXERCITĂRII FUNCŢIEI – CURTEA DE APEL TG. MUREŞ, SECŢIA A II – A CIVILA, DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV ŞI FISCAL
  Naţionalitate – ROMÂNA
  EDUCAŢIE ŞI FORMARE PROFESIONALĂ
  1976 – 1980, LICEUL SANITAR TG . MUREŞ, LABORANT BIOLOG
  1991 –1996, UNIVERSITATEA ECOLOGICĂ “DIMITRIE CANTEMIR” TG . MUREŞ, FACULTATEA DE DREPT, ŞEF PROMOŢIE
  LICENŢIAT ÎN ŞTIINŢE JURIDICE AL UNIVERSITĂŢII “BABEŞ- BOLYAI” – CLUJ –NAPOCA, 1996, 9,37
  EXPERIENŢA PROFESIONALĂ EXTRAJUDICIARĂ
  1980-1981, SPITALUL CLINIC JUDEŢEAN – MIERCUREA CIUC, LABORATOR, LABORANT BIOLOG
  1981-1996, SPITALUL CLINIC JUDEŢEAN –TG. MUREŞ, LABORATOR CENTRAL, ASISTENT MEDICAL LABORATOR
  •EXAMENUL DE INTRARE ÎN MAGISTRATURĂ AUGUST 1996, CLUJ NAPOCA
  •EXAMENE DE PROMOVARE: OCTOMBRIE 2000, BUCUREŞTI, 10;
  EXAMEN DE PROMOVARE ÎN FUNCŢIE DE EXECUŢIE LA TRIBUNALUL MUREŞ – NOIEMBRIE 2003, BUCUREŞTI, 9,97;
  EXAMEN DE PROMOVARE ÎN FUNCŢIE DE EXECUŢIE LA CURTEA DE APEL TG. MUREŞ

  CARIERA PROFESIONALĂ ÎN MAGISTRATURĂ
  •DOMENII DE ACTIVITATE
  1996 – 1997, JUDECĂTOR, JUDECĂTORIA TG . MUREŞ
  1997 – 1999, JUDECĂTOR, JUDECĂTORIA REGHIN
  2001 – 2003, JUDECĂTOR, TRIBUNALUL MUREŞ, SECŢIA COMERCIALĂ ŞI CONTENCIOS ADMINISTRATIV JUDECĂTOR SINDIC
  2004 – , JUDECĂTOR, CURTEA DE APEL TG . MUREŞ, SECŢIA COMERCIALĂ ŞI CONTENCIOS ADMINISTRATIV
  2010 – 2013 , MEMBRUAL REŢELEI JUDICIARE EUROPENE DE COOPERARE ÎN MATERIE CIVILĂ ŞI COMERCIALĂ, ORDINUL MJ NR. 607/2010•
  FUNCŢII SPECIALE17.
  10.2005 – 28.09.2006, INSPECTOR GENERAL, MINISTERUL JUSTIŢIEI, CORPUL DE INSPECŢIE AL MINISTRULUI
  29.08.2006 – 9.07.2007, DIRECTOR, MINISTERUL JUSTIŢIEI, DIRECŢIA PUBLICITATE MOBILIARĂ, NOTARI PUBLICI, EXECUTORI, EXPERŢI TEHNICI JUDICIARI, TRADUCĂTORI ŞI INTERPREI (DIRECŢIA PENTRU SERVICII JURIDICE CONEXE)•DETAŞARE
  17.10.2005 – 09.07.2007, MINISTERUL JUSTIŢIEI

  DECI: Laboranta zi de zi la Tg Mures intre 1981-1996 a urmat femeia in acesti ANI Facultati peste facultati, TOATE la MARE DISTANTA, si HOP din 1996 intra mare Judecatoare la Judecatoria Tg Mures, azi e mare Judecatoare cu Facultatea absolvita la mare distanta, NU a pus piciorul 1 ZI macar la Invatamant de zi!!!
  Credeam ca boala asta o avem doar cu politrucii, dar vad ca e peste tot, in toate functiile banoase…

 47. Multumim pt. articol.
  Anticoruptia pare istorie in Romania.
  Se vizeaza numai pestii mici.
  Tariceanu va scapa iar de anchete cu un nou mandat de parlamentar