G4Media.ro

Cum explică Ministerul Justiției că vrea să trimită doar 10 procurori la…

Cum explică Ministerul Justiției că vrea să trimită doar 10 procurori la Parchetul European, deși Kovesi a cerut 20: ”Temeinice și detaliate consultări cu DNA și Parchetul General”

Ministerul Justiției a confirmat miercuri printr-un comunicat de presă informația publicată în exclusivitate de G4Media.ro, potrivit căreia România a acceptat să delege doar 10 procurori la Parchetul European pentru anchetarea dosarelor cu fraude din fondurile europene.

G4Media.ro a scris că Parchetul European a solicitat României să aprobe un număr cuprins între 20 și 30 de procurori care vor investiga fraudele cu fonduri europene, însă ministerul justiției a anunțat că acceptă doar 10 procurori,

Ministerul Justiției justifică delegarea a doar 10 procurori prin ” temeinice și detaliate consultări atât cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cât și cu Direcția Națională Anticorupție”.

”Numărul propus de 10 procurori a fost stabilit inclusiv în acord cu nevoile operative ale Parchetului European (EPPO), ale DNA, desemnată unitate de suport a Parchetului European, în perfectă rezonanță cu pozițiile cvasitotalității miniștrilor de Justiție din Statele Membre UE exprimate cu ocazia Consiliului JAI de la Zagreb din luna ianuarie 2020, în sensul de a sprijini operaționalizarea treptată a Parchetului European (EPPO) și extinderea capacității acestuia pe măsura progreselor înregistrate”, arată Ministerul Justiției în comunicatul citat.

Context: Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a trimis săptămâna trecută o scrisoare ministerului justiției în care îl anunță pe Cătălin Predoiu că respinge oferta Guvernului Român, în contextul în care România este campioană la fraudele cu fonduri europene.

În raportul OLAF pe anul 2019, (oficiul european de luptă anti-fraudă), România conduce în topul țărilor europene anchetate pentru fraude cu fonduri UE. România ocupă primul loc cu 11 investigații deschise, fiind urmată de Italia cu 9 investigații, Grecia, Polonia și Bulgaria, cu câte 7.

Potrivit surselor G4Media.ro, Parchetul European solicită un anumit număr de procurori fiecărei țări UE, dintre cele 22 care au aderat la această structură, pe baza unui set de criterii, între care cel mai important este numărul de dosare raportat anual în care sunt anchetate fraudele cu fonduri europene.

Or, și aici România conduce detașat, cu aproape 1000 de dosare penale deschise anual la nivelul țării, vizând infracțiuni comise la cheltuirea banilor europeni. O altă statistică DNA arată că în perioada 2014-2018, procurorii au trimis în judecată 938 inculpați, în 363 cauze pentru comiterea unor infracțiuni împotriva intereselor financiare ale UE. Prejudiciul reținut în aceste cauze a fost de 494 milioane lei, din care aproximativ 90% reprezintă prejudiciu la bugetele Uniunii Europene. În aceeași perioadă, instanțele de judecată au condamnat deja 452 de inculpați și au obligat persoanele condamnate la despăgubiri către părțile civile în valoare de aproximativ 140 milioane lei.

Comunicatul integral al Ministerului Justiției:

Procedura de stabilire a numărului de procurori români delegați la Parchetul European (EPPO) a fost inițiată încă de la sfârșitul anului 2019, Ministerul Justiției fiind primul care a inițiat dialogul cu Procurorul Șef European (PSE) în legătură cu acest subiect (scrisoarea ministrului Justiției din data de 8 noiembrie 2019).
Procedura de stabilire a numărului de procurori presupune un dialog între fiecare autoritate națională competentă din fiecare Stat Membru UE.
Procedura este încă în curs de desfășurare atât între Ministerul Justiției din România și PSE, cât și între alte ministere de Justiție din alte state membre și PSE. Informațiile și afirmațiile vehiculate public conform cărora România ar bloca procesul de stabilire a numărului de procurori europeni nu au suport în situația reală din teren.
România, prin Ministerul Justiției, a propus un număr de 10 procurori și 20 de specialiști de suport (polițiști, personal auxiliar etc.) după ce a efectuat temeinice și detaliate consultări atât cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cât și cu Direcția Națională Anticorupție. Ministerul Justiției a organizat și condus consultări (în sistem videoconferință) ale acestor instituții cu PSE plecând de la o evaluare a numărului de cauze în perspectivă, a stadiului procesual a celor mai multe din aceste cauze și a complexității lor. Numărul propus de 10 procurori a fost stabilit inclusiv în acord cu nevoile operative ale Parchetului European (EPPO), ale DNA, desemnată unitate de suport a Parchetului European, în perfectă rezonanță cu pozițiile cvasitotalității miniștrilor de Justiție din Statele Membre UE exprimate cu ocazia Consiliului JAI de la Zagreb din luna ianuarie 2020, în sensul de a sprijini operaționalizarea treptată a Parchetului European (EPPO) și extinderea capacității acestuia pe măsura progreselor înregistrate.
Orientativ, ca număr de procurori delegați, în raport cu cifrele neoficiale și nedefinitive vehiculate până la această oră (procesul de consultări fiind în curs, nedefinitivat), România se plasează pe locul 5, cu un număr de 10 procurori, majoritatea statelor propunând 1-2 procurori, cu excepția a 6-8 state, între care și România, care propun un număr de 5, 10, 11, 14 și respectiv 20 de procurori (2 state).
În condițiile indicate supra, Ministerul Justiției subliniază din nou că procesul de consultări este în curs cu majoritatea autorităților competente din Statele Membre și își exprimă speranța că pozițiile publice adoptate de diverși actori politici în legătură cu acest subiect vor fi fundamentate pe o analiză atentă a situației reale din teren, în raport cu particularitățile fiecărei țări și statistici riguroase.

Foto: Cătălin Predoiu (Inquam Photos / Octav Ganea)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

38 comentarii

 1. Ăsta-i nesimțit, adică știu mai bine ăia de la alte tribunale de câți procurori are nevoie Kovesi la Parchetul european, mă leși?

  • Mai e şi diferenţa că la noi justiţia pare concepută să fie indulgentă cu marea corupţie.

  • # kondensatorilor, cand copiii vostri vor ajunge pe mana pedofililor sa va aduceti aminte de predoiu

   cand spuneam ca suntem Thailanda ueSS cred ca imi dadeati placutze, caci doar de atat sunteti in stare, sa iesiti in strada doar cand va trimit agitatorii de profesie

   Societatea civilă îi cere socoteală lui Cătălin Predoiu:

   „Cui folosește SECRETIZAREA dosarelor traficanților de persoane?”

   Organizațiile semnatare solicită Ministrului Justiției și Consiliului Superior al Magistraturii să explice

   de ce toate dosarele de trafic de minori

   şi
   de trafic de persoane

   au fost șterse de pe portalul instanţelor de judecată,

   cine a luat acestă decizie și

   să publice toate documentele de fundamentare și avizare a acestei decizii.

  • gheu chetyre (cetâri) nu accepta linkuri – nici alea cu paranteze… cautati pe tomisnews.ro

   În urma secretizării dosarelor, organizațiile neguvernamentale și mass-media nu mai pot urmări și monitoriza dosarele de trafic de ființe umane și nu mai pot atrage atenția asupra modului defectuos de instrumentare și desfășurare a proceselor, așa cum au făcut în dosarul “Țăndărei”.

   Această decizie îngreunează activitatea organizațiilor neguvernamentale de reprezentare juridică a victimelor și afectează dreptul cetățenilor de a primi informații de interes public despre fenomenul traficului de ființe umane.

   Totodată, această decizie afectează și monitorizarea fenomenului traficului de persoane de către organizațiile internaționale, precum Comisia Europeană, Consiliul Europei, Organizația Națiunilor Unite, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, care vor fi dependente de informațiile oficiale, comunicate de către autorități, în condițiile în care experții independenți nu își mai pot fundamenta concluziile cu referire la dosarele publice.

 2. PNL e o mizerie comunista.

  ”Numărul propus de 10 procurori a fost stabilit inclusiv în acord cu nevoile operative ale Parchetului European (EPPO)”

  Din moment ce Kovesi a cerut 20-30, e clar ca pe cei 10 procurori i-a scos Predoiu din fund.

  • Predoiu e garantat de Iohannis, care i-a acceptat de fiecare dată toate propunerile. Așa că poți să îi pupi pe amândoi în dos.
   Mai bine bag-o pe aia cu rușii.

  • Predoiu este garantat de Pahontu, de socru-sau care a devalizat Banca Religiilor si de toti cei ce vor sa fure in liniste in Romania

 3. MJ avea de raspuns la o intrebare de logica simpla (implicita):
  Investigarea fraudelor cu fonduri europene in Romania va fi mai eficienta cu:
  a) 10 procurori + 20 de specialisti de suport sau
  b) 20 de procurori + 20 de specialisti de suport?

 4. Dac-ar fi după PG și DNA n-ar trimite nici unul. Cum să-și apere infractorii dacă trimit 20-30 de procurori ? Trebuie să aibă grijă de infractori, că doar ei le plătesc salariile imense și pensiile nesimțite, nu oamenii cinstiți.

 5. Esti o mizerie comunista, si tu, si Orban si Iohanis si tot partidul voastru de interlopi.

  Sper sa platesti. Cu cariera ta de nimic, cu libertatea si intai de toate electoral.

  Votati naibi USR.

 6. Predoiu îngreunează munca Parchetului European ,facând jocurile MAFIEI, pt ca infractorii care au pus botul la fonduri europene să fie cât mai greu de găsit !Nr mic de procurori înseamnă muncă multa pt ei și un avantaj pt Mafie! Predoiule când ne lași? Când îți dai demisia?ORBANE, afară cu Predoiu!

 7. iar explicatia reala si obiectiva este: Mr CP, soparla alunecoasa si adaptabila oricarei vreme si vremuri, este manjit din cap pana in picioare si nu contribuie absolut DELOC (chiar dimpotriva) la refacerea credibilitatii acestei institutii (MJ) perforata de trasoarele tudorel si ciordache.
  Este singura explicatie si cea mai valida.
  Omul este parte a golaniei psdisto-useliste si trebuie urgent debarcat

 8. Predoiu- MJ vrea să mențină în circulatie o cât mai mare ”cantitatea de cach la sacoșă”.
  Predoiu- MJ NU vrea răspunderea magistratilor și confiscarea extinsă

 9. Asta-i USL-ist sadea. Am impresia ca de asta a si fost numit. Ca, la randul lui, sa faca numiri prietenoase cu anumite cercuri…Si a pus niste pioni de care nu a auzit nimeni sefi peste tot.

 10. Predoiu la justitie e marca PNL, fara obiectii din partea PSD. Toate angajamentele pe justitie luate pentru motiunea de cenzura anti psd au fost incalcate de PNL. Toate.

 11. Preșoiu a trimis doar jumătate pentru dizidenții USL-ului, pentru PSD-isti si PNL-isti nu e nevoie că ei sunt curați ca lacrima lui Băsescu!

 12. Kovesi si EPPO va verifica numai fraudele efectuate dupa Octombrie 2017. Asa e definit in Regulament deoarece atunci a intrat in vigoare.

  Care e situatia in perioada 2018-2020 ?

  Oricum oficiul va investiga si alte aspecte ale utilizarii fondurilor europene – ex. decontari si misiuni ale parlamentarilor romani, fraude facute de functionarii romani ….evident dupa Octombrie 2017…

 13. Predoiu este un mare „specialist” in justitie ca si Anisie la invatamant. Un ilustru „nimeni” propulsat tot timpul in primele locuri de inactivitatea si ineficiaenta mascata sub declaratii pompoase!
  O sa va joace Kovesi in picioare ca la hora!

 14. Extraordinar, dacă nu trimite câți procurori vrea Kovesi, se face gaură în cer! Statul de drept e în pericol! Explodează hastagistii și ies în Piața Victoriei!!! Siktir!!!

 15. deci
  UE stie ca sunt probleme cu fondurile lor
  UE vrea sa ne dea bani multi
  UE vrea ca banii dati sa nu fie sifonati
  UE vrea sa fim cinstiti si corecti cu banii care ni-i da
  UE vrea ca sa poata controla banii si doreste mult procurori

  ROMANICA NORMALA EDUCATA ce le spune? cam acelasi raspus ca PSDul!!!!

  BRAVO PNL BRAVO IOHANIS BEAVO PREDOIU

 16. Ce mai apara Predoiu ce a „construit” Tudorel. Paradoxal, Birchall ar fi avut un mandat net superior acestei prestatii jalnice

 17. Nevoile operative ale Parchetului European le stabileste Kovesi, nu pu*** de Predoiu!

 18. Aceasta metoda de a mentine cati mai putini magistrati in sistem apartine PSD-ului.Asa se explica cuantumul nesabuit al pensiilor speciale si devansarea termenului de pensionare,la fel ca la politisti.Adica atunci cand,in adevar,te expermentezi in profesie iesi la pensie.Si pentru a te determina sa faci asta iti da o pensie babana.Ce s-a urmarit?Ca oamenii legii sa fie,peste masura,de aglomerati,ca sa nu mai aibe timp si de ei(politicieni).Si in felul acesta sa se creeze
  confuzie in dosare,generalizarea „erorilor”,tergiversari,amanari,abuzuri in cascada,neglijente in avalansa,incompetenta,coruptie,etc.
  Dar nimeni nu „striga”ca actele normative care genereaza asemenea efecte sunt profund neconstitutionale.De ce?Simplu,pentru ca se incalca, in mod flagrant,art.21 alin.1,2si 3 din Constitutia Romaniei.Iata ce trebuia,de mult timp,sa faca Avocatul Poporului!Sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la aceste”legi”care genereaza haos in sistemul judiciar romanesc,privandu-l pe cetateanul roman de accesul liber la justitie,la un proces echitabil si laSOLUTIONAREA LUI INTR-UN TERMEN REZONABIL
  Cand sti ce patesti daca te adresezi organelor judiciare,mai bine te lipsesti!Eu de multe ori am patit-o!Doamne si cati lucreza la aceasta sublima institutie,Avocatul Poporului.Ce pompos,ce extraordinar,in vreme ce poporul real geme sub abuzuri si nedreptati,avand fata matuita si chinuita de ele.

 19. cu PNL va fi aceeasi problema ca si in cazul PSD; cit timp nu vom scapa si de ei, Romania va balti in cangrena, marasm, subdezvoltare si dorinta de a mentine un nivel urias al coruptiei.
  Justitiei ii trebuie imediat multi magistrati tineri (adica o suplimentare babana de locuri la Inst. de magistratura), multi procurori la DNA, un supliment de politai pusi in slujba dna, refacerea codului de procedura penala, desfiintarea vacantei judecatoresti (o aberatie din ’92 oferita cadou-mita de catre tata Ilici nudecatorilor), ce sa mai, e nenorocire, un adevarat santier reclama justitia jalnica de la noi!

 20. Ceeace se-ntâmplă mi se pare revoltător. Ce face Predoiu azi cu șefii lui ierarhic superiori făceau mai ieri personaje ordinare gen Țapardel, Nica, Plumb, Grapini, Dragnea, Tăriceanu și Dăncilă. Astăzi politrucii la putere pun aceleași piedici grosolane doamnei Kovesi dar și organismelor europene. Ce fac aceste specimene este exact același lucru pe care îl făceau acum doi ani Dragnea, Dăncilă & Co lor nesuportabilă de majoritatea românilor. Au dat jos nesimțiții socialiști ca să acceadă la putere nesimțiții liberali. Vax albina crema Puka.

 21. La Parchetul European nu mai sunt sub talpa mafiei politice romanesti.

 22. pai daca Mediocrul a zis ca Germania trimite 11, atunci de ce Romania care e pe primul loc la jmengleala sa trimita mai mult ? …dupa cum zice unul care de pe bot-uri Predoiu-i cap de HIDRA ( si bine zice) ….sa nu uitam Predoiu a fost si pe vreme Lui Gargara -Petrov un aranjor!
  pai ce voma galbena NU are voie sa fura ? numai ciuma rosie?

 23. pai daca Mediocrul a zis ca Germania trimite 11, atunci de ce Romania care e pe primul loc la jmengleala sa trimita mai mult ? …dupa cum zice unul care de pe bot-uri Predoiu-i cap de HIDRA ( si bine zice) ….sa nu uitam Predoiu a fost si pe vreme Lui Gargara -Petrov un aranjor!
  pai ce voma galbena NU are voie sa fura ? numai ciuma rosie?

 24. Deci Cătălin Predoiu e ministrul justitiei?

  Să mor io!!! Super noutate!

  Nu am stiut, pt că nu s-a remarcat cu nimic până acum.
  NU sunt deloc fan PSD, dar in schimb nu pot sa-l uit pe Toader Bubosu, sau pe „altă intrebare”… etc.

  Asa.
  Deci Predoiu se numește.
  Măcar știm si noi!!!

 25. Catalin Predoiu este doar un tablou in justitie , un decor. El face tot ce dicteaza MAFIA din justitie si n-are curajul sa se impotrveasca .Oare de ce???????Explica dinsul sau cineva????

 26. De ce va temeti ,sa dati mai multi procurori ptr. EPPO? Romania-i jefuita, nu numai de banii din visteria interna, ci si de banii trimisi de UE. Si-asa , de cand au venit noii numiti , se inchid dosare pe banda rulanta. Don Ministru , daca ramneti in acel scaun , deveniti activ .

 27. In loc sa trimita nr. de procrori soliciati ptr. EPPO , tine cosilier pe una cu , nota 4 la Drept civil si respinsa prin concurs ptr. executori judecatoresti, avand media 5, 17. Sa inteleg ca nu-i competenta , dar ca , consiliera a Dlui Ministru Predoiu este competenta.( informatii prezentate pe Comisarul ,unde este si o fotografie a domnisoarei , care se numeste Besli Hamid) Dl. Rares Bogdan , ar putea explica prezenra tinerei in acel post. Uite sa , va faceti rau cu mana voastra

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.