G4Media.ro

Războaiele din Ucraina și Gaza: Papa Francisc respinge noțiunea de „daune colaterale”…

Sursa foto: © Zatletic | Dreamstime.com

Războaiele din Ucraina și Gaza: Papa Francisc respinge noțiunea de „daune colaterale” în rândul civililor

Papa Francisc a denunțat luni „crimele de război” comise împotriva civililor în conflicte, în special în Fâșia Gaza și Ucraina, respingând noțiunea de „daune colaterale”, transmite agenția AFP.

„Într-un context în care distincția între obiective militare și civili nu pare să mai fie respectată, nu există conflict care să nu sfârșească într-un fel sau altul prin a lovi fără discernământ populația civilă. Evenimentele din Ucraina și Gaza sunt o dovadă clară în acest sens”, a declarat Papa în timpul tradiționalei sale urări de Anul Nou adresate corpului diplomatic.

„Nu trebuie să uităm că încălcările grave ale dreptului umanitar internațional sunt crime de război”, a subliniat Francisc, cerând „un angajament mai mare al comunității internaționale pentru protejarea și aplicarea dreptului umanitar”.

„Poate că nu ne dăm seama că victimele civile nu sunt ‘daune colaterale’. Sunt bărbați și femei cu nume și prenume care își pierd viața”, a spus Papa.

„Sunt copii care rămân orfani și sunt privați de un viitor. Sunt oameni care suferă de foame, de sete și de frig, sau care sunt mutilați de puterea mașinilor moderne”, a continuat el.

Denunțând din nou atacul din 7 octombrie comis de Hamas în Israel, soldat cu aproximativ 1 140 de morți, majoritatea civili, potrivit unui bilanț al AFP bazat pe cifre israeliene, Francisc a condamnat din nou „toate formele de terorism și extremism” și a cerut „eliberarea imediată a tuturor ostaticilor din Gaza”.

Jorge Bergoglio a declarat că „răspunsul militar puternic” al Israelului a „provocat o criză umanitară de o gravitate excepțională și o suferință de neconceput”.

Bilanțul victimelor loviturilor israeliene în Fâșia Gaza depășește în prezent 22.800 de morți, potrivit guvernului Hamas.

Referindu-se la încălzirea globală, la bioetică și la persecutarea creștinilor din întreaga lume, Papa a petrecut 45 de minute făcând o trecere în revistă a problemelor internaționale.

De asemenea, el și-a exprimat „îngrijorarea” față de creșterea numărului de acte antisemite din ultimele luni.

Sfântul Scaun întreține relații diplomatice cu 184 de țări, dintre care 89 au o reprezentare oficială la Roma, precum și cu Uniunea Europeană și cu Ordinul Suveran de Malta.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. ” încălcările grave ale dreptului umanitar internațional sunt crime de război”
    Da, dar faptul este stabilit de tribunale autorizate, pe bază de expertize şi într-o procedură contradictorie.
    În cazurile citate de Sf. Părinte procesele nu au avut loc, iar Sf. Părinte nu are nici mijloacele, nici competența de a le efectua. Şi nici dreptul de a se pronunţa fără acestea.