G4Media.ro

Mihai Gorbaciov, dat în judecată cu privire la crime de război de…

Mihai Gorbaciov, dat în judecată cu privire la crime de război de către şase lituanieni, rude ale unor victime ale atacului sângeros de la 13 ianuarie 1991 împotriva independenţei Lituaniei

Şase lituanieni au deschis o acţiune în justiţie împotriva fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov, cu privire la crime de război împotriva independenţei acestui stat baltic, în atacul sovietic sângeros de la 13 ianuarie 1991, relatează AFP.

La comemorarea a 31 de ani de la aceste confruntări, aceste rude ale victimelor cer dreptate.

În acest atac, 14 civili neînarmaţi au fost ucişi, iar alte peste 700 de persoane au fost rănite.

Mii de susţinători ai independenţei s-au adunat atunci în jurul turnului radioteleviziunii şi altor clădiri-cheie din capitală, Vilnius, pentru a încerca să-i împiedice pe ruşi preia controlul.

Zeci de foști conducători din epoca sovietică, condamnați

În 2009, un tribunal lituanian a condamnat zeci de foşti conducători din epoca sovietică cu privire la crime de război, însă procurorii au refuzat să-l ancheteze pe Mihai Gorbaciov, în prezent în vârstă de 90 de ani, care se afla la putere la acea vreme.

Acest refuz i-a înfuriat pe reclamanţi.

Ei îl acuză pe fostul conducător al URSS că deţinea controlul armatei sovietice şi că nu a oprit această ”crimă cu premeditare” împotriva lituanienilor, care îşi cereau libertatea după 50 de ani de ocupaţie sovietică.

”Este clar că acţiunile forţelor militare nu ar fi fost posibile fără o coordonare cu Gorbaciov”, acuză Robertas Povilaitis, care şi-a pierdut taăl în violenţe.

El consideră că acest proces este ”foarte important” şi că, dacă nu este vizată respondabilitatea şefului statului, ”dreptatea nu este întreagă”.

Majoritatea celor 67 de persoane găsite vinovate de crime de război în Lituania aufost judecate în contumacie, inclusiv fostul ministru sovietic al Apărării Gmitri Iazov, care a murit în 2020.

Mulţi conducători lituanieni din era sovietică au fost încarceraţi cu privire la faptele lor, însă alţi suspecţi au rămas neatinşi în Rusia sau Belarus.

Lituania şi celelalte ţări baltice – Letonia şi Estonia – au fost recunoscute internaţional mai târziu, în 1991, după cinci decenii de ocupaţie sovietică şi au aderat la Uniunea Europeană (UE) şi NATO în 2004.

sursa: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Ete scarts! In loc sa-i multumim ca a creat conditiile imploziei comunismului, acum sa-l bagam la inchisoare?

  2. Bietii ucrainieni, au pierdut ultimul tren spe independenta si libertate. Si acum iar le intra raketul ala de Putin in curte.

  3. Când rușii ocupă o țară, rămâne praf și pulbere.

  4. Foarte bine…
    Sa ia aminte Putin…
    Acolo ajunge și el

  5. Mi-at placea sa-l vad si pe George Bush târât prin tribunale

  6. Si ce vor sa rezolve? Astepti 30 de ani sa dai in judecata pe cineva care oricum nu va face inchisoare si daca va fi gasit vinovat ,posibil sa moara de batranete pana la un verdict. E o pierdere inutila de timp si bani.

  7. Și cei din aproape 1300 de Români el și termitele capitaliste occidentale după cum declara lech walesa de la microfonul parlamentului la aniversarea a 25 de ani de la lovitura de stat,tot de ei au fost omorîți.Exact de la microfonul parlamentului s a spart prostul cînd a zis că ,,ei”sînt cei care au început dărîmarea comunismului și ,,ei”sînt cei care au ajuns și la noi.Ciocu mic corporatiștilor ,slugi ordinare #………(rezist) că vă merge bine,privilegiații multinaționalelor soroșiste.

    • Mars in mortii matii de comunist prost, studiiaza putin istoria inainte sa te dai cu parerea. Plangi ca nu ai pe cine pupa in cur?