
Miliardarii din spatele Chanel ar putea renunța la dividende pe fondul declinului din industria de lux
Familia de miliardari Wertheimer, care controlează casa de modă Chanel, ar putea renunța la distribuirea de dividende din cele mai recente câștiguri, semn că declinul industriei de lux afectează încă una dintre cele mai bogate dinastii din lume, relatează Bloomberg.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Potrivit unui document financiar, Chanel, cu sediul la Londra, nu a plătit un dividend intermediar și nici nu a propus unul final pentru anul fiscal 2024. Este pentru prima dată de la criza pandemică din 2020 când producătorul de haine și articole din piele de lux nu rezervă un câștig pentru compania holding a familiei Wertheimer, înregistrată în Insulele Cayman. Chanel a raportat o scădere de 30% a profitului, cauzată de cheltuieli mari în marketing și investiții imobiliare, dar și de vânzări slabe în China.
Un purtător de cuvânt al Chanel a declarat că orice decizie privind plata dividendelor în 2025 va fi luată de consiliul de administrație în lunile următoare.
Acest an dificil vine după o perioadă extrem de profitabilă pentru familia Wertheimer, care a încasat 12,4 miliarde de dolari în ultimii trei ani, pe fondul unei cereri explozive pentru parfumurile Chanel, gențile matlasate și versiunile moderne ale celebrelor costume din tweed. Aceste plăți au ajutat la propulsarea averii combinate a discretelor figuri publice — frații Alain (76 de ani) și Gerard (74 de ani) — la 85 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.
Wertheimerii fac parte dintr-un grup de francezi ultrabogați care și-au clădit averile pe imperii de bunuri de lux și cosmetice, având un boom major după pandemie, dar care acum se confruntă cu o scădere semnificativă a valorii averii.
Printre aceștia se numără și fondatorul LVMH, Bernard Arnault, care este în prezent al optulea cel mai bogat om din lume, cu o avere de 156 de miliarde de dolari, după ce a ocupat o vreme primul loc în indicele Bloomberg. Francoise Bettencourt Meyers, moștenitoarea L’Oréal SA, a coborât, de asemenea, fiind acum a doua cea mai bogată femeie din lume. François Pinault, fondatorul în vârstă de peste 80 de ani al grupului Kering SA, care deține Gucci, a suferit o scădere a averii de peste două treimi față de vârful atins în august 2021.
Absența dividendelor pentru 2024 la Chanel coincide cu o creștere abruptă de 43% a cheltuielilor de capital, până la aproximativ 1,8 miliarde de dolari, parțial direcționate către achiziții de imobile de lux. Printre noile achiziții se numără clădiri de pe faimoasa Avenue Montaigne și Rue Cambon din Paris, unde Gabrielle „Coco” Chanel a deschis prima său boutique de pălării în 1910.
Frații Wertheimer dețin părți egale din compania Chanel, transmisă din generație în generație — ei fiind nepoții unuia dintre primii parteneri de afaceri ai creatoarei în afacerea cu parfumuri.
Alain Wertheimer este președinte executiv global al Chanel și membru în consiliul de administrație, în timp ce Gerard nu este menționat ca director. Biroul familial al Wertheimerilor, Mousse Partners, cu sediul la New York, este condus de fratele lor vitreg, Charles Heilbronn, și folosește o parte din încasări pentru investiții diversificate, inclusiv în brandul de modă The Row.
Chanel a început să-și publice rezultatele financiare în urmă cu șapte ani, după o reorganizare care a transformat-o într-o companie holding pentru brandul de lux.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.