G4Media.ro

Mihai Demetriade, despre emisiunea TVR privind femeile din Securitate: ”O mizerie marca…

sursa foto: Facebook/ Mihai Demetriade

Mihai Demetriade, despre emisiunea TVR privind femeile din Securitate: ”O mizerie marca TVR”/ După sesizarea CNA: ”O emisiune bună”/ Istoricul CNSAS: ”Ambele realități sunt funcționale/ În documentarul TVR, în afară de manipulările de care vorbeam, există și informații veridice”

Mihai Demetriade, angajat CNSAS, și-a exprimat prima opinie despre emisiunea în care TVR a spălat Securitatea comunistă, în 25 iulie, printr-un comentariu la postarea jurnalistei G4Media care a relatat despre producția televiziunii publice, spunând că este ”o mizerie marca TVR”, care este ”efectul influence-ului securist (rezerviștii) pe lângă redactori”.

Două zile mai târziu, după ce CNA decide să întocmească un raport de monitorizare a emisiunii și sesizează CNSAS, iar colegul său de instituție Mădălin Hodor are o ieșire deplasată în spațiul public, Mihai Demetriade își schimbă opinia spunând că emisiunea este, de fapt „bună chiar dacă cu nuanțe și diferențe”. Mai mult, Demetriade nu explică unde e greșit articolul G4Media și ce nu e scris corect, dar consideră materialul ”un derapaj critic” și o ”înfierare proletară”.

mihai 2 demetriade 2

Contactat de G4Media, pentru a înțelege când spune ceea ce crede, de fapt, Mihai Demetriade a declarat că susține ambele declarații și că în documentarul TVR, ”în afară de manipulări, există și informații veridice”. Demetriade a explicat că atunci când vorbește despre discuțiile ofițerilor cu TVR și influența securistă se referă, de fapt, la cele trei interviuri făcute de televiziune cu fostele securiste:

  • ”De fapt, nu mi-am schimbat poziția. Ambele realități sunt funcționale și la lucru. Există un influence important al rezerviștilor din fosta Securitate asupra întregii lumi contemporane, atât din mass-media dar nu numai. Unul dintre cele mai toxice influenceuri și extrem de subversive și cu consecințe și efecte dintre cele mai stranii. Pot schimba decizii publice, pot influența opinii publice, pot gira comportamente publice, pot modifica decizii economice, un lucru care mă îngrijorează și afectează memoria democratică de fapt în primul și în primul rând. În contextul dat, în contextul documentarului TVR, o parte din memoria asta e la lucru, își face simțită prezența, din păcate insuficient amendată de colegii care au redactat, care au regizat documentarul. Memoria acestor rezerviști e vizibilă atât timp cât colegii de la TVR vorbesc cu ofițerii. Dar în același timp, simultan, tipul de mitologizare și preluare in corpore, necritică, a unor informații cum face, din păcate, colega dumneavoastră, e practic din aceeași mitologie falsificatoare. Asistăm dacă vreți la două fațete la fel de toxice. O fațetă a foștilor rezerviști, obișnuiți, abili să manipuleze realitatea istorică, și o preluare mitologică, într-un fel fals indignată neinformată și necalibrată a unor informații luate la sac, la grămadă din documentarul TVR, pentru că în documentarul TVR, în afară de manipulările de care vorbeam, există și informații veridice și verificabile (…) Din păcate, distincția între informații veridice și manipulări nu este făcută în integralitate și cu rigoare de cei care au regizat documentarul TVR, dar aceste discuții evident că au apărut întrucât ele fac substanța, subiectul acelui documentar, sunt trei interviuri cu doi ofițeri și un subofițer al fostei Securități, din structurile județene ale Securității”.

Context

TVR a difuzat, în 7 iunie, ”Adevăruri despre trecut: Femei în securitate. Raport asupra banalităţii răului”, în care Securitatea comunistă a anilor 80 este spălată public prin intervențiile telefonice ale unor femei care susțin că au lucrat în sistem, iar ”sistemul și uniforma militară” sunt lăudate și puse în prim plan de acestea.

Emisiunea a fost realizată de: Raluca Bibiri (realizator), Raluca Rogojină (producător), Lucia Zamfir (redactor documentarist) și Bogdan Onea (șef producție) și a fost difuzată în plin scandal al legilor securității, la 4 zile după publicarea drafturilor legilor de către G4Media, din care reieșea cum SRI și SIE urmau să capete puteri sporite. Detalii, aici.

G4Media a semnalat derapajele din emisiune în 25 iulie, iar două zile mai târziu, CNA s-a autosesizat conform declarațiilor lui Valentin-Alexandru Jucan, membru al Consiliului. Detalii, aici. 

În ziua în care CNA a decis să întocmească un raport de monitorizare a emisiunii și a sesizat și CNSAS, doi angajați ai instituției din urmă, Mădălin Hodor și Mihai Demetriade, au reacționat public criticând dur articolul din G4Media.

Ulterior, la trei săptămâni de la publicarea articolului, a reacționat într-o manieră similară și scriitorul Florin Iaru, care, la fel ca Mădălin Hodor a luat apărarea realizatoarelor TVR, spunând că emisiunea și-a propus ”să pună cititorul să gândească”. Detalii, aici. 

Punctul de vedere al lui Mihai Demetriade, „Reacții, iluzii și mitologiile discursului memorial”, poate fi citit aici.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. iertati.l si pe hodor ca umbla mai mult beat saracu, asa e la moldoveni :DD

    • Explicatia schimbarii opiniei lui Demetriade: Prima data a zis ca e o mizerie marca TVR, cand si-a dat seama ca g4media leaga emisiunea de legile sigurantei, a schimbat placa. Da cred ca au legatura cele 2 lucruri. O operatiune de influence a SRI pentru a se prezenta drept onorabila. O lauda a muncii de informatii. Hodor si Demetriade au sarit in sus sa apere guvernul si pe Iohannis deoarece au interese, asteapta pozitii din partea puterii. Oricum, se pare ca cei doi tin cursuri la Academia de Informatii. Curată echidistanta!

    • E un animal politic…USList!

  2. Mai puneți mana pe carte domnilor,citiți cărțile supraviețuitorilor “binefacerilor”Securității și apoi mai vorbim.Sanatate tuturor.

  3. Școala e reformată intens, ca să scoată numai necititori de Literatură și Istorie, niște alegători incapabili să-și reprezinte cum a fost Securitatea, despre care mai nou s-a aflat că n-a avut treabă cu Reeducarea de la Pitești, iar pe străzile lui Ceaușescu nici nu erau băieți, ci fete cu ochi albaștri!

  4. Cu banii noștri, gașca de banditi USL plătește slugile din toată media.

  5. Ce piele groasa are cameleonul asta…

  6. Puteți explica eventual pentru public cine este Mihai Demetriade?

  7. Schizofrenia este un skill al Evolutiei …

  8. P.S. : Cu complexele de superioritate nu invingeti Balaurul ..

  9. Ce hahaleră Demetriade! De la Hodor chiar nu te poți aștepta la prea multe, omul este mult prea plin de el însuși dar Demetriade chiar părea un tip echilibrat. Uite modelul clasic românesc cum să faci șpagatul până îți pleznește coccisul…

  10. Securitatea a fost un mielușel iar poporul a fost rău că mai comentau pe la cozi și spuneau bancuri contra ordini de stat și partid. .😂🤣😂

  11. După circa 50 de ani de comunism in care romanii au tremurat la propriu de frica torturii și umilințelor, în care oamenii securității erau cei mai nesimțiți, un exemplu, la o coadă la … bilete intrau in fata disprețuitori față de ceilalți cejwtori, etc. A lăuda asemenea hiene este o tortură pentru cei care i-au suportat.

  12. D-le. Demetriade,doresc sa va rețin atenția asupra verdictului dat de d voastră asupra „fenomenului legio…” din închis.Pitesti. Ludovic Rek(comuni.),Cori Gherman(sociali.),Fuchs și Steiner(evre.),Dan Diaca,Egri Constantin,Alexandru Caranica(macedon.)nu aveau legătură cu legio… Eugen Țurcanu în tranzit de la Suceava se oprește la Jilava,aici dispare mai multe zile.A 2 a oara la sfârșitul anului 1950 lipsește o săptămână de la Pitești.In ambele cazuri este dus la București sa discute cu Nikolski modalitățile de lucru ale tero.rii din închis-o… „Echipa” transferata de la Pitești la Gherla continua sa cânte pe aceeași partitura.Popa Tanu chiar introduce fata de Pitești o noua melodie: reedu.carea și pt. cei în vârstă.La Gherla s a stins fruntașul socialist Flueraș pe aceeași melodie.Tot la Gherla,Savel Gheorghe,căpitan, moldovean, a beneficiat de muzica administrata de Țurcanu. Înainte de proces șefilor reeducar..ii(Țurcanu,Popa Tanu,Martinus,Morarescu,etc.) li s a cerut sa și dovedească lealitatea dând o declarație c au săvârșit totul fără știrea autorităților de partid și a celor din inchisoa…. Raportul predat de Paul Bandu Organizației „Amnesty International” poate fi studiat după 50 de ani la Londra. Fata de aceste puține „interventii” ale mele consider verdictul de „fenomen legio…” nerealist .Este o palma data de acea comisie peste suferința,demnitatea și onoarea unor ființe umane.

  13. Aicea nu e vorba de cine are drptate si care sunt efectele actiunilor voastre, ca despre asta e vorba la toata povestea asta nebunaticilor.

  14. Sistemul, adică cei care se aflau pe statele de plată ale unei structuri de securitate, nu? Dar, cei care au fost inforrmatori, pentru care CNSAS a emis decizie în acest sens, insa a conchis ca nu au facut poliție politică, deși au note de informare semnate, au nume de cod etc plus detalii când și cum au fost racolati, pe ei, zic, nu i-a întrebat nimeni de sănătate. Sunt pline instituțiile publice, ocupă funcții de conducere, iata deci, influențează și acum mersul lucrurilor. SI asta, legal, se pare.

  15. realizatatorul emisiunii: Raluca Bibiri, nepoata Laurei Mesina de la CESI
    (Laura Mesina partenera domnului Sorin Alexandrescu .
    Poate ar fi bine sa fie mentionate numele celor ce incearca sa isi construiasca notorietate altfel.

  16. Domnii Hodor si Demetriade s-au suparat ca a iesit la iveala lectoratul lor la Academia SRI. Demetriade se plange ca e pedepsit ca in ceausism, ca nu e ca ceilalti, iar Hodor banuieste ca niste colegi l-au dat in gat. Nu-si pun problema imoralitatii lor. Apara SRI -ul in legatura cu legile sigurantei, dar au fost platiti de el.